Ακόμη δεν ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ και πάει στη Ρωσία; Ανησυχία μετά τις φήμες περί επίσκεψης Ορμπαν στη Μόσχα για να δει τον Πούτιν* Αμεση αντίδραση Μισέλ, Τουσκ [video]

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) and Russian President Vladimir Putin greet each other during their meeting in the Kremlin in Moscow, EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL




Εντονη είναι η ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη φημολογία ότι ο Βίκτορ Όρμπαν πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Ρωρία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η οποία για τους επόμενους έξι μήνες προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ,  είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης του μπλοκ που εξακολουθεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έγραψε στο X πως «η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ»

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ και επικαλούνται πηγές της Ουγγρικής κυβέρνησης αναφέρουν μάλιστα ότι ο Βίκτορ Όρμπαν θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σιγιάρτο, ο οποίος έχει επισκεφθεί πάνω από πέντε φορές τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το γραφείο τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ούτε και από την πλευρά του Κρεμλίνου υπήρξε η οποιαδήποτε επιβεβαίωση.

Αντίδραση ωστόσο υπήρξε και από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, (τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), ο οποίος έγραψε στο X: «οι φήμες για την επίσκεψή σου στη Μόσχα δεν μπορεί να είναι αληθινές Βίκτορ Όρμπαν, ή μπορεί να είναι;»

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ο κρυπτόμενος Μακρόν μπορεί να σωθεί από την ολοκληρωτική και ταπεινωτική ήττα: Η τελευταία δημοσκόπηση δεν δίνει απόλυτη πλειοψηφία στους Λεπενιστές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: