Αφού η Ευρώπη στρέφεται ακροδεξιά γιατί ένα κεντροαριστερό κόμμα κατήγαγε νίκη λαμπρά στη Βρετανία; Μήπως η Δεξιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει;

epa11458691 (FILE) – Leader of the Labour Party Sir Keir Starmer delivers his keynote speech at the Labour Party Conference in Liverpool, Britain, 27 September 2022 (reissued 05 July 2024). Labour party leader Keir Starmer is set to become the country’s new prime minister after his party won a landslide victory in the general election on 04 July 2024. EPA/ADAM VAUGHAN




Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραχωρήσει στο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία έρχεται την ίδια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται σε γενικές γραμμές στη δύνη αυτού που ορισμένοι αποκαλούν «δεξιό λαϊκιστικό κύμα».

Στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα   εκλέχτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας ιστορικά υψηλός αριθμός βουλευτών από κόμματα της σκληρής δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν τέτοιο χάος που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη  Γαλλία, τον πρώτο γύρο των οποίων κέρδισε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση  την περασμένη εβδομάδα.

Μια κυβέρνηση αποτελούμενη από ακροδεξιά στελέχη σχηματίστηκε στην Ολλανδία αυτή την εβδομάδα.

Στην Ιταλία, επικεφαλής της κυβέρνησης είναι η πιο δεξιά ηγέτης από την εποχή του φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι, εν καιρώ πολέμου.

Αυτές οι εκλογικές νίκες και η προοπτική των λαϊκιστών δεξιών στην εξουσία δεν είναι πλέον έκπληξη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν την άνοδο του λαϊκισμού, συχνά δε, αυτοί οι λόγοι είναι διαφορετικοί σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από αδύναμες οικονομίες, υψηλή μετανάστευση και υψηλότερες τιμές ενέργειας, εν μέρει λόγω της τάσης για μηδενικό καθαρό άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά κατηγορείται για εθνικά δεινά από λαϊκιστές πολιτικούς και όλο και περισσότερο ακούγονται εθνικιστικές ευρωσκεπτικιστικές ρητορικές.

Γιατί λοιπόν η Βρετανία, η μόνη χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός οδήγησε σε δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ, ανατρέπει αυτήν την τάση;

Παρά το μέγεθος της νίκης των Εργατικών, είναι σαφές από τα αποτελέσματα ότι η βρετανική δεξιά απέχει πολύ από το να πεθάνει. Το Συντηρητικό Κόμμα, παρά την αναμφισβήτητα απογοητευτική βραδιά του, ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών δημοσκοπήσεων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μερικές από τις οποίες προέβλεπαν ότι θα κέρδιζε λιγότερες από 100 έδρες – κάτι που θα ήταν μια πραγματικά επική ισοπέδωση.

Ένα άλλο κόμμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των δημοσκοπήσεων είναι το λαϊκιστικό δεξιό Reform UK, με επικεφαλής τη μακροχρόνια μάστιγα των Συντηρητικώ, τον Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είναι ίσως πιο γνωστός αυτές τις μέρες για τη φιλία του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από αυτό, του πιστώθηκε ότι κατέστησε δυνατό το Brexit μετά από δεκαετίες εκστρατείας κατά της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Στην όγδοη προσπάθειά του, ο Φάρατζ εξελέγη πλέον στις χθεσινές εκλογές ε μέλος του κοινοβουλίου (βουλευτής).

Οι Συντηρητικοί μπορεί να έχουν μειωθεί σε μόλις 121 έδρες και η Reform μπορεί να έχει εξασφαλίσει μόνο τέσσερις, [τουλάχιστον μέχρι το πρωί σήμερα], αλλά το συνολικό ποσοστό ψήφων για αυτά τα δύο κόμματα μαζί είναι μεγαλύτερο από αυτό των Εργατικών – που έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 400 έδρες.

  • Αυτό θα έχει αναμφίβολα σημαντικό αντίκτυπο σε ό,τι συμβαίνει στη δεξιά πλευρά της βρετανικής πολιτικής. Πριν από τις εκλογές, η ύπαρξη του κόμματος Reforme UK και η πίεση από τον Φάρατζ σε ζητήματα όπως η φορολογία και η μετανάστευση,  είχαν ήδη αναγκάσει τους Συντηρητικούς να κινηθούν πιο δεξιά.

Ο Φάρατζ αναγνώρισε ότι η παράτυπη μετανάστευση, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη από τη Γαλλία, θα μπορούσε να γίνει σημαντικός παράγοντας σε μια προεκλογική εκστρατεία. Η αδυσώπητη εκστρατεία του για το θέμα ανάγκασε τους Συντηρητικούς να εισαγάγουν την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική της Ρουάντα, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο θα στέλνονταν στο εξωτερικό για να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους.

Το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο ηγέτη. Η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει τη σκυτάλη από τον Σουνάκ θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αξίες που πρέπει να ασπαστεί το κόμμα.

Πολλοί Συντηρητικοί θα πιστέψουν ότι κλίνοντας προς τα δεξιά μπορούν να κλέψουν τις ψήφους του Φάρατζ. Πολλοί θα πιστέψουν ότι πρέπει να γίνει κάποιο είδος συμφωνίας με τον Φάρατζ. Άλλοι δεν θα θέλουν απολύτως καμία σχέση με έναν άνθρωπο που έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να καταστρέψει το Συντηρητικό Κόμμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι πιθανό ο Φάρατζ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία ηγεσίας των Συντηρητικών. Ακόμα κι αν δεν είναι ο ίδιος στο κόμμα, ο Φάρατζ ευδοκιμεί ως αουτσάιντερ.

Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του επιτυχίας μέχρι σήμερα έγινε χωρίς να κατέχει έστω μια κοινοβουλευτική έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα όχι μόνο κέρδισε μια έδρα ο ίδιος, αλλά θα έχει μια μικρή ομάδα συναδέλφων έτοιμη να ρίξει χειροβομβίδες στον ηγέτη των Εργατικών και νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Βάσει αυτού, είμαστε πιθανώς πολύ μακριά από το να υπάρξει κάποιου είδους συνεκτικά ενοποιημένη δεξιά.

Είναι πιθανό ότι η διάσπαση της δεξιάς ψήφου μεταξύ των Συντηρητικών και του Φάρατζ να βοήθησε πραγματικά τον Στάρμερ στο δρόμο του προς μια τόσο τεράστια νίκη.

Μια περίεργη ιδιορρυθμία της βρετανικής πολιτικής είναι ότι το ποσοστό των ψήφων που παίρνει ένα κόμμα δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε έδρες. Κάθε έδρα αποφασίζεται ξεχωριστά, νικητής είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους, που συχνά είναι λιγότερες σε ποσοστό από 50%.

Και με το Reform UK να έχει καλές επιδόσεις σε πολλές από τις έδρες που κέρδισαν οι Εργατικοί, η σκληρή δεξιά όχι μόνο θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί σε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε εύκολα να δει την επιρροή της να αυξάνεται περαιτέρω.

Η Βρετανία υποφέρει από πολλά  ίδια προβλήματα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν ο Στάρμερ εμφανιστεί στην πορεία να παραπαίει ως πρωθυπουργός, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η λαϊκή δεξιά να συνεχίσει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία του κοινού, όπως και αλλού στην Ευρώπη.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Η δουλειά για την αλλαγή της Βρετανίας ξεκινά αμέσως, είπε ο Στάρμερ στην πρώτη του ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ: «Μετριοπάθεια και σταθερότητα» το σύνθημά του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: