Ο πιο ζεστός Ιούνιος στην ιστορία της Ελλάδας: Τεράστια φορτία θερμικού στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, προσάναμμα όλη η χώρα λόγω ξηρασίας, προειδοποιεί ο Λαγουβάρδος

File Photo Ηλιοβασίλεμα στην παραλία Λουτρακίου, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα εκτιμάται πιθανόν να είναι ο φετινός με βάση τις μέχρι τώρα θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί αυτόν τον μήνα σε όλη τη χώρα.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Ιούνιος του 2024 «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει», ωστόσο στο τέλος του μήνα θα μπορεί να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η πρώτη εκτίμηση είναι ότι σίγουρα πρόκειται για έναν πολύ ζεστό Ιούνιο, ο πιο ζεστός σε διάρκεια σε μέσες τιμές ποτέ, ενώ όπως εξηγεί οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές όσο και ως προς τις ελάχιστες.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο δημιουργεί ένα συνεχόμενο θερμικό στρες στους ανθρώπους. «Είναι πολύ πιο επιβαρυντικό κατά τη γνώμη μου από το να έχεις έναν μεμονωμένο καύσωνα 3-4 ημερών και οι τιμές τις υπόλοιπες ημέρες να είναι κοντά στα φυσιολογικά ή λίγο πάνω από τα φυσιολογικά από το να έχεις συνεχόμενα, αυτή την σημαντική απόκλιση προς τα πάνω», σημειώνει.

Τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα όλο το 2024

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με εξαίρεση τον Μάιο, οι υπόλοιποι μήνες καταγράφουν τιμές πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. «Από τον Ιούλιο του 2023 όλες οι περιφέρειες της χώρας είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τον Μάιο που στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ήταν λίγο πιο κάτω από τα κανονικά.

Σε Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη για 12 συνεχόμενους μήνες οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς πάνω από τα κανονικά με έναν ανύπαρκτο χειμώνα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι φαίνεται πως παγιώνεται μια αλλαγή. «Η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλες περιόδους, είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο», υπογραμμίζει.

Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019 ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να έχει σαν μέσο όρο τις τιμές που έχουν καταγραφεί φέτος.

«Το 2007 είχαμε την υψηλότερη θερμοκρασία που είχαμε καταγράψει στην Αθήνα, στο κέντρο, στο Θησείο ήταν 44,8 βαθμούς. Ήταν όμως ένα μικρό διάστημα μερικών ημερών. Αλλά σαν μήνας δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι αναμένονται και την επόμενη εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι από τις αρχές του μήνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να δούμε και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και στα ανατολικά, χωρίς μελτέμια», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλληλα τον φετινό Ιούνιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι βροχές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες γεγονός που κάνει τον Ιούνιο του 2024 όχι μόνο θερμό αλλά και αρκετά ξηρό μήνα. Το φαινόμενο μάλιστα του hot-dry-windy επικρατεί σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτήν την περίοδο λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Παράλληλα η ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση είναι πολύ μεγάλη γεγονός που όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

«Η υγρασία της νεκρής καύσιμης ύλης είναι πάρα πολύ χαμηλή», επισημαίνει.

Υψηλές θερμοκρασίες και στη θάλασσα 

Επιπλέον υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το climatebook.gr. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το climatebook.gr στην Ανατολική Μεσόγειο η θερμοκρασία της θάλασσας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή με αποκλίσεις θερμοκρασίας της τάξεως των 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους και στην θάλασσα του Λεβάντε.

«Σχεδόν σε όλη την Ανατολική μεσόγειο (εκτός του Ιονίου Πελάγους) και στην Μαύρη θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave)[1, 2, 3] κατηγορίας 1, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος και στην Θάλασσα του Λεβάντε επικρατεί καύσωνας της θάλασσας κατηγορίας 2 και 3», σημειώνει το climatebook.

Γενικές Οδηγίες Προφύλαξης τις ημέρες του Καύσωνα

ΠΡΕΠΕΙ

  • να πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς φρούτων ή λαχανικών). Δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μέχρι να διψάσουμε για να πιούμε υγρά. Προειδοποίηση: Εάν ο ιατρός μας μας έχει περιορίσει την ποσότητα των υγρών που πίνουμε ή μας έχει δώσει αγωγή με χάπια νερού, τον συμβουλευόμαστε ως προς την ποσότητα όταν ο καιρός είναι ζεστός.
  • αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας (αναζητούμε συμβουλή ιατρού σε περίπτωση που μας έχει συστηθεί ο περιορισμός αλατιού)
  • να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρα κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι δυνατόν να παρέχουν άνεση, αλλά όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της υπέρμετρης ζέστης στην υγεία. ‘Ένα δροσερό ντους ή μπάνιο ή η μετακίνηση σε ένα κλιματιζόμενο μέρος αποτελούν καλύτερους τρόπους για να δροσιστούμε
  • να παραμένουμε σε χώρους που κλιματίζονται
  • να κλείνουμε τα εξωτερικά παράθυρα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να αφήνουμε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • να κάνουμε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας και αν δεν μπορούμε, να τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό
  • να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα
  • να προγραμματίσουμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες σε ώρες της ημέρας με χαμηλότερη θερμοκρασία, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να ξεκουραζόμαστε συχνά σε σκιερά σημεία, ώστε το σώμα μας να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
  • να ντυνόμαστε με ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • να φοράμε αντιηλιακό με ικανοποιητικό δείκτη προστασίας 30 λεπτά πριν βγούμε έξω
  • να φοράμε καπέλο με φαρδύ γείσο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους
  • να φροντίσουμε η διατροφή μας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά.
  • να συμβουλευθούμε τον ιατρό μας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ.)
  • να παρακολουθούμε τις ειδήσεις για ειδοποιήσεις σχετικά με επερχόμενη ακραία ζέστη και συμβουλές ασφαλείας, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τυχόν κλιματιζόμενους χώρους στην περιοχή μας
  • να μάθουμε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας καθώς και τους τρόπους να τα αντιμετωπίζουμεΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
  • την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη, αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
  • τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία
  • όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού μας
  • ή μειώνουμε την άσκηση κατά τη διάρκεια της ζέστης. Εάν δεν είμαστε συνηθισμένοι να εργαζόμαστε ή να ασκούμαστε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκινάμε αργά και ανεβάζουμε το ρυθμό σταδιακά. Εάν η σωματική προσπάθεια στη ζέστη κάνει την καρδιά μας να χτυπά δυνατά και μας προξενεί λαχάνιασμα, σταματάμε κάθε σωματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΕΔΥ
Αθήνα, Ελλάδα

Ζεστός σήμερα ο καιρός στη χώρα, καταιγίδες στη Μακεδονία: Ανάσες δροσιάς από αύριο με μικρή πτώση της θερμοκρασίας* Πρόγνωση για όλη την εβδομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: