Ξετυλίγεται το νήμα υποθέσεων για όσους κλέβουν και πωλούν, αγοράζουν, περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα: Στα ίχνη των σφετεριστών η Κυπριακή Δημοκρατία

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan arrived in illegal “trnc”. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στα κατεχόμενα κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για διώξεις σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών. Έχοντας συλλάβει το μεγαλύτερο, ίσως, «ψάρι» στο χώρο της κλοπής γης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, τον Σιμόν Μινστριέλ Αϊκούτ, ενώπιον των Αρχών του κράτους βρίσκονται κι άλλες υποθέσεις.

Είναι σαφές πως σιγά-σιγά ξετυλίγεται το νήμα των παράνομων συναλλαγών με παράνομες αγοραπωλησίες.

Η περίπτωση του Τουρκοεβραίου, θα λύσει κι άλλες υποθέσεις ενώ ο συγκεκριμένος έχει προβεί σε πολλές αναπτύξεις στα κατεχόμενα, με τις ευλογίες και τις όποιες διευκολύνσεις από το κατοχικό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Martin Josef Rikels, ο οποίος δεν παρουσιάσθηκε για κατάθεση στην κυπριακή Αστυνομία, με βάση νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο συγκεκριμένος διαδραμάτιζε ρόλο μεσάζοντα στις αγοραπωλησίες. Έβρισκε, δηλαδή, πελάτες για να αγοράσουν ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Με την έκδοση εντάλματος ο Γερμανός υπήκοος στην περίπτωση που θα ταξιδεύσει σε ευρωπαϊκή χώρα θα συλληφθεί. Η επιλογή του σήμερα είναι να παραμείνει στα κατεχόμενα να ταξιδεύει μόνο σε μη ευρωπαϊκό έδαφος ή να παραδοθεί.

  • Τα κριτήρια της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση έχουν τεθεί κριτήρια και στόχος είναι οι κατασκευαστές, πωλητές, αγοραστές, οι μεσίτες και οι διαφημιστές. Είναι σαφές πως με την κατηγοριοποίηση αυτή καλύπτονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι μπλεγμένοι είναι Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Ιρανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι.

Είναι σαφές πως η διαδικασία έκδοσης και σύλληψης διευκολύνεται όταν ο υπό κατηγορία είναι Ευρωπαίος πολίτης, όπως ο Σιμόν Μινστριέλ Αϊκούτ, ο οποίος έχει και διαβατήριο Πορτογαλίας( πέραν από τουρκικό και ισραηλινό).

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο από τη νέα κυβέρνηση, η οποία και προφανώς θα έπρεπε να είχε αρχίσει προ πολλού. Φαίνεται δε ότι αποδίδει και πέραν από το γεγονός ότι ξεκινούν υποθέσεις κατά σφετεριστών, είναι πρόδηλο ότι το όλο σκηνικό, το οποίο στήνεται προκαλεί πανικό στα κατεχόμενα.

Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι ισχυρή στα κατεχόμενα και αποφέρει χρήματα και τώρα βλέπουν πως με τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα μειωθούν έσοδα ενώ οι προοπτικές θα είναι περιορισμένες.

Διαμορφώνεται ένα κλίμα αβεβαιότητας και οι αγοραστές θα γνωρίζουν εφεξής ότι αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο αγοράζοντας ελληνοκυπριακές περιουσίες. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από το κατοχικό καθεστώς τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας δεν έχουν αξία.

  • Η περίκλειστη Αμμόχωστος

Σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, υπάρχει ανησυχία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Παρά τις κινήσεις που έγιναν όταν προχώρησε η κατοχική δύναμη και άνοιξε την περίκλειστη περιοχή, δεν υπάρχουν σήμερα ενδείξεις για κάποιες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι Τούρκος επιχειρηματίας είχε αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, τα οποία ανήκουν σε Ελληνοκύπριους.

Όπως είχε αναφερθεί τότε, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν εντός της περίκλειστης για το έτος 2025. Έκτοτε δεν δόθηκε συνέχεια, ούτε φαίνεται να καταγράφονται κινήσεις, που δείχνουν ότι γίνεται προετοιμασία για την λειτουργία τεσσάρων ξενοδοχείων.

Το γεγονός ότι δεν δόθηκε συνέχεια μπορεί και να μην σημαίνει και τίποτε. Πάντως η ιστοσελίδα που είχε δοθεί τότε για κρατήσεις δεν φαίνεται να λειτουργεί.

  • Οι επιδόσεις της «επιτροπής»

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης περιουσίας, υπήρξε όντως οικονομική ενίσχυση από την Τουρκία με εντολές να επισπεύσει την εξέταση υποθέσεων και θα δίνει αποζημιώσεις, ώστε ελληνοκυπριακές περιουσίες να περάσουν στα χέρια της Τουρκίας.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο,  δεν είναι τα αναμενόμενα. Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι η λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας (EAΠ) «κατάφερε να εκτουρκίσει μόνο το 1,5% των ελληνοκυπριακών περιουσιών» που βρίσκονται στα κατεχόμενα (giynikgazetesi.com).

«Τα στοιχεία της ΕΑΠ δείχνουν ότι περίπου 23 χιλιάδες στρέμματα ελληνοκυπριακής γης έχουν εκτουρκιστεί μέσω αποζημιώσεων από το 2006. Συνεπώς, το ποσοστό της ελληνοκυπριακής γης που έχει μετατραπεί σε τουρκική μέχρι σήμερα περιορίζεται στο 1,5%. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια 18 ετών, μια έκταση 31 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων έχει εκτουρκιστεί.

Η συνολική έκταση της γης που έχει απομείνει από τους Ελληνοκύπριους  εκτιμάται ότι έχει φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα».

Η μάχη με τους σφετεριστές δεν είναι εύκολη. Οι έρευνες που γίνονται φαίνεται ότι αποδίδουν. Εντοπίζονται τα ίχνη τους και όσων οι υποθέσεις τεκμηριώνονται θα διώκονται. Οι σφετεριστές δεχόντουσαν τόσα χρόνια τις διαμαρτυρίες των νόμιμων ιδιοκτητών. Τώρα έχουν το νόμο και τούτο είναι που τους ανησυχεί περισσότερο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Κύπρου και τρία πουλάκια κάθονται: Η Κύπρος είναι χρήσιμη για τη φιλοτουρκική Συμμαχία -χρησιμοποιεί το έδαφος της- όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: