Ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης του καλοκαιριού, 300 φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Επικίνδυνη η κατάσταση σε Κορωπί- Βάρη – Καίγονται επιχειρήσεις και σπίτια, εκκενώσεις οικισμών

File Photo Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο που ξέσπασε φωτιά στην λεωφορο Βάρης – Κορωπίου, την Τετάρτη 19 ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στη πλήρη εξέλιξη με ενεργά μέτωπα που πλήττουν σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στον παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, σε πάρκινγκ σκαφών, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Ήδη με μηνύματα του 112 καλούνται οι κάτοικοι να εκκενώσουν τον οικισμό Κίτσι και να κατευθυνθούν προς τη Βάρη καθώς και τον οικισμό Λαμπρικά, με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης σε ενημέρωση που πραγματοποίησε, δήλωσε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο κοντά στη σχολή Ευελπίδων και είναι σε εξέλιξη. Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ. Γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί προειδοποιητικό 112 και στη συνέχεια άλλα δύο μηνύματα, για την εκκένωση των δύο περιοχών Λαμπρικά και Κίτσι. «Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων, οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, σημειώθηκαν 300 νέες ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή σχεδόν ανά δέκα λεπτά.

Παράλληλα, επικίνδυνη θεωρείται η φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου εξεδόθη 112 για απομάκρυνση από την περιοχή της Δάρδιζας.




Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Θοδωρής Παναγιωτίδης, η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων ενώ υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια προς τα Λαμπρικά. Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής.

Ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Θοδωρής Παναγιωτίδης, μετέδωσε ότι η φωτιά ξέσπασε από τον παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου από οικόπεδο πίσω από μια επιχείρηση σκαφών με αποτέλεσμα να μεταδοθεί σύντομα λόγω των ανέμων σε παρακείμενες επιχειρήσεις και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από επιχειρήσεις κι έχει προκαλέσει ζημιές. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, όποια επιχείρηση ήταν ανάμεσα σε αυτά τα κτήματα, από τη μέσα πλευρά της Βάρης – Κορωπίου, έχει υποστεί ζημιές ενώ υπάρχουν αναφορές ακόμα και για κάποια σπίτια που έχουν πληγεί προς τα Λαμπρικά. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς να είναι πολύ δύσκολο.
Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι να σταματήσει η πορεία προς τις κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της φωτιάς ήταν αρχικά ενιαίο όμως στη συνέχεια άνοιξε και προς άλλες κατευθύνσεις. Η νοητή της κατεύθυνση είναι προς Λαμπρικά και Κίτσι.




Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Κορωπίου, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου προς την παραλία.

Επίσης, η Αττική Οδός ενημέρωσε ότι λόγω της πυρκαγιάς είναι κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού για τους προορισμούς Κορωπί – Βάρη – Αγία Μαρίνα. Παραμένει ανοιχτή η έξοδος προς τους προορισμούς Μαρκόπουλο – Παιανία.

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση, όλες οι δυνάμεις μας επιχειρούν», λέει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχετικά με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει κοντά στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε:

«Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια πληροφόρηση για καταστροφές σε σπίτια ή επιχειρήσεις.




Μία σύλληψη για την πυρκαγιά στη Νάξο

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στη Νάξο, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σε ενημέρωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πυρονόμος, Νίκος Πάστρας.

Όπως είπε, συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ημεδαπός ως υπαίτιος από αμέλεια της πυρκαγιάς που αντιμετώπισαν το πρωί στη Νάξο και προσέθεσε ότι σήμερα οδηγείται στον Εισαγγελέα ο 30χρονος ο οποίος χθες πραγματοποιώντας γεωργικές εργασίες, προκάλεσε φωτιά στη Νιγρίτα Σερρών «την οποία ευτυχώς αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες αφού έδωσαν πολύ σκληρή μάχη με τις φλόγες».

Ο κ. Πάστρας αναφέρθηκε σε τρεις «επικίνδυνες» όπως τις χαρακτήρισε, πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί νωρίτερα σε Μαρκόπουλο, Νάξο και Κάρυστο, για τις οποίες όπως είπε οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας «καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν εγκαίρως, προτού προλάβουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλήσουν ζωές, σπίτια και δάση».

Συγκεκριμένα:

  • Στο Μαρκόπουλο επιχείρησαν 14 οχήματα, 30 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα ΕΜΟΔΕ, υδροφόρες των ΟΤΑ, μια ομάδα ΜΕΤΠΕ, 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
  • Στη Μουτσούνα Νάξου επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.
  • Στην Κάρυστο επιχείρησαν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα ΕΜΟΔΕ και 2 ελικόπτερα, ενώ το έργο τους συνέδραμαν υδροφόρες των ΟΤΑ και η Ελληνική Αστυνομία.

Ο κ. Πάστρας τόνισε: «Οι καιρικές συνθήκες την εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά δυσμενείς λόγω της ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων με ριπές που φτάνουν έως και τα 8 Μποφόρ. Οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για την ταχύτατη εξάπλωση των πυρκαγιών με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπισή τους. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι οι σύμμαχοι μας στον δύσκολο αγώνα που δίνουμε καθημερινά. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύονται ρητά:

  • Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού
  • Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης
  • Η χρήση υπαίθριων ψησταριών
  • Το κάπνισμα μελισσών
  • Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

«Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό ή φωτιά παρακαλούμε να ειδοποιήσετε άμεσα το 199 ή το 112. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή. Καλούμε τους πάντες να υποστηρίξουν την Πυροσβεστική στην αποστολή της, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των δασών της πατρίδας μας», σημείωσε.

Εχουν καεί σπίτια από την πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου, λέει ο δήμαρχος: Πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, μηνύματα του 112 και εντολή για εκκένωση σε Κίτσι και Λαμπρικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: