Ξεκινάει έλεγχος σε όλες τις γεωτρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που εντοπίστηκε σαλμονέλα: Καθαρισμός δεξαμενών για να επανέλθει η υδροδότηση

Ελεγχοι σε γεωτρήσεις για το μολυσμένο νερό στη Θεσσαλία. Photo screen shot via glomex , ert




Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο στη Μαγνησία όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Στην γεώτρηση έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός από το πρωί από το ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, ενώ έχουν ελεγχθεί οι τρεις γεωτρήσεις που έστελναν νερό στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος της σαλμονέλας τόσο εντός της δεξαμενής όσο και σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούνται τα δύο χωριά.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής.




Από τις τρεις γεωτρήσεις οι έλεγχοι έδειξαν ότι η μία είναι καθαρή, η δεύτερη έχει μικροβιακό φορτίο και η τρίτη είναι αυτή η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το νερό της φεύγει προς τα χωράφια, μέχρι να ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων.

Οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι το συμβάν είναι υπό διερεύνηση και πρόσθεσε: «Ως ΕΟΔΥ είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και θα δράσουμε προληπτικά κάνοντας το πρόγραμμα ελέγχων. Θα βοηθήσουμε μαζί με την Περιφέρεια, τις ΔΕΥΑ και τους δήμους να οργανωθούμε καλύτερα και να προχωρήσουμε στην εκτίμηση κινδύνου. Δεν θα στηριζόμαστε μόνο σε μετρήσεις, αλλά θα έχουμε ένα σχέδιο ασφάλειας».

Σημειώνεται, ότι μέχρι χθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου, είχαν εντοπιστεί 121 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ ήδη παρατηρείται ύφεση του φαινομένου λόγω των μέτρων που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Μικρή ανάσα δροσιάς από σήμερα: Με άστατο καιρό θα πάμε στις κάλπες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: