Βραβεύτηκε ο Τζον Σαρμπάνης από την Παγκόσμια Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα: Για την συνέχιση του έργου του πατέρα του Πολ Σαρμπάνη και την προσφορά του στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη, τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τον επιχειρηματία, Ντίνο Ιορδάνους. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ, GANP




Στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο πρόεδρος της Φίλιπ Κρίστοφερ, βράβευσε τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Σαρμπάνη για τη συνέχιση του έργου το πατέρα του, Πολ Σαρμπάνη και την προσφορά του στον συνεχή αγώνα της κυπριακής ομογένειας των ΗΠΑ για την απόδοση δικαιοσύνης στο νησί.

  • Ο Πολ Σαρμπάνης, υπερασπιστής των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 1977 και μαζί με τον Τζον Μπραδήμα, ηγήθηκαν των αγώνων για την Κύπρο και της επιβολής του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το 1977 εξελέγη γερουσιαστής, εκπροσωπώντας το Μέριλαντ για πέντε θητείες, μέχρι το 2007 που αποσύρθηκε παραδίδοντας τη σκυτάλη στον γιό του, Τζον Σαρμπάνη.

Η ΠΣΕΚΑ τίμησε τον Τζον Σαρμπάνης, για το ότι συνέχισε να υπερασπίζεται επί 17 χρόνια τα ελληνικά ζητήματα στο Κογκρέσο με το ίδιος σθένος όπως ο πατέρας του και αποσύρεται από την αμερικανική πολιτική σκηνή, επιλέγοντας να συνεχίσει να προσφέρει μέσα από άλλες δράσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το βραβείο παρέδωσε στον Τζον Σαρμπάνη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

  • «Ο αείμνηστος γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης υπερασπίστηκαν την υπόθεση της Κύπρου, υποστήριξαν τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και ενίσχυσαν τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Η αξιοσημείωτη κληρονομιά τους όχι μόνο μας εμπνέει αλλά και μας υπενθυμίζει τη διαρκή δύναμη της δέσμευσης και της ακεραιότητας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κόμπος παραδίδοντας το βραβείο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Τζον Σαρμπάνης ως ενεργό μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Κογκρέσου, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια στην προώθηση κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Το 2019, ο Τζον μαζί με τους συναδέλφους του τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, έκαναν ένα θαύμα. Εργάστηκαν ακούραστα για να κερδίσουν υποστήριξη για τον νόμο περί εταιρικής σχέσης για την ανατολική Μεσόγειο, ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις και την πολύτιμη εταιρική σχέση 3+1. Αν και η απουσία του θα είναι έντονη από την επόμενη χρονιά, έχοντας επιλέξει να ακολουθήσει ένα νέο μονοπάτι, είμαι πεπεισμένος ότι ο ΤζονΤζ Σαρμπάνης θα συνεχίσει να είναι ένας αληθινός και γνήσιος φίλος της Κύπρου» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στο 39ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, που ολοκληρώθηκε, συμμετείχαν κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες, αλλά και νέοι υποψήφιοι βουλευτές με στόχο να διατηρηθεί το Κυπριακό ενεργά στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και επεσήμανε ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια ελεύθερη Κύπρο όπως κάνει εδώ και 50 χρόνια, μέχρι να κάνει πράξη την υπόσχεση που έδωσε στον πατέρα του: Να επιστρέψει στην Κερύνεια».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΓΑ/ΑΓΚ

Η τουρκική κατοχή παραμένει οδυνηρή πραγματικότητα, είπε ο Κόμπος σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: