Βουλιάζει η νότια Γερμανία από τις «πλημμύρες του αιώνα»: Φουσκώνει ο Δούναβης και σε Αυστρία και Ουγγαρία * Απειλείται η Σλοβακία [videos]

epa11352375 A flooded part of the town highway near the Saar river in Saarbruecken, Germany, 19 May 2024. Large parts of the federal states of Saarland and Rhineland-Palatinate were hit by heavy continuous rainfall on 17 May, which led to localized flooding. EPA/RONALD WITTEK




Τα νερά από τις πλημμύρες στην νότια Γερμανία συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τώρα το φαινόμενο δείχνει να εξαπλώνεται στον Δούναβη, στην Αυστρία και την Ουγγαρία. .

Πέντε άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους από τη σφοδρή βροχόπτωση που οδήγησε σε υπερχείλιση ποταμών στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ένα από τα θύματα ήταν μια γυναίκα που πέθανε όταν το αυτοκίνητό της βγήκε από το δρόμο και βυθίστηκε δυτικά του Μονάχου. Επίσης, αγνοείται ένας Βαυαρός πυροσβέστης.

  • Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας DWD κήρυξε το τέλος της καταρρακτώδους βροχής που έπληξε τη νότια Γερμανία εδώ και μέρες, η στάθμη των υδάτων στην ιστορική πόλη του Πασάου, όπου συναντώνται τρία ποτάμια, έχει πλέον ανέβει κοντά στα 10 μέτρα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
  • Η στάθμη των υδάτων στον Δούναβη έχει επίσης ανέβει στην Αυστρία και την Ουγγαρία.

Ο Δούναβης υπερχείλισε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, την Λιντς, αφήνοντας βυθισμένες περιοχές κοντά στις όχθες του ποταμού.

Ο ποταμός έφτασε τα 6,86 μέτρα το πρωί της Τρίτης και αναμενόταν να κορυφωθεί μετά το απόγευμα.

Όλη η κυκλοφορία κατά μήκος του Δούναβη σταμάτησε στην περιοχή της Κάτω Αυστρίας.

Στην Ουγγαρία, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για σημαντικές βροχοπτώσεις τις επόμενες τρεις ημέρες και η  Εθνική Διεύθυνση Υδάτων προειδοποίησε ότι η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι η άνοδος της στάθμης του νερού θα εξαπλωθεί στην πεδιάδα του Δούναβη στη Σλοβακία.

Οι εμπορικές μεταφορές έχουν σταματήσει  στον Ρήνο σε ορισμένες περιοχές της νότιας Γερμανίας, αν και οι αρχές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στα νοτιοδυτικά λένε ότι η στάθμη των υδάτων πρόκειται να πέσει τις επόμενες ημέρες

Καταρρακτώδεις βροχές πέφτουν εδώ και μέρες σε μεγάλο μέρος της νότιας Γερμανίας και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στην περιοχή Rosenheim της Βαυαρίας.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βαυαρία και ένας άνδρας και μια γυναίκα βρέθηκαν νεκροί στο υπόγειό τους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τη Δευτέρα. Ένας 22χρονος πυροσβέστης αγνοείται στη Βαυαρία.

  • Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ χαρακτήρισε την κατάσταση ως “σοβαρή και κρίσιμη”.

Σε ορισμένες περιοχές της νότιας Γερμανίας, οι ειδικοί μίλησαν για επίπεδα βροχοπτώσεων που σημειώνονται μια φορά τον αιώνα.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατοικημένες περιοχές πλημμύρισαν, αν και μέχρι το πρωί της Τρίτης όλες οι προειδοποιήσεις για κακοκαιρία στη νότια Γερμανία είχαν αρθεί.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι οι πλημμύρες στο νότο είναι μια υπενθύμιση ότι «η ανάσχεση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» δεν μπορεί να παραμεληθεί.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Πύρρειος εκλογική νίκη Μόντι στην Ινδία: Πρώτη φορά σε μια δεκαετία θα χρειαστεί συμμάχους για να κυβερνήσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: