“Βαθιά” στον πόλεμο της Ουκρανίας εισέρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πήρε την απόφαση να στείλει δεύτερη συστοιχία Patriot στο Κίεβο

FILE PHOTO U.S. President Joe Biden delivers remarks at Everytown for Gun Safety Action Fund’s annual ‘Gun Sense University’ conference in Washington, DC, USA, 11 June 2024. EPA, KEN CEDENO POOL




Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει πως η χώρα του θα διαθέσει ακόμη μια συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιδρομές της Ρωσίας.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνησή του, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ο κ. Μπάιντεν πήρε αυτή την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εξήγησε η εφημερίδα.

Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ερωτηθείς γι’ αυτό χθες.

Κατά τις πληροφορίες των Τάιμς, η συγκεκριμένη συστοιχία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στην Πολωνία, όπου είναι ανεπτυγμένη αμερικανική στρατιωτική δύναμη, και θα μπορούσε να βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος εντός ημερών.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο σύστημα του είδους που θα διατεθεί από τις ΗΠΑ στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το πράσινο φως για την αποστολή του πρώτου είχε δοθεί από τον κ. Μπάιντεν πριν από 18 μήνες, όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σύστημα Patriot χαρακτηρίζεται από τα πιο προηγμένα του είδους παγκοσμίως· μπορεί να αντιμετωπίσει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, πλήττοντας στόχους σε απόσταση ως και 100 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο ως και 30 χιλιομέτρων.

Η Γερμανία έχει διαθέσει στην Ουκρανία δυο τέτοια συστήματα κι υποσχέθηκε να στείλει τρίτο. Η Ουάσιγκτον πιέζει συμμάχους της να στείλουν επίσης συστοιχίες, ο αριθμός των οποίων σε διεθνές επίπεδο είναι συγκριτικά μικρός, όπως και αυτός των πυραύλων που χρησιμοποιούνται.

  • Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να την αποκρούσει, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας μέσω Telegram.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει πως ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στους αιθέρες του Κιέβου και των περιχώρων του.

Κηρύχθηκε συναγερμός σε περιοχές απ’ άκρου σ’ άκρο της Ουκρανίας μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας ουκρανικών βομβαρδισμών στην κοινότητα Σεμπέκινα, στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του επιτόπου προτού φθάσουν τραυματιοφορείς», εξήγησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι δύο από τους τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Η κοινότητα βομβαρδίστηκε με τη χρήση συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών, που προκάλεσαν ζημιές σε έξι σπίτια και 11 πολυκατοικίες, πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από ουκρανικής πλευράς μέχρι στιγμής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο περιφερειάρχης με ανεξάρτητο τρόπο.

Αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές αρνούνται πως βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ukraine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα, Russian Federation

Ο Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ: Ύστατη προσπάθεια για να πείσει ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: