Σημαντική παρέμβαση του Λευκού Οίκου για το πιθανό τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας: «Αν συμφωνήσει η Χαμάς στο σχέδιο, τότε το Ισραήλ θα πει ναι»

Ο Λευκός Οίκος το μεσημέρι. Φωτογραφία Hellas Journal




Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι, αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία.

«Ηταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση – όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση – τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.

Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και ότι εξετάζει εναλλακτικές.

«Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί παράλληλα μία εναλλακτική στην Χαμάς διακυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιόαβ Γκάλαντ.

«Δεν θα αποδεχθούμε την διακυβέρνηση της Χαμάς στην Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο οποιασδήποτε διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου».

Αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ολοκλήρωσαν συνάντηση στο Κάιρο κατά την οποία η Αίγυπτος επανέλαβε την θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα ώστε να επαναλειτουργήσει.

Νωρίτερα, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο για την σταδιακή άμβλυνση του πολέμου στην Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

  • Το σχέδιο τριών φάσεων του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο από τρεις φάσεις που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι πλευρές θα διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η αλληλούχηση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις σταδιακές διευθετήσεις που θα συμφωνηθούν με την μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ομως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον διατυπωμένο στόχο του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς.

Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η Χαμάς, που δεν δείχνει σημάδια ότι παραμερίζει, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου.

Η Χαμάς από την πλευρά της ζήτησε εγγυημένο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα, την απόσυρση όλων των δυνάμεων εισβολής, ελευθερία κινήσεων για τους Παλαιστίνιους και βοήθεια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει όλους αυτούς τους όρους διότι σημαίνουν επιστροφή στο προ της 7ης Οκτωβρίου status quo.

Με πληροφορίες AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ενα μικρό βήμα πιο κοντά στην κατάπαυση; Σύμβουλος του Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ αποδέχεται το πλαίσιο συμφωνίας του Μπάιντεν αν και «έχει προβλήματα»

Η “όλα τα λεφτά” φράση του Μπλίνκεν στον Φιντάν: Κάθε χώρα που έχει σχέση με τη Χαμάς πρέπει να την πιέσει… Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: