Τουρκία, η χώρα της αμετανόητης θρησκευτικής ανελευθερίας: Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καταπίεση των μειονοτήτων * Ειδική μνεία σε Πατριαρχείο, Αγιά Σοφιά, Μονή Χώρας

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία που μετέτρεψε ο άθλιος σε τζαμί. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση International Religious Freedom Report 2023 σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο.

Στο κεφάλαιο για την Τουρκία, για το 2023, η έκθεση αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και σε μία σειρά γεγονότων που καταδεικνύουν ότι η θρησκευτική ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων στην χώρα δεν γίνεται πλήρως σεβαστή.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο αριθμός των Ορθόδοξων Χριστιανών αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα σε περισσότερους από 200.000 κατά τη διάρκεια του έτους εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που έφερε στη χώρα 154.000 Ρώσους και 47.000 Ουκρανούς.

Ο πληθυσμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας περιλαμβάνει επίσης λιγότερο από 2.500 Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς και απροσδιόριστο αριθμό Βουλγάρων και Γεωργιανών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων, ειδικά εκείνων που δεν αναγνωρίζονται, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η κυβέρνηση στη Συνθήκης της Λωζάνης, κατά την οποία περιλαμβάνονται μόνο οι Αρμένιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και οι Έλληνορθόδοξοι Χριστιανοί.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να επιδιώκει την νομική αναγνώριση.

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει τις ετήσιες θρησκευτικές εκδηλώσεις σε σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους που μετατράπηκαν σε τζαμιά αναφέροντας το παράδειγμα της λειτουργίας που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Άγιο Νικόλαο στην Αττάλεια και στην Παναγία της Σουμελά.

  • Αναφέρεται ότι για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση δεν επέτρεψε στον Πατριάρχη να λειτουργήσει στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Καππαδοκία.

Επίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τις προσπάθειες των μειονοτικών θρησκευτικών ομάδων να εκπαιδεύσουν τον κλήρο τους στην Τουρκία, ενώ η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνεχίζει να παραμένει κλειστή.

Γίνεται αναφορά στη σύλληψη ατόμου που έσπασε την πόρτα της Αγίας Σοφίας.

Αναφέρονται τα έργα αποκατάστασης τόσο της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της Χώρας. Αναφέρεται επίσης το περιστατικού βανδαλισμού της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πάρτυ ηλεκτρονικής μουσικής που έλαβε χώρα στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την μακροχρόνια πολιτική της να μην αναγνωρίζει επίσημα το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως θρησκευτικού ηγέτη περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών αν και μεμονωμένοι πολιτικοί ηγέτες και τμήματα της κυβέρνησης φαίνεται να το αναγνωρίζουν ανεπίσημα.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός ηγέτης μόνο της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας.

Σύμφωνα με επικεφαλής οργάνωσης της ελληνικής κοινότητας, αυτή η προσέγγιση στηρίζεται στην απόφαση της Επιτροπής της Βενετίας του 2010 ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει τον πλήρη τίτλο του Πατριάρχη, ο οποίος περιλαμβάνει το «Οικουμενικό», αλλά ότι επίσης δεν πρέπει να απαγορεύει ή να εμποδίζει τη χρήση του από τους υπόλοιπους.

Η κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο σε Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλεγούν Πατριάρχες και συνέχισε την πρακτική της να χορηγεί την τουρκική υπηκοότητα σε Ελληνορθόδοξους Μητροπολίτες στο πλαίσιο της απόφασής του 2011, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εκλόγιμων υποψηφίων για τον Πατριαρχικό Θώκο, στο μέλλον.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο Πρέσβης, άλλα στελέχη της Πρεσβείας και των προξενικών Αρχών των ΗΠΑ συναντιόνται τακτικά με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συζητάνε το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Μέλη της Πρεσβείας και των Προξενικών Αρχών των ΗΠΑ, συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με ηγέτες των θρησκευτικών μειονοτήτων με τους οποίους συζητούν την συρρίκνωση του πληθυσμού των μειονοτήτων, την έλλειψη νομικού καθεστώτος των πατριαρχείων, το κλείσιμο της θεολογικής σχολής στη Χάλκη, τις κοινωνικές διακρίσεις που απορρέουν από τα γεωπολιτικά ζητήματα με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αρμενία, την έλλειψη της πλήρους αναγνώρισης των Αλεβιτών ως θρησκείας, την υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση και την απαγόρευση εισόδου και τις απελάσεις των Προτεσταντών Χριστιανών.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την Τουρκία βρίσκεται διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.state.gov/reports/2023-report-on-international-religious-freedom/turkey/#report-toc__exec-summary

 

Βαθύ το χάσμα ανάμεσα στους Παλαιστινίους: Για πολιτικό παραλογισμό, διχασμό και γενοκτονία κατηγορεί τη Χαμάς στενός συνεργάτης του προέδρου Αμπάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: