Το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την απόλυτη ικανοποίησή της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τα έργα αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, που άλλαξαν σημαντικά την εικόνα του μνημείου του 4ου αιώνα π.Χ., λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «αποτελεί από τις καλύτερες επεμβάσεις που έχουν γίνει σε αρχαία θέατρα».
Η υπουργός επισκέφθηκε το νησί προκειμένου να δει από κοντά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών που υλοποιήθηκαν στο αρχαίο θέατρο, το οποίο στο πλαίσιο της αποκατάστασής του ντύθηκε με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού κι από το οποίο ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο.
Το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση.
Στην πραγματικότητα, το κοίλο του θεάτρου σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές του παρελθόντος, να δοθεί λύση σε θέματα στατικότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν τη διάσωσή του κι εν τέλει θα συνέβαλαν στη σύγχρονη λειτουργία του ως χώρου που μπορεί να φιλοξενεί ξανά ποικίλες εκδηλώσεις.
Από τις πιο σημαντικές εργασίες που έγιναν ήταν η καταγραφή και ταυτοποίηση των αρχαίων μελών του θεάτρου, τα οποία επανατοποθετήθηκαν.
Θραυσμένα αρχαία εδώλια συμπληρώθηκαν με χυτό υλικό κι όπου δεν υπήρχε αρχαίο υλικό τοποθετήθηκαν μέλη κατασκευασμένα από ολόλευκο μάρμαρο που εξορύσσεται στο νησί.
«Το αρχαίο θέατρο της Θάσου», τόνισε η υπουργός, «είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο του νησιού αλλά της Βόρειας Ελλάδας.
Το θέατρο αυτό έχει συνδεθεί από το 1950 με το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου. Με την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε όχι απλώς την εξέλιξη του έργου, η πρώτη φάση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί, αλλά την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς που έγινε».
Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ακόμα ότι προς το τέλος του Καλοκαιριού και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες, το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου θα διοργανώσουν μία εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο, οπότε ο χώρος θα αποδοθεί κι επίσημα προς χρήση από την τοπική κοινωνία του νησιού.
Η υπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι «επειδή η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου έγινε με υποδειγματικό τρόπο συνηγορεί ότι μπορεί να συμμετέχει στο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου φιλοξενώντας ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα, με τον δήμο, τους διοργανωτές και το ΚΑΣ.
Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου ανήλθε στο ποσό των 3.500.000 ευρώ και η υπουργός ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ενέταξε το έργο στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου.
Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, μαζί με την επιβλέπουσα του έργου Κωνσταντίνα Πανούση, ξενάγησαν την κ. Μενδώνη, τον δήμαρχο Θάσου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο αρχαίο θέατρο και τους ενημέρωσαν αναλυτικά για όλες απαιτητικές εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορωναϊού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο νησί δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εκτέλεση των εργασιών.
Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, η περίπτωση του έργου της βελτίωσης του λιθόκτιστου βαθμιδωτού μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο.
Στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, ωστόσο ο μοναδικός ανάδοχος παραιτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν κατόρθωσε να βρει χτίστες!
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπουργός έδωσε μεγάλη σημασία στην προσβασιμότητα που πρέπει να έχει το μνημείο στα ΑμεΑ.
Ζήτησε άμεσα να γίνει μελέτη και να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν ο προσφορότερος τρόπος για να είναι το θέατρο επισκέψιμο κι από ΑμεΑ, λέγοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά «αν πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, να το κάνουμε. Το κάναμε ξανά στον παρελθόν πολλές φορές και με επιτυχία».
Επίσης, η κ. Μενδώνη έδωσε βαρύτητα στην πυροπροστασία του μνημείου καθώς αυτό βρίσκεται στην πλαγιά ενός κατάφυτου βουνού με μεγάλη φυσική ομορφιά και καταπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Το αρχαίο θέατρο της Θάσου άνοιξε λίγο μετά το Πάσχα, ύστερα από έντεκα χρόνια που ήταν κλειστό κι η επισκεψιμότητα που δέχεται από τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο κατακλύζουν το νησί είναι πραγματικά μεγάλη- «ανέλπιστα μεγάλη» τη χαρακτήρισαν οι φύλακες του μνημείου.
Όλοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την εξαιρετική αποκατάσταση του θεάτρου, το οποίο χάρη στο ολόλευκο μάρμαρο με το οποίο έχει ντυθεί στο κοίλο πραγματικά ακτινοβολεί κάτω από τον ήλιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αποκαταστάθηκαν 29 από τις συνολικά 42 σειρές των εδωλίων του κοίλου, κρατώντας ανέπαφη την άνω αδιατάρακτη ζώνη του μνημείου.
Η χωρητικότητα του θεάτρου κυμαίνεται από 80 μέχρι 100 άτομα. Επίσης, το αρχαίο θέατρο της Θάσου διαθέτει ορχήστρα μεγαλύτερη κι από αυτήν την αρχαίου θεάτρου των Φίλιππων, φτάνοντας τα 23,1 μέτρα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2013, οπότε το θέατρο έκλεισε οριστικά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, τα εδώλιά του ήταν ξύλινα και στηρίζονταν πάνω σε μεταλλικές εξέδρες που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Το αρχαίο θέατρο της Θάσου όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από πολλές φάσεις συντήρησης, έως ότου ξεκινήσουν,το Νοέμβριο του 2018, οι οριστικές εργασίες της πλήρους αποκατάστασής του κοίλου.
Κατά το παρελθόν, ωστόσο, φιλοξένησε μεγάλα και σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως ήταν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου.
Από τις πιο εντυπωσιακές πάντως εικόνες που συναντάει κάποιος καθώς περιηγείται στο θέατρο είναι τα αρχαία ονόματα δεκάδων ανθρώπων και οικογενειών του νησιού, που είναι χαραγμένα πάνω στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου και του στηθαίου της ορχήστρας και μαρτυρούν τη συνεχή πορεία του μνημείου.
Μέσα από αυτές τις εντυπωσιακές επιγραφές είναι σαν το αρχαίο θέατρο της Θάσου να «μιλάει» και πάλι στον κόσμο, μεταφέροντας την ιστορία του, τις περιπέτειες και την πορεία που χάραξε μέσα στο διάβα των αιώνων.
Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ του Β. Λωλίδη
Καβάλα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE