Το νέο ασιατικό αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον: Θέλουν να φτιάξουν νέο ΝΑΤΟ καταγγέλλει το Πεκίνο, που πάντως δεν προέβη σε ακραία αντίδραση

240601091714_OSTIN-CHINA

epa11381046 A handout photo released by the US Department of Defense (DoD) shows US Secretary of Defense Lloyd Austin (2-L) and China’s Minister of National Defense Admiral Dong Jun (R), prior to their bilateral meeting on the sideline of the Shangri-la Dialogue in Singapore, 31 May 2024. The US and China defence ministers held the first in-person meeting of this level since late 2022 on the sidelines of the 21st Shanghai-la Dialogue defence summit in Singapore. EPA, Chad J. McNeeley, US Department of Defense (DoD) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια εκδοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού προκειμένου να διατηρήσουν την ηγεμονία τους στην περιοχή, εκτίμησε από τη Σιγκαπούρη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας.

Ο αντιστράτηγος Τζινγκ Τζιανφένγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός ετήσιου φόρουμ αφιερωμένου στην άμυνα, στη διάρκεια του οποίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν χαιρέτισε μια «νέα εποχή ασφάλειας» για την περιοχή.

Ο Όστιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής και γι’ αυτό οι ΗΠΑ διατηρούν για πολύ καιρό την παρουσία τους στην περιφέρεια αυτή», επέμεινε ο κ. Όστιν κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Σαγκρί-Λα, ετήσιου φόρουμ αφιερωμένου στην άμυνα, που διεξάγεται ως αύριο Κυριακή κι έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Παρά τους πολέμους στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού «παραμένει το θέατρο επιχειρήσεων» στο οποίο δίνουν την «προτεραιότητα» οι ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες και τις συνεργασίες στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά με τις Φιλιππίνες, καθώς θέλουν να αποτελέσουν αντίβαρο στην Κίνα, χώρα με αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ και επιρροή.

Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας από όλο τον κόσμο, διεξάγεται μια εβδομάδα μετά τις ευρείας κλίμακας ασκήσεις που έκανε η Κίνα περικυκλώνοντας με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη την Ταϊβάν, νήσο που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία της, εν είδει «τιμωρίας» του νέου προέδρου της.

Απαντώντας στον Όστιν, ο Τζινγκ σχολίασε ότι η αμερικανική πολιτική στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού έχει στόχο «να δημιουργήσει διχασμό, να προκαλέσει τη σύγκρουση και να υπονομεύσει τη σταθερότητα».

«Εξυπηρετεί μόνο τα εγωιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι αντίθετη στην τάση της ιστορίας και τις κοινές προσδοκίες των χωρών της περιφέρειας για ειρήνη, ανάπτυξη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

Νέο αμερικανικό δόγμα ανακοίνωσε ο Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παρά μόνο αν η Ασία είναι ασφαλής» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: