Το Ναυτικό θα έχει λόγο στις Constellation: Σε βάθος χρόνου η ναυπήγησή τους * Πώς ένας Στόλος που γερνά μπορεί να είναι αποτρεπτική δύναμη σε ένα δύσκολο περιβάλλον απειλών

Ο σχεδιασμός για το μέλλον του στόλου παραμένει ένας δύσκολος και δυσεπίλυτος γρίφος για το πολεμικό ναυτικό το οποίο καλείται ανά πάσα στιγμή να δίνει εξετάσεις σε σύγχρονο πεδίο απειλών. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Τou ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Το πρόγραμμα των μελλοντικών φρεγατών κλάσης Constellation τέθηκε ίσως για πρώτη φορά στην πραγματική του διάσταση από τον υπουργό Εθνικής ;Aμυνας Νίκο Δένδια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και στην δήλωση που έκανε στο περιστύλιο.

«Εισηγήθηκα την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μιας φρεγάτας που εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Θα είναι ένα δεύτερο μεγάλο όπλο μετά τις φρεγάτες «Belharra», που θα μπορέσει να στηρίξει την πορεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα.»

Ο υπουργός πρώτον ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο πρόγραμμα σχεδίασης των Constellation και το χρηματοδοτεί, αρχικά με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι ναι μεν τα πλοία Ελλάδας και ΗΠΑ θα ομοιάζουν σε πολλά, όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι πανομοιότυπα. Άλλωστε άλλες είναι οι ανάγκες του ναυτικού των ΗΠΑ και εντελώς διαφορετικές οι επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι καλώς μπαίνει η Ελλάδα εξ αρχής σε αυτή την σχεδίαση και ανάπτυξη του νέου εγχειρήματος που αφορά το μέλλον του αμερικανικού ναυτικού, διότι μελλοντικά μπορεί και το πολεμικό ναυτικό να επωφεληθεί με ισχυρές μονάδες.

Επίσης ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά «εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση», δείχνοντας δηλαδή ότι πολλά πρόκειται να υπολογιστούν στο μέλλον για το εγχείρημα αυτό.

Να θυμίσουμε ότι την ημέρα της αρχικής ανακοίνωσης για τις υπό σχεδίαση αμερικανικές φρεγάτες, ο υπουργός είχε κάνει αναφορά για την κατασκευή επτά Constellation για το πολεμικό ναυτικό.

Μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών διαδικασίας, ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορά κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Βεβαίως για να συμβεί αυτό απαιτούνται ναυπηγεία στα οποία θα έχουν γίνει σημαντικές επενδυτικές κινήσεις μεγάλης κλίμακας ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν το «χτίσιμο» των φρεγατών.

Βήμα προς βήμα…

Σε αυτή την φάση η χώρα μας και το πολεμικό ναυτικό μετέχουν στην ενημέρωση για τα βήματα που γίνονται από τους Αμερικανούς. Αλλά εφόσον χρηματοδοτείται κι από την Ελλάδα, το ναυτικό επιτελείο θα έχει λόγο και στην σχεδίαση.

Δηλαδή να μπορεί κατά τις συνομιλίες και την αλληλογραφία να υπάρχουν παρεμβάσεις που σχετίζονται με την διαμόρφωση της ελληνικής φρεγάτας.

Το παραπάνω έχει να κάνει με την επιχειρησιακή χρήση από το πολεμικό ναυτικό, αλλά και με τον συνολικό προϋπολογισμό, διότι το μέλλον του στόλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου και την μόνιμη στενωπό του δημοσιονομικού χώρου που επικαλείται η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα των Constellation εφόσον ληφθεί η απόφαση για υλοποίησή του, σάρκα και οστά για το πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θ’ αποκτήσει από την πρώτη πενταετία (2030-2035) της επόμενης δεκαετίας.

Και αυτό εφόσον εκκινήσει σε εύλογο χρόνο η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας του αμερικανικού ναυτικού, διότι στο ελληνικό επιτελείο καταγράφουν καθυστέρηση που υπάρχει στο πρόγραμμα των Constellation, μετά τις παρεμβάσεις που έκαναν οι Αμερικανοί στο ιταλικό σχέδιο.

Ο στόλος γερνά…

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι τα δεδομένα για τον στόλο δεν παραμένουν απλά θολά, αλλά δυσοίωνα, μια και οι κύριες μονάδες του Ναυτικού δεν θεωρούνται, αλλά είναι σε πολλά συστήματά τους παρωχημένες, απευθυνόμενες σ’ έναν συμβατικό πόλεμο που καμία σχέση δεν έχει με τις νέες απειλές και το ιδιαίτερα απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον αποτροπής.

Στο ναύσταθμο Σαλαμίνας τα πληρώματα και τα στελέχη που υπηρετούν στα συνεργία συντήρησης δίνουν έναν διαρκή αγώνα καταφέρνοντας να κρατήσουν τα γερασμένα πλοία σε επιχειρησιακή κατάσταση, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ προχωρά προσεκτικά αλλά με ρυθμούς που δεν βοηθούν το Πολεμικό Ναυτικό, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού μικρότερων μονάδων κρούσης με ισχυρό οπλισμό αναζητούνται. Το ίδιο συμβαίνει και στον υποθαλάσσιο τομέα, για τα υπέρ πολύτιμα υποβρύχια τύπου 214 και το 209 «Ωκεανός».

Με τα παραπάνω δεδομένα στρατιωτικές πηγές προβλέπουν ότι οι «ενδιάμεσες λύσεις» που προσθέτουν και δεν λύνουν προβλήματα, βρίσκουν ξανά το παράθυρο του Ναυτικού ανοικτό, αν όχι τώρα σ’ έναν ορίζοντα λίγων ετών από σήμερα, όταν δηλαδή ο στόλος θα έχει γεράσει περισσότερο…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Στην ειδική επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη τα μαχητικά F-35, οι φρεγάτες Constellation και μια έκπληξη για τις Belh@rra * Επόμενο βήμα η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: