Τα C-27 για να συνεχίσουν να πετούν και να μπορούν να πιστοποιούνται θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
Τou ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα
Για περίπου έναν μήνα ο τεχνικός διάλογος ανάμεσα σε Ιταλούς και τους αξιωματικούςτου Αεροπορικού Επιτελείου έχει ως στόχο να βγάλει «λευκό καπνό» σ’ ό,τι έχει να κάνει με την πρόταση πλήρους αναγέννησης του στόλου των C-27 J Spartan.
Η προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια του ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών, ναι μεν δείχνει ότι δίνει καρπούς, αλλά δεν αρκούν για τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο συγκεκριμένος τεχνικός διάλογος στηρίζεται σε τρεις άξονες που έχουν προτείνει οι Ιταλοί, κατασκευαστές των C-27.
Ο πρώτος αφορά την επέκταση σε πενταετία της μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης και με συμφωνία τ’ αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα.
–
Ο δεύτερος σχετίζεται με την υποχρεωτική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών, όπως δηλαδή έχουν κάνει ήδη οι περισσότεροι χρήστες του συγκεκριμένου τύπου του αεροσκάφους.
Ο τρίτος άξονας αφορά την συμφωνία για την αποκατάσταση του 7ου αεροσκάφους, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και την επαναφορά του 8ου μεταφορικού.
Όλες οι εργασίες θα γίνουν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα με την άφιξη τεχνικού κλιμακίου από την Ιταλία, αλλά και την συμβολή των τεχνικών της πολεμικής αεροπορίας που έχουν αποδείξει χιλιάδες φορές την αξία τους, διατηρώντας τα πτητικά μέσα σε άριστη κατάσταση.
Η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές είναι ιδιαίτερα θετική στο να προχωρήσει ο διάλογος και να κερδηθεί στο τέλος το μεγάλο στοίχημα, μέσα σε εύλογο διάστημα να υπάρχουν δέκα μεταφορικά αεροσκάφη.
Άλλωστε η επιχειρησιακή αξιοποίηση των C-27J Spartan είναι μονόδρομος για την Αεροπορία, η οποία μπορεί να τα αξιοποιήσει ως ένα πραγματικό «πολυεργαλείο», δηλαδή από τακτικές μεταφορές και αεροδιακομιδές έως αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, φορτωμένο με ειδικές παλέτες γι’ αυτή την αποστολή.
Την ίδια στιγμή και σε έναν παράλληλο «υπέρ- μαραθώνιο», το αεροπορικό επιτελείο αναζητά την λύση στον γρίφο του «Ηρακλή».
Από την μια πλευρά είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην ΕΑΒ ώστε να αποδώσει στην αεροπορία C-130 που βρίσκονται σε προχωρημένη συντήρηση στην Τανάγρα. Από την άλλη το εν αναμονή αεροσκάφος που συντηρείται στην Πορτογαλία.
Και ταυτόχρονα αναζητούνται λύσεις που θα παραμείνουν στον τύπου του «Η» ώστε να μην δημιουργηθεί η επιπλέον ανάγκη για νέα γραμμή συντήρησης στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το αεροπορικό επιτελείο έχει έρθει σε συνομιλίες με τους Σαουδάραβες μήπως C-130 αλλά και ανταλλακτικά από την χώρα του Κόλπου έρθουν στην χώρα μας.
Η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αγορά των Βραζιλιάνικων C-390 Millenium και αυτό για τους Έλληνες επιτελείς δείχνει μια πολύ καλή ευκαιρία που θα βοηθήσει στην αναγέννηση του ελληνικού μεταφορικού στόλου.
Στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, τα C-130H της Royal Saudi Air Force καθώς οι Σαουδάραβες φέρονται έτοιμοι να τα αντικαταστήσουν με καινούργια C-390 Millenium.
Η Πολεμική Αεροπορία της φίλης αραβικής χώρας διαθέτει στο στόλο της συνολικά 33 C-130H, τα οποία σύμφωνα με την εικόνα που διαθέτει η HAF βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.
Βεβαίως οι σύμμαχοι από τον Κόλπο έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν υπάρξει πρώτα αντικατάσταση, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε απομάκρυνση C-130H.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο έλεγχος των αμερικανικών C-130H που περιλαμβάνονται στην επιστολή Μπλίνκεν έχουν ελεγχθεί από το κλιμάκιο της πολεμικής αεροπορίας.
Οι Έλληνες αξιωματικοί έχουν ζητήσει τον φάκελο των αεροσκαφών μέσα από τον οποίο θα βγουν πολλά συμπεράσματα τα οποία θα συνυπολογιστούν στις μελλοντικές αποφάσεις.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE