Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης πτητικών μέσων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάφο, στο επίκεντρο των κυπριακών εφημερίδων

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε χωριά της επαρχίας Πάφου και το ζήτημα με τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι το θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την κατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της εξέτασης του αιτήματος για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αλλά και τις αναφορές του ΑΚΕΛ ότι είναι έτοιμο να διορθώσει τα αρνητικά στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος κατά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θρήνος πάνω στην καμένη γη», αναφέρεται, στο κύριο θέμα της, στην επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς σε χωριά στην επαρχία Πάφου και προβάλλει δηλώσεις του Κοινοτάρχη του χωριού Ψαθί ότι αντίκρισε ένα μαύρο σκηνικό. Γράφει ότι από σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας δέχεται δηλώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη πυρκαγιά στα επηρεαζόμενα χωριά. Αλλού αναφέρεται στην κατάθεση χθες του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά την αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ο κ. Σαββίδης έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων». Σε άλλο θέμα προβάλλει τις καταγγελίες του Χρίστου Τσίγκη κατά του Προεδρικού με αφορμή την ήττα του στις εκλογές για τη δημαρχία Στροβόλου.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Συγκεκριμένες αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στην χθεσινή κατάθεση 111 σελίδων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και σημειώνει ότι ο Γιώργος Σαββίδης παραθέτει 15 ενότητες με συγκεκριμένες αναφορές και συμβάντα, που κατά την άποψή του, αποδεικνύουν ανάρμοστη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και δικαιολογούν την παύση του. Σε άλλο θέμα με αφορμή την καταστροφική φωτιά στην Πάφο γράφει ότι η λανθασμένη επιλογή της ενοικίασης για μερικούς μήνες μόνο πυροσβεστικών αεροπλάνων και πληρωμάτων στοιχίζει στο Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως. Αλλού γράφει για νέες καταγγελίες από τον μέχρι πρότινος υποψήφιο δήμαρχο Στροβόλου και στέλεχος της ΔΗΠΑ Χρίστο Τσίγκη για παρεμβάσεις του Προεδρικού υπέρ του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.

Κάτω από τον τίτλο «Μαύρισε η ψυχή μας», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι οργή και πόνος των ανθρώπων που βίωσαν τον τρόμο από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάφο καταγράφεται μέσα από το οδοιπορικό του «Φ» στην καμένη γη και σημειώνει ότι κάθε χρόνο καίγεται η Κύπρος και λείπουν τα πτητικά μέσα. Αλλού κάνει λόγο για «κακή αρχή» με τους νέους Δήμους με αύξηση 14% στα τέλη σκυβάλων, με τους Δήμους να λένε ότι «δεν βγαίνουν οικονομικά», και με τη Βουλή να υποδεικνύει ότι τα έσοδα θα πρέπει να καλυφθούν από την Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε αργία βρίσκεται ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτος, ο οποίος αμφισβητεί τη νομοθεσία.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Έτοιμο το ΑΚΕΛ να διορθώσει τα αρνητικά και να κτίσει στα θετικά» και γράφει για τη θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν θα οδηγηθούμε σε απαξίωση αλλά σε προσπάθεια κατανόησης της κοινωνίας, σημειώνοντας πως το κόμμα εκτιμά αρνητικά την απώλεια της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο και δηλώνει έτοιμο να αυξήσει τη δράση του σε αυτό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου αναμένεται να παραπεμφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζανέττος με κατηγορίες πλαστογραφίας και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις. Αλλού κάνει λόγο για “οργή και απόγνωση για την ολιγωρία και την καταστροφή” από τη φωτιά στην Πάφο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Το μόνο που βλέπουμε είναι μαύρο’, λένε οι κάτοικοι μετά την πυρκαγιά» αναφέρεται στην επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στην επαρχία Πάφου και κάνει λόγο για καμένα σπίτια και φάρμες από τη φωτιά που κατέκαψε οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις της Υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου,για πιθανά πειθαρχικά αδικήματα με βάση τη διερεύνηση για το θέμα των παρεμβάσεων στον Ακάμα. Αλλού προβάλλει την πεντάωρη ανετεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα στο πλαίσιο της χθεσινής ακρόασης για εξέταση του αιτήματός του για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Φειδίας βάζει δύσκολα στην Κυπριακή πολιτική ηγεσία: Ερωτηματικό αν θα κληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, «όχι» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: