Το μεγαλύτερο κέρδος για την Κύπρο είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει πια τις σχέσεις της με την Λευκωσία μέσω της Άγκυρας: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Είναι δύσκολη η ερώτηση που τίθεται για τα οφέλη της Κύπρου από τον στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Eίναι η απορία που έχουν όλοι οι άνθρωποι, όταν ακούνε ότι η Αμερική θα ξεκινήσει στρατηγική σχέση με μία χώρα, η οποία ΔΕΝ είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η λέξη στρατηγικός δεν σημαίνει αναγκαστικά και στρατιωτική συνεργασία, με την έννοια που ο καθένας την αναλύει.

Η στρατιωτική συνεργασία με την έννοια του όρου, είναι άλλη διαδικασία. Αλλά στον στρατηγικό διάλογο θα λάβουν μέρος και στρατιωτικοί από το αμερικανικό Πεντάγωνο, την Εθνική Φρουρά και το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Θα συμμετέχουν διπλωμάτες φυσικά και οι αρμόδιοι των υπουργείων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Θα σταθώ λίγο στο στρατιωτικό κομμάτι. Στην Κύπρο πηγαινο-έρχονται Αμερικανοί στρατιωτικοί, και υψηλόβαθμοι εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Γάζα. Ειδικά όταν τα προβλήματα αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια. Ας μην ξεχάσουμε ότι η Αμάλθεια στηρίχθηκε από τους Αμερικανούς στρατιωτικά.

Αλλά αν το ερώτημα είναι αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, αν η Αμερική θα στείλει στρατεύματα στην Κύπρο για να βοηθήσει στρατιωτικά, αυτό δεν θα συμβεί, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Χρειάζονται άλλες συμφωνίες, που δεν είναι του παρόντος, και είναι συμφωνίες που αφορούν ακόμα και αλλαγή συμμαχιών.

Όμως, η Κύπρος μπαίνει στο κλάμπ των χωρών, με τις οποίες έχει μία διαφορετική σχέση η Αμερική και με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος της Δυτικής Συμμαχίας. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν βλέπει πια τις σχέσεις της με την Λευκωσία μέσω της Άγκυρας, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα 50 χρόνια.

  • Επιτέλους οι Αμερικανοί κατάλαβαν -και βοήθησε πολύ η Πρέσβειρα η κ. Φίσερ- ότι η σχέση με την Κύπρο ξεκινά από την Ουάσιγκτον και καταλήγει στη Λευκωσία. Η κυπριακή κυβέρνηση απέδειξε στην Αμερική, ότι μπορεί να λύσει προβλήματα, όπως έγινε με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αλλά το κυριότερο απέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου.

Διότι έγιναν και πράγματα που δεν δημοσιοποιήθηκαν πολύ. Μέσω της Κύπρου έφυγαν χιλιάδες Αμερικανοί υπήκοοι από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά ανθρώπων ακόμα και από το Σουδάν. Όλα αυτά τα θέματα, φυσικά, συνδέονται με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Θα υπάρξουν οφέλη στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα. Για να προχωρήσουν οι Αμερικανοί με τον στρατηγικό διάλογο, σημαίνει ότι η Κύπρος, οι τράπεζες, η οικονομία της έχουν καθαρίσει, τρόπος του λέγειν, από τον ρωσικό κίνδυνο, από τη ρωσική επιρροή.

  • Σημαίνει ότι η κυβέρνηση άρχισε να ελέγχει τη διαφθορά. Και μακάρι να τα καταφέρει να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα. Η διαφθορά είναι ανασταλτικός παράγοντας και στις επενδύσεις. Οι επενδύσεις περιέχονται στον στρατηγικό διάλογο.

Υπάρχει πλέον αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησε βεβαίως το Κυπριακό και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και τον ακούσαμε να είναι ικανοποιημένος με αυτά που άκουσε.

Δεν πρόκειται να έρθουν ένα πρωί οι Ηνωμένες Πολιτείες και να πουν αύριο λύνουμε το Κυπριακό. Αλλά έχουν την ίδια θέση με αυτή της κυβέρνησης και των περισσότερων κομμάτων στο νησί, αναφέρομαι στη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, και εναντιώνονται στη νέα τουρκική θέση για τα δύο κράτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο. Οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη σημασία της ισχυρής διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και ανακοίνωσαν τον επικείμενο διμερή Στρατηγικό Διάλογο.

Ο (Αμερικανός) υπουργός ευχαρίστησε τον (Κύπριο) Υπουργό Εξωτερικών για τον ηγετικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα. Ο υπουργός επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Μπλίνκεν στον Κόμπο, μία νέα εταιρική σχέση ΗΠΑ και Κύπρου, ξεκινά: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: