H Αυστρο-γερμανίδα κληρονόμος, Μαρλέν Ένγκελχορν Πηγή Photo: Screen shot via YouTube
Είναι ομολογουμένως δύσκολο να διαχειριστείς μια ουρανοκατέβατη περιουσία. Μια Αυστρο-γερμανίδα κληρονόμος το κατάλαβε αμέσως γι’ αυτό και αποφάσισε να… τη μοιράσει. Και καθώς το βάρος της ευθύνης του πού θα πάνε αυτά τα πολλά χρήματα ώστε να είναι πραγματικά επωφελή για την κοινωνία είναι επίσης μεγάλο, ανέθεσε τη δουλειά σε 50 άτομα.
Η 32χρονη Μαρλέν Ένγκελχορν απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς της γιαγιάς της.
Απόγονος του Φρίντριχ Ένγκελχορν, ιδρυτή της μεγάλης γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF, η κληρονόμος είναι ειλικρινής υπέρμαχος της αναδιανομής του πλούτου.
Έτσι, έφτιαξε μια ομάδα 50 ατόμων για να τη συμβουλέψει πώς να μοιράσει τα εκατομμύρια.
Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, η ομάδα συναντήθηκε για έξι Σαββατοκύριακα στο Σάλτσμπουργκ για να βρει πώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα.
Η ομάδα έχει πλέον αποφασίσει ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν σε 77 διαφορετικούς οργανισμούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις και think tanks που ασχολούνται με μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η ένταξη, η υγεία, η φτώχεια και η έλλειψη στέγης.
Η μικρότερη δωρεά ήταν 40.000 ευρώ και δόθηκε σε μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει την ενημέρωση με βάση τα δεδομένα για την κλιματική αλλαγή. Η μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, δόθηκε στην Αυστριακή Ομοσπονδία Προστασίας της Φύσης.
Ένα εκατομμύριο ευρώ δόθηκε στο Ινστιτούτο Momentum, ένα αριστερό think-tank, και άλλα τόσα στο Attac Austria, το οποίο αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και στις απελευθερωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Θρησκευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων της καθολικής οργάνωσης βοήθειας Caritas, είναι επίσης αποδέκτες χρημάτων από την περιουσία της Engelhorn.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χρήματα θα δίνονται σε βάθος χρόνων.
Ο νεότερος συμμετέχων στο πάνελ, ο 17χρονος μαθητής Kyrillos Gadalla από τη Βιέννη, είπε ότι έμαθε πολλά από την εμπειρία.
Η ίδια η Ένγκελχορν δήλωσε: Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου που κληρονόμησα, που με ανέβασε σε θέση εξουσίας απλώς λόγω της γέννησής μου, κόντρα σε κάθε δημοκρατική αρχή, έχει πλέον αναδιανεμηθεί σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες.
Η 32χρονη, η οποία μεγάλωσε σε μια έπαυλη στη Βιέννη, κληρονόμησε τα εκατομμύρια όταν η γιαγιά της, Traudl Engelhorn-Vechiatto, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα κράτησε, αλλά το 2021 είχε πει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90% της περιουσίας της επειδή δεν είχε κάνει τίποτα για να το κερδίσει και απλώς στάθηκε τυχερή.
Η περιουσία της Traudl Engelhorn-Vechiatto υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισ. δολάρια (3,8 δισ. ευρώ).
Στο παρελθόν, η Ένγκελχορν είχε ζητήσει να αποκατασταθεί ο φόρος κληρονομιάς στην Αυστρία. Η χώρα κατάργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008 και είναι μια από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς ή φόρους θανάτου.
Εκτός από το να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της και να «γίνει μία από τους πολλούς», η Ένγκελχορν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια πιο ισότιμη και δίκαιη κατανομή του πλούτου στη χώρα της. Είπε ότι ελπίζει ότι θα κάνει και άλλους ανθρώπους να μιλήσουν για το θέμα αυτό.
«Σας παρακαλώ, μιλήστε όλοι για τα χρήματα», είπε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι δραστηριοποιούνται σε αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα».
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE