Με σπάνια πετρώματα από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού επέστρεψε το κινεζικό σκάφος: Θα μάθουμε περισσότερα για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες; [video]

File Photo A handout photo made available by the China National Space Administration (CNSA) on 04 June 2024 shows a view of the lander-ascender taken from the ‘mobile camera’ carried by the Chang’e-6 probe after it landed on the moon surface. The ascender of China’s Chang’e-6 probe, carrying samples collected from the moon’s far side, lifted off from the lunar surface on 04 June. EPA/CNSA HANDOUT — MANDATORY CREDIT — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Με τα πρώτα δείγματα από την ανεξερεύνητη μακρινή πλευρά της Σελήνης επέστρεψε σήμερα στη Γη το σεληνιακό σκάφος της Κίνας

Το Chang’e-6 προσγειώθηκε στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας την Τρίτη, μετά από μια γεμάτη κινδύνους αποστολή διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες αναμένουν με ανυπομονησία τα καλούδια που φέρνει  μαζί του το Chang’e-6, καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην άλλη πλευρά της Σελήνης, και μάλιστα δύο φορές, αφού το έχει ξανακάνει το 2019.

Η μακρινή πλευρά -που είναι στραμμένη μακριά από τη Γη- είναι τεχνικά δύσκολο να προσεγγιστεί λόγω της απόστασής της και του δύσκολου εδάφους της με γιγάντιους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

Το Chang’e 6 εκτοξεύτηκε από ένα διαστημικό κέντρο στις αρχές Μαΐου και προσεδαφίστηκε με επιτυχία σε έναν κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης λίγες εβδομάδες αργότερα.

Το σκάφος χρησιμοποίησε ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και πέτρες, τράβηξε μερικές φωτογραφίες στην επιφάνεια και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία.

Σε μια προσπάθεια να προφτάσει τη «διαστημική κούρσα» των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία.

Με πληροφορίες από BBC

Αρχισαν τα όργανα για τα πνευματικά δικαιώματα στο «μπλέντερ» του ΑΙ: Μουσικοί κολοσσοί μηνύουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για παράνομη χρήση τραγουδιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: