Το Ισραήλ κτύπησε τη νύχτα σε δύο μέτωπα: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί σε έφοδο του στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο

epa11408337 An Israeli army helicopter flies over during an Israeli military operation in Qabatiya village, near the West Bank city of Jenin, 13 June 2024. EPA, ALAA BADARNEH




Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν χθες Πέμπτη τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «εξαλείφθηκαν δυο καταζητούμενοι ύποπτοι».

Η έφοδος έγινε στην Καμπατίγια, στην επαρχία Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αρ Ρουμπ, κάνοντας λόγο για «δυο μάρτυρες» που έπεσαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως τρίτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε επίσης στην έφοδο. Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, με έδρα τη Ραμάλα, ανέφερε πως επρόκειτο για τον Κάις Ζακάρνε, 21 ετών.

Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε ταυτόχρονα επιχείρηση στην πόλη Τζενίν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Επρόκειτο για μέρος της επιχείρησης στην Καμπατίγια, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν κτίριο στο οποίο βρίσκονταν δυο καταζητούμενοι ύποπτοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με τους υπόπτους κι εκτόξευσαν ρουκέτες προς την κατεύθυνση του ακινήτου. Οι δυο ύποπτοι εξαλείφθηκαν και βρέθηκαν όπλα στην κατοχή τους», κατά την ίδια πηγή, που έκανε λόγο για έναν ισραηλινό στρατιώτη ελαφρά τραυματία.

Στην πόλη και στον παρακείμενο καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύονται συχνά έφοδοι του ισραηλινού στρατού.

Στη Δυτική Όχθη καταγράφεται έξαρση της βίας τα τελευταία δυο χρόνια, που κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 545 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχασαν τη ζωή τους χθες, σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και σε επιθέσεις εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε ανακοινώσεις των παλαιστινιακών αρχών. Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 14 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις στην περιοχή, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

  • «Άμαχη» νεκρή σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον Λίβανο

«Άμαχη» σκοτώθηκε και άλλοι τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νυχτερινό ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται παρά για πρώτο, ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, «εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή εναντίον σπιτιού» στη Τζανάτα, μικρή πόλη στον νομό της Τύρου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της «άμαχη» και να τραυματιστούν «άλλοι επτά άμαχοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Καμπατίγια, Palestine

Αβίωτη η κατάσταση στον Λίβανο για εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία: Επιστρέφουν στην πατρίδα τους από επικίνδυνα μονοπάτια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: