Το υψηλού συμβολισμού μήνυμα του ναυτικού με τα ΜΗ-60 ROMEO να εμφανίζονται πρώτη επιχειρησιακή φορά στον ουρανό του Αιγαίου [video- photos]

Από την ημέρα παραλαβής των ΜΗ-60 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025, τότε που θα παραληφθούν ακόμη τέσσερα ελικόπτερα, οι ιπτάμενοι και χειριστές συσκευών πρέπει να μάθουν όλα τα μυστικά των ελικοπτέρων. Πηγή: Πολεμικό ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Το ντεμπούτο στο Αρχιπέλαγος των παγκοσμίως πιο σύγχρονων κυνηγών υποβρυχίων, των ελικοπτέρων ΜΗ-60 ROMEO που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό, είχε πολλά μηνύματα, υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία τόσο για τα στελέχη της 1 ης  Μοίρας ελικοπτέρων, όσο και για το ναυτικό επιτελείο.

Στο βίντεο που αποδέσμευσε το πολεμικό ναυτικό απαθανατίζεται το «ΠΝ 77», ένα εκ των τριών ελικοπτέρων ΜΗ-60 που παρελήφθησαν στο Κοτρώνι του Μαραθώνα παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής άμυνας στις 20 Μαρτίου.

 

Περίπου τρεις μήνες μετά, οι ιπτάμενοι και οι χειριστές συσκευών πετούν με το ελικόπτερο στο τακτικό πεδίο, εντός δυο απαιτητικών ασκήσεων, της Καταιγίδας και της Λαίλαπας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η εκπαίδευση που τους παρασχέθηκε στις ΗΠΑ, οι καθημερινές πτήσεις από την «φωλιά» τους στο Κοτρώνι και οι γνώσεις είναι ένα τρίπτυχο που φέρνει τακτικό αποτέλεσμα στο δύσκολο πεδίο του Αρχιπελάγους.

Επιπλέον, για τους ίδιους τους ιπτάμενους και τους χειριστές συσκευών είναι μια σημαντική ευκαιρία να προγραμματίσουν το ελικόπτερο ώστε να διεξάγει τις αποστολές που είχαν προκαθοριστεί.

Άλλωστε όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές που έχουν πλήρη γνώση του αντικειμένου, μπορεί τα ελικόπτερα να έχουν παραληφθεί ήδη από τις ΗΠΑ αλλά ακόμη «φορτώνονται» προγράμματα στο λογισμικό τους καθώς ορισμένα φτάνουν ακόμη και τώρα στα χέρια των ιπταμένων του ναυτικού.

Και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος για τις τακτικές πτήσεις, δηλαδή να δοκιμαστούν πολλά από τα προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ελικοπτέρου που δημιουργεί νέα δεδομένα για το πολεμικό ναυτικό, κυρίως σε συνάρτηση με την χρήση των υποβρυχίων τύπου 214 από την Τουρκία.

Κατά την άσκηση Καταιγίδα όπου πολλά από τα σενάρια της εκτυλίχθηκαν στο Αν. Αιγαίο, κάνοντας τους γείτονές μας να  παραληρούν ειδικά τον τουρκικό Τύπο, τα νέα ελικόπτερα έλαβαν μέρος σε ειδικές αποστολές, πέραν των ανθυποβρυχιακών σεναρίων που είναι ο κύριος ρόλος τους.

Στην Λαίλαπα που περιορίστηκε στο Μυρτώο και τις Κυκλάδες τόσο τα ROMEO, όσο και οι κύριες μονάδες επιφανείας εστίασαν σε γυμνάσια κάθε μορφής ναυτικού πολέμου.

Όσοι από τους ιπταμένους και τους χειριστές συσκευών είχαν λάβει την πιστοποίηση στον τύπο του ΜΗ-60 ROMEO είναι αυτοί που τώρα «ξεσκονίζουν» επιχειρησιακά το ελικόπτερο και τοποθετούν επιπλέον προγράμματα στο λογισμικό.

Και παράλληλα είναι υπεύθυνοι να δώσουν τις γνώσεις σε συναδέλφους τους που θα μάθουν τα μυστικά της πτήσης με το νέο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και σε δεύτερο χρόνο τα τακτικά μέρη των αποστολών.

Θεωρείται εύλογο ότι η συσσωρευμένη εμπειρία από τα S-70B, ιπτάμενων και των χειριστών συσκευών, φέρνει άμεσα επιχειρησιακά αποτελέσματα στην Μοίρα των νέων ελικοπτέρων.

«Επιχειρησιακή» η 1η  Μοίρα των ROMEO αναμένεται να κηρυχθεί αμέσως μετά την παραλαβή και των τεσσάρων ακόμη ΜΗ-60, η οποία θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Το νέο όπλο και οι αναζητούμενες τορπίλες

Παράλληλα με τον χρόνο να τρέχει για την παραλαβή των υπολοίπων τεσσάρων ελικοπτέρων, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την άφιξη πυραύλων Hellfire καθώς και των APKWS ρουκετών laser, εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Τα Hellfire το πολεμικό ναυτικό ήδη τα γνωρίζει από τα ελικόπτερα S-70B, ωστόσο η καινοτομία και η ανησυχία των επιτελών του ναυτικού για το μέλλον και τις τεχνολογικές απειλές, έφεραν την ρουκέτα των 70 χιλιοστών η οποία έχει ενσωματωμένο kit κατεύθυνσης μέσω laser.

Με άλλα λόγια το ναυτικό εισάγοντας τις APKWS ρουκέτες, κάνει προτεραιοποίηση στόχων, δίνοντας στους ιπταμένους την δυνατότητα επιλογής. Για παράδειγμα, Hellfire για έναν «σκληρό» στόχο και APKWS για μια οχυρωματική θέση, για ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος, για μια μετακινούμενη λέμβο ειδικών δυνάμεων, κ.ο.κ.

Και σ’ ότι έχει να κάνει με το πρόγραμμα των νέων τορπιλών, αυτό είναι κάτι ξεχωριστό και πρόκειται ν’ απασχολήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι και τα MH-60 ROMEO θα επιχειρούν με τις γνωστές από τα S-70B, τορπίλες, Mk 46.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

«Καταιγίδες», «Λαίλαπες» και κοινές ασκήσεις SOF Ελλάδας – ΗΠΑ φέρνουν παραζάλη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου: Νατοϊκή πιστοποίηση combat ready για τη διοίκηση Ειδικού Πολέμου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: