Παρακολουθείστε live την έκρηξη του ηφαίστειου Κιλαουέα στη Χαβάη: Ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, ξύπνησε ξανά μετά από 50 χρόνια [videos]

File Photo A handout photo made available by the United States Geological Survey (USGS) shows lava fountaining activity from the western vent in Halema’uma’u crater, within the Kilauea summit caldera, seen at dusk from the west rim of the crater, Hawaii, USA, 10 October 2021 (issued 12 October 2021). EPA/B. CARR/USGS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το Κιλαουέα της Χαβάη, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, άρχισε να εκρήγνυται νωρίς τη Δευτέρα σε μια απομακρυσμένη περιοχή που εξερράγη για τελευταία φορά πριν από μισό αιώνα, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε περίπου 1 μίλι (1,6 χλμ.) νότια της καλντέρας Κιλαουέα, σε μια περιοχή μέσα στο εθνικό πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης που εξερράγη τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 1974.

Η περιοχή γύρω από την καλντέρα είναι κλειστή για το κοινό από το 2008 λόγω άλλων κινδύνων, όπως ρωγμές εδάφους, αστάθεια στο τοίχωμα του κρατήρα και πτώσεις βράχων.

«Η λάμψη είναι ορατή στις εικόνες της κάμερας web, υποδεικνύοντας ότι αυτή τη στιγμή εκρήγνυται λάβα από τις ρωγμές», ανέφερε το παρατηρητήριο USGS. Η έκρηξη το 1974 διήρκεσε μόνο περίπου έξι ώρες. Το αστεροσκοπείο είπε ότι δεν ήταν ακόμη δυνατό να πει πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η έκρηξη.

«Η έκρηξη βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη, αλλά λαμβάνει χώρα σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία εντός του εθνικού πάρκου, είναι χαμηλή σε εκρηκτικό όγκο και δεν αποτελεί άμεση απειλή για την ανθρώπινη ζωή ή τις κρίσιμες υποδομές», ανέφερε το αστεροσκοπείο.

Ένα από τα 5 ηφαίστεια του νησιού

Το Κιλαουέα (χαβαϊανή γλώσσα: Kīlauea) είναι ηφαίστειο της νήσου Χαβάης και ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί. Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» στην γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ηφαιστειολόγους που είναι σε θέση να μελετήσουν από κοντά τις αποκλειστικά μη-βίαιες διαχυτικές εκρήξεις. Λάβα ηλικίας μικρότερης των 1000 ετών καλύπτει το 90% του Κιλαουέα.

Ο κώνος Πουόο συνεχώς εκρήγνυτο στην ανατολική ζώνη ρήγματος από το 1983 έως το 2018, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκρηξη ζώνης ρήγματος τα τελευταία 200 χρόνια. Τριάντα πέντε εκρήξεις έλαβαν χώρα από το 1952, μη συμπεριλαμβανομένου της πιο πρόσφατης έκρηξης.

Από το 2008, οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του θείου από τον κρατήρα Χαλεμαούμαου (Halemaumau) στη κορυφή του Κιλαουέα έχουν οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ηφαιστειακού νέφους, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα του αέρα. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης και ως αποτέλεσμα το επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, καθιστώντας το το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο στη Χαβάη και το πιο επισκεφθέν ηφαίστειο στον κόσμο.

Παρά την σχετική ασφάλεια για τους ερευνητές και τους επισκέπτες, το Κιλαουέα θεωρήθηκε από τη Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ως το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στις ΗΠΑ το 2018. Υπάρχουν αναφορές για θανάτους ντόπιων μαχητών το 1790 εξαιτίας του ηφαιστείου.

Το 2010-2011, η λάβα κατέστρεψε πολλά σπίτια στην περιοχή Καλαπάνα. Το Μάρτιο του 2012, λάβα από το Κιλαουέα ολοκλήρωσε την καταστροφή της συνοικίας των Βασιλικών Κήπων (Royal Gardens Subdivision) όταν λάβα έκαψε και το τελευταίο εναπομείναν σπίτι εκεί,, ενώ το 2018 κατέστρεψε εκ νέου κατοικίες πιο ανατολικά. Το ηφαιστειακό επεισόδιο του 2018 επέφερε μεγάλη εκροή λάβας στα ανατολικά και σημαντικές αλλαγές στους κρατήρες Χαλεμαούμαου και Πουόο.

Μετά το τέλος της έκρηξης του 2018 παρατηρήθηκε δημιουργία λίμνης νερού στο βάθος του κρατήρα Χαλεμαούμαου, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του τύπου των μελλοντικών εκρήξεων σε πιο βίαιες, και την παράλληλη δημιουργία ηφαιστειακής σκόνης, λόγω της αλληλεπίδρασης του νερού με το καυτό μάγμα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Αυτό δεν συνέβη τελικά, αφού στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε νέα διάχυση λάβας από τον ίδιο κρατήρα, που οδήγησε σε εξάτμιση της λίμνης νερού χωρίς έκρηξη και αντικατάστασή της από λίμνη λάβας. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το επίπεδο ηφαιστειακού συναγερμού για το Κιλαουέα τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν «Προσοχή».

Το Κιλαουέα δημιουργήθηκε τα τελευταία 300.000 με 600.000 χρόνια από το θερμό σημείο της Χαβάης. Αν και δεν είναι το νεότερο ηφαίστειο που έχει δημιουργηθεί από το θερμό σημείο, είναι το νεότερο ηφαίστειο που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αφού η κορυφή του υπεράκτιου ηφαιστείου Λοΐχι βρίσκεται 1.150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επειδή το Κιλαουέα δεν σχηματίζει βουνό από μόνο του αλλά μόνο ένα εξόγκωμα με ύψος 1.277 μέτρα,  σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται στη πλαγιά του μεγαλύτερου Μάουνα Λόα, οδήγησαν τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι το Κιλαουέα ήταν μέρος του Μάουνα Λόα. Όμως η σύσταση της λάβας των δύο ηφαιστείων διαφέρει, κάτι που είναι εφικτό μόνο αν τα δύο ηφαίστεια έχουν διαφορετικούς θαλάμους μάγματος.

Με πληροφορίες από BBC και wikipedia

Το Κρεμλίνο κηρύσσει πόλεμο στον Τζορτζ Κλούνεϊ: Ο αχυράνθρωπος του Πούτιν, Μεντβέντεφ, απειλεί τον… «μέτριο ηθοποιό» ότι οι Ρώσοι «θα τον βρούν»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: