Το ΕΛΚ σε δικαστήριο των Βρυξελλών μετά από μήνυση Βέλγου λομπίστα κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητείται να υποχρεωθεί να μην είναι εκ νέου υποψήφια

FILE PHOTO: European Commission President Ursula von der Leyen . EPA, ANNA SZILAGYI




Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με επιπλοκές στην εξασφάλιση της δεύτερης θητείας, καθώς το ΕΛΚ, η ομάδα της στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την υποψηφιότητά της για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Το ΕΛΚ, το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές, θα εμφανιστεί σε δημόσια ακρόαση ενώπιον του γαλλόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών την ερχόμενη Παρασκευή (21 Ιουνίου) στο πλαίσιο επείγουσας διαδικασίας, όπως πληροφορήθηκε το Euractiv.

Ένα έγγραφο 20 σελίδων απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η φον ντερ Λάιεν δεν πρέπει να διοριστεί εκ νέου ως πρόεδρος της Επιτροπής και η υποψηφιότητά της πρέπει να αποσυρθεί από τη δική της ομάδα της ΕΕ, το ΕΛΚ.

Ο ενάγων είναι ο Φρεντερίκ Μπαλτάν, ένας Βέλγος λομπίστας που βρίσκεται  πίσω από την ποινική μήνυση κατά της φον ντερ Λάιεν στην υπόθεση Pfizergate. Η μήνυση υποστηρίζει ότι η φον ντερ Λάιεν παραβίασε τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αρκετές συνθήκες της ΕΕ και τον κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και ότι θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί στην ίδια θέση αν επανεκλεγεί. Η εκδίκαση της  εν λόγω υπόθεσης αναβλήθηκε πρόσφατα για τον Δεκέμβριο.

  • «Η υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν από το ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», αναφέρεται στην καταγγελία.

«Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ο CCME [Κώδικας Δεοντολογίας για τα Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] ή ακόμη και ο κώδικας δεοντολογίας του κόμματός της για την ανάληψη αυτού του αξιώματος», προστίθεται.

Ο Μπαλτάν «ζητεί να διαταχθεί το ΕΛΚ να αποσύρει την παρουσίαση της υποψηφιότητας της κας φον ντερ Λάιεν […], με την επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης παρέμβασης».

Η ακρόαση αυτή σχετίζεται με την επίσημη ειδοποίηση που απέστειλε ο ενάγων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα και τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, καλώντας τους ηγέτες της ΕΕ να επιβάλουν την παραίτηση της φον ντερ Λάιεν και των επιτρόπων της, όπως μετέδωσε το Euronews.

Με πληροφορίες από Euractiv.gr

Εντείνονται οι διεργασίες για τον διαμοιρασμό των θέσεων

Την ίδια ώρα πληθαίουν τα δημοσιεύματα για τους νέους «ενοίκους» των κορυφαίων θέσεων στην Ευρωπαϊκή ηγεσία που παραδοσιακά αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών ομάδων.

  • Η Ursula von der Leyen βρίσκεται σε καλό δρόμο να παραμείνει για δεύτερη θητεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά ο Guardian, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται τη Δευτέρα για μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τη διανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ.

Το διακύβευμα είναι εάν η von der Leyen λάβει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Επιτροπής, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν επίσης για τους διαδόχους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell.

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό η von der Leyen έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Ως η πρώτη υποψήφια για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 26% των εδρών, η θέση της ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το εκλογικό στοίχημα του Macron, που θεωρείται ευρέως ως κίνηση που θα αποσπάσει την προσοχή του Γάλλου προέδρου από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θεωρείται επίσης ότι βοηθά τον σκοπό της.

Ο Macron φαινόταν στο παρελθόν να φλερτάρει με την ιδέα αντικατάστασης της von der Leyen με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi, αλλά οι διπλωμάτες αναμένουν τώρα ότι η Γαλλία θα συμβιβαστεί.. Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη για την ακροδεξιά στη Γαλλία σήμαιναν λιγότερο πιθανό ο Macron να επιλέξει έναν τεχνοκράτη υποψήφιο, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Draghi.

Η συναίνεση επιβεβαιώνεται επίσης γύρω από τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa να αναλάβει τη θέση του Michel στην προεδρία των συνόδων του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Costa, ο οποίος κέρδισε τρεις διαδοχικές θητείες ως πρωθυπουργός, παραιτήθηκε πέρυσι λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ εμφανίζονται έτοιμοι να δεχτούν τις διαβεβαιώσεις των Σοσιαλιστών ότι κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, φημολογείται ότι είναι μια εναλλακτική επιλογή, αλλά διπλωμάτες εκτιμούν ότι η σκληρή της στάση για τη μετανάστευση σημαίνει ότι δεν θα έχει την στήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας της.

Ο Costa αρέσει πολύ στους ηγέτες της ΕΕ και ανεβάζει τις μετοχές του το γεγονός ότι είναι από τη νότια Ευρώπη, λένε διπλωμάτες. Η ηλικία του θεωρείται επίσης πλεονέκτημα καθώς γίνεται αντιληπτό ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσει τη θέση ως σκαλοπάτι για μια άλλη μεγάλη δουλειά. Τέλος, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, είναι το φαβορί για να αναλάβει από τον Borrel τη θέση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ.

Οι ανησυχίες ότι είναι πολύ «μονοθεματική» για τη Ρωσία και ότι ενδιαφέρεται λιγότερο για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν υποχωρήσει. Θα διασφαλίσει επίσης ότι η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη θα εκπροσωπούνται στο τελικό παζλ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τη Δευτέρα μια πρόωρη συμφωνία, που θα επιβεβαιώνει τον διορισμό της von der Leyen, αν και οι ηγέτες θα θελήσουν επίσης να συνδέσουν την υποστήριξή τους με τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν αξιόπιστα χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή. Η Γαλλία και η Ιταλία αναζητούν μεγάλα οικονομικά χαρτοφυλάκια στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, ενώ η Ισπανία επιθυμεί να αναλάβει η Υπουργός Περιβάλλοντος, Teresa Ribera, την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και τη φύση.

The Guardian [Ursula von der Leyen on track to keep job after EU elections boost]

Για το ίδιο θέμα οι Financial Times, (Henry Foy) σημειώνουν: Οι ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να δώσουν το πράσινο φως τη Δευτέρα το βράδυ για μια δεύτερη πενταετή θητεία της Ursula von der Leyen στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμούν με τη σειρά τους οι FT, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δείχνουν να επιλέγουν τη συνέχεια αντί της αλλαγής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των εντάσεων με την Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας σε κομβικές χώρες της ΕΕ.

«Κανείς δεν συζητά κάποιο άλλο αποτέλεσμα», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που είχε την περασμένη εβδομάδα κύκλο διαβουλεύσεων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η von der Leyen θα πρέπει στη συνέχεια να κερδίσει την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παραμείνει στη θέση του πλέον ισχυρού αξιωματούχου της ΕΕ έως το 2029. Οι υποστηρικτές της είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, δεδομένης της νίκης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός της (ΕΛΚ) στις εκλογές της ΕΕ αυτόν τον μήνα, και της πλειοψηφίας που κατέχουν τα κεντρώα κόμματα στην αίθουσα παρά την αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά .

Επισημαίνεται ότι η von der Leyen χαίρει κύρους για την ηγεσία της στην ΕΕ εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και της αποφασιστικής απάντησης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει εξοργίσει ορισμένες πρωτεύουσες με τη συγκεντρωτική λήψη αποφάσεων και το ιστορικό της υπέρβασης των ορίων των θεσμικών της εξουσιών. Οι υποστηρικτές της θεωρούν πάντως ότι το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει ως πυλώνας σταθερότητας ενισχύεται υπό το φως του πολιτικού χάους στο οποίο βυθίστηκε η Γαλλία μετά την απόφαση του Προέδρου Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές – μια κίνηση που τρόμαξε τους συμμάχους της ΕΕ που ανησυχούν για τη μελλοντική επιρροή της ακροδεξιάς στο Παρίσι.

Financial Times [EU capitals to back new term for Ursula von der Leyen]

Παραμένει το αίτημα να φύγει ο Ελπιδοφόρος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Έλληνα Πρωθυπουργού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: