Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με «κοινωνικό πρόσωπο»: Ζητεί τη χρηματοδότηση από τα κράτη δικτύου προστασίας για όσους χάνουν τη δουλειά τους λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

FILE PHOTO: A sign for the International Monetary Fund (IMF) outside its headquarters in Washington, DC, USA, 14 October 2020. EPA, JIM LO SCALZO




Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν “μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν” για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σήμερα σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που έχει διαδοθεί από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να προκαλέσει καταργήσεις θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

“Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη”, τονίζεται στο σημείωμα. “Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη”, προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητεί κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων “στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης”.

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ενός ειδικού φόρου για την ΤΝ, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν δυναμικά τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να “αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου”.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΗΠΑ Ουάσιγκτον 

Η Κοπεγχάγη υποστηρίζει προσπαθεί να περιορίσει τον σκιώδη στόλο που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στη Βαλτική: Αλλά δεν λέει με ποιο τρόπο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: