To «bring them home» αφορά πρωτίστως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό: Θέλει πραγματικά ο Νετανιάχου επιστροφή των ομήρων;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με συγγενείς ομήρων. Φωτογραφία via Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו, @netanyahu




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Όσοι επισκέπτονται αυτές τις μέρες το Ισραήλ μιλούν για το πόσο έχει αλλάξει η χώρα. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου άφησε βαθιά τα σημάδια της παντού. Ανοικτή πληγή παραμένει το θέμα των ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι αφίσες με τα πρόσωπα και τα ονόματα των ομήρων. Το σύνθημα «bring them home» το βλέπει κανείς παντού. Είναι μια καθολική απαίτηση από τις οικογένειες πρώτα από όλα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

251 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Άντρες, γυναίκες, παιδιά. 116 επέστρεψαν σπίτια τους με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τους υπόλοιπους υπολογίζεται πως γύρω στα 40 άτομα είναι ακόμη ζωντανοί.

  • Ο ισραηλινός στρατός συνεχώς ανασύρει σορούς από τα χαλάσματα κτηρίων που βομβαρδίζει. Η Χαμάς υποστηρίζει πως σκοτώνονται στη διάρκεια των βομβαρδισμών, το Ισραήλ πως τους σκοτώνει η τρομοκρατική οργάνωση. Μάλλον, ισχύουν και τα δύο.

Το Ισραήλ βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας του. Ποτέ δεν είχε εμπλακεί σε μια τόσο αδιέξοδη σύγκρουση και ποτέ δεν βρίσκονταν τόσοι πολλοί πολίτες του όμηροι. Το «bring them home» επομένως, δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι ένα βαθιά πολιτικό αίτημα.

Αλλά στ’ αλήθεια από ποιον ζητούν οι Ισραηλινοί την επιστροφή των ομήρων τους; Οι εκκλήσεις μάλλον δεν στρέφονται προς τη Χαμάς. Είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος πως η τρομοκρατική οργάνωση θα δείξει οποιοδήποτε έλεος προς τους Ισραηλινούς, όταν για να πετύχει τους σκοπούς της θυσιάζει τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Οι ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί που θα μπορούσαν να έχουν κάποια επιρροή στη Χαμάς είναι ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε. Ούτε και οι φίλες χώρες και σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν τα νήματα.

Ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του. Όμως δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

  • Δείχνουν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίσουν ένα αδιέξοδο πόλεμο, με μια εμμονική διάθεση, που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θέλει να επιστραφούν οι όμηροι γιατί αυτό του δίνει άλλοθι για να συνεχίζει τον πόλεμο και ότι απεναντίας, προτιμά να μείνουν στην κατοχή της Χαμάς.

Ίσως να είναι μια ακραία κατηγορία. Από την άλλη, όμως όλες οι κινήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν πως μπορεί και να περιέχει ίχνη αλήθειας. To «bring them home» αφορά πρωτίστως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Όπως και η ευθύνη γιατί η Χαμάς μπόρεσε με τόση ευκολία να αρπάξει, να βιάσει και να σκοτώσει ανυποψίαστους ανθρώπους μέσα από τα σπίτια τους ή ενώ διασκέδαζαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι απειλές Νασράλα και η στοχοποίηση της Κύπρου: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θέλησε για μια ακόμη φορά να δημιουργήσει κλίμα φόβου, ωστόσο έλαβε καλές απαντήσεις… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: