Το 60% του ελληνικού λαού αρνήθηκε να ψηφίσει: Επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς, πρώτη η Ν.Δ. με πτώση, υποχώρησε ο Σύριζα του Κασσελάκη -ποιοι εκλέγονται… (video)

File Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, Αθήνα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με εκατέρωθεν απώλειες σχεδόν κατά 5,5% και 9% αντίστοιχα (από τις ευρωεκλογές του 2019) και άνοδο των κομμάτων που κινούνται στην ακροδεξιάς, καθώς και της αποχής που αγγίζει το 60% κατέγραψαν τα αποτελέσματα εκλογών, για το Ευρωκοινοβούλιο, στην Ελλάδα.

Η άνοδος της αντισυστημικής ψήφου και το ρεκόρ αποχής σημάδεψαν τις εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα ερμηνεύθηκε με πολλαπλούς τρόπους από τα κόμματα.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να διατηρήσει τις δυνάμεις των τελευταίων εθνικών εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ κινείται ανοδικά, αλλά μόλις μία μονάδα πάνω από το ποσοστό του στις εκλογές του περσινού Ιούνιου.

Ντέρμπι καταγράφεται για την τέταρτη θέση, με την Ελληνική Λύση να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα έναντι του ΚΚΕ. Εκτός μένουν επίσης το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά.

Με την ενσωμάτωση στο 99,99% της επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,31% και 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,92% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 12,79% και 3 έδρες, το ΚΚΕ στο 9,25% και δύο έδρες,  η Ελληνική Λύση 9,32% και 2 έδρες, η ΝΙΚΗ 4,36% και μία έδρα, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,40% και μία έδρα, η Φωνή Λογικής  3,04% και μία έδρα.

Ακόμα: η ΜεΡΑ25 2,54%, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,45%, οι Πατριώτες 1,41%, οι Δημοκράτες 1,45%, ο Κόσμος 1,08%, το μειονοτικό ΚΙΕΦ 0,72% και τα λοιπά κόμματα στο 5% συνολικά.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και την Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία ωστόσο η Singular Logic στην εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 40,95% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%.

Το κυβερνών κόμμα κάνει πέτυχε “διπλό σκόρ” στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει καθαρά κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 – ένα αποτέλεσμα που προέρχεται καθαρά από τη μικρή συμμετοχή και είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη του στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μένει καθαρά πίσω από το ποσοστό του 17,8% που είχε λάβει ο Αλέξης Τσίπρας στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου και καταγράφεται ως τρίτο ή τέταρτο κόμμα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες, ενώ δεν είναι πρώτο κόμμα ούτε σε μία.

Οι αρχικοί πανηγυρισμοί στην Κουμουνδούρου, όταν το exit poll έδινε άνω όριο του κόμματος στο 18,2%, έδωσαν τη θέση τους στον εκνευρισμό, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε κάτω και από το χαμηλότερο όριο που έδινε το exit poll, όπως συνέβη  και στις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε τον στόχο της τρίτης θέσης, παρά την μικρή αύξηση μίας μονάδας των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και την πρωτιά σε Ηράκλειο και Λασήθι, ενώ είναι δεύτερο κόμμα σε 23 περιφέρειες, όταν στις τελευταίες εκλογές ήταν μόνον σε 10.

Ωστόσο,  για άλλη μία φορά καταγράφεται ως κόμμα της περιφέρειας, χωρίς αξιόλογες δυνάμεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου παραμένει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα.

Η χαμηλή συμμετοχή – αλλά προφανώς και η συγκυρία – φέρνει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς περί το 18% , με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης που βρίσκεται στην τέταρτη θέση να παίρνει τη δεύτερη θέση σε κάποιες από τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

  • ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Οι υποψήφιοι που προηγούνται στην μάχη των σταυρών έχουν εως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Αυτιάς Γεώργιος 304.937, Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος 255.860, Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα) 242.391, Μπελέρης Διονύσιος-Φρέντης 234.024, Μελέτη Ελεονώρα 170.297,  Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 159.246, Τσιόδρας Δημήτριος 154.518.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αρβανίτης Κωνσταντίνος 151.682, Φαραντούρης Νικόλαος 134.188, Παππάς Νικόλαος 125.545, Κουντουρά Έλενα 112.676.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Παπανδρέου Νικόλαος 120.970, Μανιάτης Ιωάννης 106.303, Αρναούτογλου Αθανάσιος (Σάκης) 90.459.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φράγκος Εμμανουήλ 108.901, Αλεξανδράκη Γαλάτω 50.494.

Κ.Κ.Ε.: Νικολάου-Αλαβάνος Λευτέρης 106.406, Παπαδάκης Κωνσταντίνος 104.477.

ΝΙΚΗ: Αναδιώτης Νικόλαος 41.310.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζαχαρία Μαρία 22.739.

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Λατινοπούλου Αφροδίτη 57.895.

  • Οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά για τα κόμματα

Η Ν.Δ. πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε έξι εκλογικές περιφέρειες και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Εβρο με ποσοστό 6,40%.

Οσο για το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

  • Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν έφτασε στον στόχο που είχε θέσει

Η Νέα Δημοκρατία δεν έφτασε τον στόχο που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για το διαφαινόμενο τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη.

Προεκλογικά επίσης, και παρά και τις δικές μου προσπάθειες έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτή ενώ σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα τους, με σημαντικότερο την ακρίβεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Σέβομαι αυτή την επιλογή τους. Είτε αυτή εκφράστηκε με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με την επιλογή μικρότερων σχημάτων».

  •  Κασσελάκης: «Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει»

«Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στις πρώτες του δηλώσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%», είπε και πρόσθεσε «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που κινείται και αλλάζει. Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Συνειδητοποιώ τη σημασία της ευθύνης. Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα χτίσουμε κοιτίδες γνώσεις και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο».

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον αγώνα που έχετε δώσει. Είμαστε ένα κόμμα που έχει περάσει από πάρα πολλά μετά τη διπλή οδυνηρή ήττα πέρυσι, δύο διασπάσεις, πορεία μεγάλης μεταβλητότητας. Φτάσαμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο που επέλεξε η κοινωνία η ίδια και πρέπει όλα τα μέλη του Συριζα να είναι πάρα πολύ υπερήφανα για τον εαυτό τους.

  • Ανδρουλάκης: Θα αναλάβω πρωτοβουλίες για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

«Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν συμμετείχε σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, νιώθει ότι το πολιτικό σύστημα του έχει γυρίσει την πλάτη και σήμερα γύρισε τη δική του», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ως νέος πολιτικός σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζομαι με μία τέτοια πολύ αρνητική εξέλιξη, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ ώστε η πολιτική να συγκινεί, να δίνει λύσεις, να γοητεύει και όχι να προκαλεί θυμηδία, απέχθεια ή νέα αδιέξοδα.

Υπάρχει ταυτόχρονα μία ισχυρή στροφή στην Ακροδεξιά και τον ανορθολογισμό, που πρέπει να μας προβληματίσει. (…) Θα πάρω, συνεπώς, όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας».

  • Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταγράφει ακόμα μία σημαντική άνοδο

«Ευχαριστούμε και χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ψήφισαν σήμερα το κόμμα μας σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε τον λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά ως 3η δύναμη με μεγάλη διαφορά.

Συνολικά, το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όπου είχε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Είναι η διαφθορά βλάκες”: Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου ψάχνει τους λόγους του απίστευτου μπάτσου των πολιτών… Τρανταχτή αποδοκιμασία! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: