Την έξοδο βλέπουν ο Αυγενάκης και ο Σκρέκας: Προ των πυλών ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενώ συνεδριάζει στις 11 το πρωί το Υπουργικό υπό την παρούσα σύνθεση του

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Παράσχη, στο πλαίσιο της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να είναι προ των πυλών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την αποτελεσματικότητα και τη συμπεριφορά των υπουργών.

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με την παρούσα σύνθεση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία.

Ποιά ονόματα ακούγονται;

Με το παρασκήνιο να έχει «πάρει φωτιά», δύο ονόματα που ακούγονται έντονα προς έξοδο από το σχήμα είναι αυτό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Τόσο η ένταση με τον αγροτικό κόσμο, όσο και η ακρίβεια άλλωστε μέτρησαν για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Τσιάρα για την προοπτική μετακίνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Κλειστά εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει υπό την παρούσα σύνθεσή του, στη σκιά ωστόσο, των πληροφοριών, του παρασκηνίου και των σεναρίων για τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Δύο είναι τα σενάρια, αυτή την ώρα, ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Το πρώτο σενάριο, θέλει ως πιθανή την ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, οι πιθανότητες θεωρούνται μικρές, με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, συνεδρίαση του υφιστάμενου υπουργικού συμβουλίου.

Το δεύτερο σενάριο, είναι ο χρόνος των ανακοινώσεων να μετατεθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία και τις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Με βάση το ανακοινωθέν πρόγραμμα ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι υπουργοί που έχουν «ύλη» για το υπουργικό παραμένουν αμετακίνητοι.

Βεβαίως, το κυβερνητικό σκηνικό αυτές τις μέρες θυμίζει κινούμενη άμμο, αν και έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» ως προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη.

Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν έως και αύριο, αλλιώς από βδομάδα, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες.

Μύλος στις Βρυξέλλες: Το Politico θέλει τον Σαρλ Μισέλ να προτείνει Μητσοτάκη για πρόεδρο της Κομισιόν για να εξοντώσει την Φον ντερ Λάιεν: Μπαράζ διαψεύσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: