Τι θα κάνει ο Νετανιάχου; Εκκλήσεις από παντού να δεχτεί την κατάπαυση πυρός, την ώρα που ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του απειλούν να τον ρίξουν αν συμφωνήσει [video] 

File Photo Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) speaks with Minister of Finance Bezalel Smotrich during the weekly cabinet meeting at the Defence Ministry in Tel Aviv, Israel, 07 January 2024. EPA/RONEN ZVULUN / POOL




Δύο ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί απείλησαν να παραιτηθούν και να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφωνήσει με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πριν καταστραφεί η Χαμάς.

Αντίθετα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε να στηρίξει την κυβέρνηση εάν ο κ. Νετανιάχου υποστήριζε το σχέδιο.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία έως ότου καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Το σχέδιο Μπάιντεν

Η τριμερής πρόταση του Μπάιντεν θα ξεκινούσε με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) θα αποχωρούσαν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Η συμφωνία θα οδηγούσε τελικά στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, σε μόνιμη «παύση των εχθροπραξιών» και σε ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Όμως, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι είπε στον κ. Νετανιάχου ότι «δεν θα είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα συμφωνήσει στο προτεινόμενο περίγραμμα και θα τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».

Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του, ο Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ είπε ότι «η συμφωνία… σημαίνει το τέλος του πολέμου και την εγκατάλειψη του στόχου να καταστραφεί η Χαμάς. Πρόκειται για μια απερίσκεπτη συμφωνία, η οποία αποτελεί νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Ορκίστηκε μάλιστα να «διαλύσει την κυβέρνηση» αντί να συμφωνήσει με την πρόταση.

Ο δεξιός συνασπισμός του κ. Νετανιάχου διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, βασιζόμενος σε μια σειρά από παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) του Μπεν Γκβίρ -που κατέχει έξι έδρες- και του κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός του κ. Smotrich -που κατέχει επτά έδρες- για να διατηρήσει την εξουσία.

Αλλά ο Γαϊρ Λαπίντ, ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, έσπευσε να προσφέρει την υποστήριξή του στον δοκιμαζόμενο πρωθυπουργό. Το κόμμα του Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) κατέχει 24 έδρες. Δήλωσε μάλιστα ότι ο κ. Νετανιάχου «έχει το δίχτυ ασφαλείας μας για μια συμφωνία ομηρίας, αν ο Μπεν-Γκβίρ και ο Σμότριτς εγκαταλείψουν την κυβέρνηση».

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της συμφωνίας

Οι παραπάνω δηλώσεις ήρθαν καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατά το σχέδιο που παρουσιάστηκε προχθές από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα», απαιτούσε διαδηλώτρια που είχε μεταμφιεστεί σε άγαλμα της Ελευθερίας, ανάμεσα σε θάλασσα σημαιών του Ισραήλ.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη διαδηλώτρια, η Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους που μίλησαν στο AFP δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε την πρόσκληση να μιλήσει και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, ανακοίνωσε το γραφείο του το Σάββατο, προσθέτοντας ότι θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα έχει βρεθεί τέσσερις φορές στο νομοθετικό σώμα.

 Αφόρητες πιέσεις από τους μεσολαβητές

Αλλα και οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη -το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος- παρότρυναν χθες Σάββατο το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί από τον αέρα και από την ξηρά συνεχίζονταν στη Ράφα (νότια), επίκεντρο πλέον της ένοπλης σύρραξης που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Σχέδιο τριών φάσεων

Το βράδυ προχθες Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε κατ’ αυτόν από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Η πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα: Φώναζαν «ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: