Το κρίσιμο τετ-α-τετ Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Λακορνού στο Παρίσι: Τα επίμαχα σημεία της διευρυμένης αμυντικής ατζέντας των δυο συμμάχων είναι πολλά και σημαντικά…

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη Γαλλία για την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας “Κίμων” και τη διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας. Τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lecornu), στην Αεροπορική Βάση Lann-Bihoue Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Νίκου Δένδια ο οποίος την Δευτέρα α έχει τετ α τετ με τον Σεμπαστιάν Λακορνού είναι σαφώς πολλά και με ιδιαίτερη σημασία για την άμυνας της χώρας.

Η παραχώρηση των συστημάτων Crotale από την Αθήνα στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς αγώνες, η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, το μέλλον των συνεργατικών κινήσεων μέσα από αμυντικά προγράμματα, όπως ο Ευρωπαϊκός θόλος και ο «γρίφος» που σχετίζεται με την ενίσχυση της αμυντικής ισχύος του ελληνικού στόλου, είναι τα βασικότερα από όσα θα συζητήσουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση.

  • Βεβαίως στην ατζέντα των δυο υπουργών, εφόσον αυτή επεκταθεί θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τις δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων αλλά και υποστήριξης των ΝΗ-90. Το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των Mirage 2000-5 από την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών ώστε να προωθηθεί το 4,5 γενιάς μαχητικό Rafale.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εγγύς προστασίας, Αθήνα και Παρίσι έχουν συνομιλήσει αρκετά, ύστερα κι από το Γαλλικό επίσημο αίτημα που εξετάστηκε αρμοδίως από τις ελληνικές αρχές.

Πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι το ελληνικό αποτύπωμα ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εν τέλει θα είναι ένας αριθμός πυραύλων για τα γαλλικά Crotale ώστε οι γαλλικές δυνάμεις ν’ αυξήσουν το απόθεμά τους σε πυρομαχικά.

Ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει, λίγες ημέρες αφότου είχε γίνει γνωστή η είδηση ότι οι Γάλλοι αναζητούν μέσω των συμμάχων τους να ενισχύσουν την αεράμυνά τους και ότι στοχεύουν στα ελληνικά crotale, ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε αυτή την στιγμή το Παρίσι, με το οποίο άλλωστε συνδέονται μέσω αμυντικού συμφώνου.

Είχε ακολουθήσει το ΚΥΣΕΑ στο οποίο συζητήθηκε το πλέγμα ασφαλείας με το οποίο ενδεχομένως η Αθήνα θα μπορούσε να συνδράμει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Την ώρα που στην φρεγάτα ΨΑΡΑ ελέγχονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τον ηλεκτρονικό και αμυντικό εξοπλισμό της, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα όταν λάβει το πράσινο φως για τον απόπλου της προς το θαλάσσιο πολεμικό πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας, η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό της για την αποστροφή που δείχνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, η οποίο οργανώθηκε ώστε να προστατεύσει πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Χώρες με ιδιαίτερα αναπτυγμένη ναυτική παράδοση και με σύγχρονο, ισχυρό πολεμικό Ναυτικό παραμένουν δίχως την παραμικρή συμμετοχή στην πρώτη μεγάλη και ουσιώδη επιχείρηση της ΕΕ, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την πειρατεία αλλά τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από τους αντάρτες της Υεμένης.

Βεβαίως οι μονάδες επιφανείας Αθήνας και Παρισιού βρέθηκαν πολλές φορές να πλέουν μαζί σε καυτά σημεία, τόσο της Ερυθράς Θάλασσας, όσο και του Κόλπου του Άντεν.

Ο «Θόλος»

Ελλάδα και Γαλλία κατά τις συζητήσεις που έχουν γίνει για τον λεγόμενο Ευρωπαϊκό θόλο έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός διευρυμένου όπλου (soft kill & hard kill) που θα προστατεύει τον εναέριο χώρο της Γηραιάς Ηπείρου.

  • Το Παρίσι ειδικά πιέζει από την δική του πλευρά για την επιλογή όπλων και ηλεκτρονικών τα οποία προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας. Και μάλιστα οι Γάλλοι δείχνουν με έμφαση όλες τις δοκιμές που έχουν γίνει ακόμη και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου αντιαεροπορικά- αντιβαλλιστικά τους συστήματα έχουν αναδειχτεί σε όπλα «one shot one kill».

Στο περιθώριο των ευρωεκλογών κι ενώ γίνονται όλες οι κινήσεις που αφορούν την σύσταση των αξιωματούχων του ευρωκοινοβουλίου, σημαντική λεπτομέρεια είναι ποιοι θα ενδιαφερθούν για την ηγεσία της αμυντικής ατζέντας της ΕΕ μέσα από την οποία ενδεχομένως θα τρέξουν πολλά προγράμματα.

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στο κομμάτι αυτό είναι ένα σημείο που η ελληνική πλευρά επιχειρεί όχι μόνο να το προωθήσει, αλλά και να το επικοινωνήσει σε επίπεδο υπουργών.

Το τετ α τετ και η έκθεση

Πέραν της διμερούς συνάντησης των υπουργών, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2024. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλη Πάλμα.

Στην έκθεση θα παραστούν ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού οι οποίες είτε βρίσκονται σε αυτόνομα περίπτερα, είτε μέσα σε άλλα διεθνών οίκων με τους οποίους συνεργάζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Eurosatory 2024, εύλογο είναι ότι έχει το δικό της περίπτερο η κατασκευάστρια εταιρεία των νέων φρεγατών που αποφάσισε το πολεμικό ναυτικό να προμηθευτεί.

  • Δένδιας και Λακορνού, δεν γνωρίζουμε αν θα εμφανιστούν μαζί στο συγκεκριμένο περίπτερο αλλά όλες οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας συγκλίνουν στ’ ότι ανάμεσα στις συζητήσεις υπάρχει ο χώρος εκείνος που σχετίζεται με την ενίσχυση του ελληνικού στόλου. Ο Έλληνας υπουργός, τους τελευταίους μήνες έχει επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα των FDI αλλά και των κορβετών, εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για μια τέτοια απόφαση.

Η πρόσφατη επίσκεψη του κου. Μητσοτάκη και Δένδια στο Λοριάν, η αυτοψία στην φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» με τα 32 κελιά των Aster 30 κι όχι τα 16, οι συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, έχουν αφήσει μια χαραμάδα ελπίδας στο ναυτικό που αναζητά λύση στο αδιέξοδο που οδηγείται με τις υπέργειρες  κύριες μονάδες επιφανείας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το υψηλού συμβολισμού μήνυμα του ναυτικού με τα ΜΗ-60 ROMEO να εμφανίζονται πρώτη επιχειρησιακή φορά στον ουρανό του Αιγαίου [video- photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: