Θρασύτατοι οι Τούρκοι “πυροβολούν” τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι έλαβε μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ουκρανία

epa11412616 Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople (C-L) presents his delegation to Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C-R) next to Ukraine Head of the presidential Office of Ukraine Andriy Yermak (2-L) during the Summit on Peace in Ukraine, in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 15 June 2024. EPA. ALESSANDRO DELLA VALLE, POOL




Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρθηκαν και χθες στις απαράδεκτες αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιουνίου 2024.

Η εφημερίδα Cumhuriyet με τίτλο «Αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στη Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη» και υπότιτλο «Αντιδράσεις προκάλεσε η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Βαρθολομαίου του Ρωμαίικου  Πατριαρχείου του Φαναρίου στη “Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία”» αναφέρεται ειδησεογραφικά στο γεγονός.

Επισημαίνει ότι η διάσκεψη για την ειρήνη διοργανώθηκε από την Ελβετία και την Ουκρανία στο έδαφος της πρώτης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ότι τόσο ο Πατριάρχης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan είχαν διμερείς συναντήσεις και υπέγραψαν την κοινή δήλωση στο τέλος της διάσκεψης.

Η εφημερίδα εκτός από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών κατά την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις, όπως τονίζεται, από τις διοργανώτριες χώρες για το γεγονός, παραθέτει και την άποψη του πρέσβη ε.τ. Onur Öymen ο οποίος υποστήριξε τα εξής απαράδεκτα: 

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, το Πατριαρχείο δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση με οποιοδήποτε καθεστώς. Η συμμετοχή του είναι ενάντια στη Λωζάνη.

Σύμφωνα με τη Λωζάνη, ο Πατριάρχης είναι υποχρεωμένος να ασχολείται μόνο με τα θρησκευτικά ζητήματα της ρωμαίικης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Πέραν αυτού, δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.

Στο Πατριαρχείο έγινε μια παραχώρηση σχετικά με τον οικουμενισμό. Πέρα από την παραχώρηση, πολλές δυτικές χώρες κρατούν διαφορετική στάση σχετικά με το θέμα. Όλες οι οργανώσεις πρέπει να λάβουν σαφή μέτρα κατά του οικουμενισμού.

Ποιος τους προσκάλεσε; Γνωρίζαν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα παραστεί; Υπήρξαν αντιδράσεις; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της αντίδρασης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι πιο σημαντικές. Το Υπουργείο πρέπει να τις απαντήσει”, κατέληξε ο πρέσβης. 

Η ισλαμιστική εφημερίδα Aydınlık με τίτλο «Ο όρος “οικουμενικός” εγείρει ερωτήματα» και υπότιτλο «Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στην ουκρανική σύνοδο κορυφής ως “οικουμενικός”. Ωστόσο, το ερώτημα για το πώς αντέδρασε η Τουρκία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης παραμένει αναπάντητο» δημοσιεύει δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σχετικά με το θέμα της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία. 

Συγκεκριμένα του Πρέσβη ε.τ. Tugay Uluçevik ο οποίος ανέφερε:

«”Υποθέτω ότι το Υπουργείο εξέφρασε την αντίδρασή του και δήλωσε ότι η πρόσκληση του Πατριάρχη είναι απαράδεκτη. Η Ελβετία είχε προσκαλέσει πάνω από 160 άτομα σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών ήταν και δύο θρησκευτικοί εκπρόσωποι, του Βατικανού και του Πατριαρχείου.

Δεδομένου ότι αυτό έγινε πριν από τη Διάσκεψη, υποθέτω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να είχε αντιδράσει υπό το φως αυτής της πληροφορίας.

Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο έκανε διάβημα στο Ελβετικό Υπουργείο Εξωτερικών και έδειξε την αντίδρασή του. Υποθέτω ότι το Υπουργείο ενημέρωσε επίσης ότι δεν θα αποδεχθεί την πρόσκληση προς τον Πατριάρχη. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχαμε την παράδοση να δείχνουμε την απαραίτητη αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις”. 

Από την πλευρά του ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı χαρακτήρισε τα γεγονότα ως “απαράδεκτα”, επισημαίνοντας:

“Πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, η Ρωσία είναι απούσα. Η Ουκρανία αποτελεί μέρος ενός αμερικανικού σχεδίου. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan.

Αυτός ο άνθρωπος κάθεται απέναντί του. ‘Οικουμενικός Πατριάρχης’ είναι γραμμένο στο έδρανο. Αν δεν το επέτρεπαν αυτό, θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να πάει εκεί, θα μπορούσε να καθίσει σε αυτό το τραπέζι; Γιατί δεν λέτε στη δήλωση ότι δεν είναι οικουμενικός; Πείτε το εκεί. Το να υπογράφεις σαν κράτος είναι μια σκανδαλώδης ενέργεια.

Η αντιπροσωπεία εκεί επίσης δεν το κατάλαβε αυτό. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Θα μπορούσε να πάει εκεί αν το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδινε άδεια; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν.

Θα ξεκινήσουν οι εισαγγελείς μας έρευνα για αυτή την κατάσταση, που σημαίνει παραβίαση της αδιαίρετης ακεραιότητας της χώρας μας; Πώς μπορεί το κράτος έχει περιέλθει  σε αυτή την κατάσταση!”». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hasan Ünal:

«Είναι απλά σκανδαλώδες το γεγονός ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου συμμετείχε στη συνάντηση για την Ουκρανία στην Ελβετία, όπου ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, με τον τίτλο του ‘Οικουμενικού’.

Είτε δεν έπρεπε να παραστεί, είτε δεν έπρεπε να του επιτραπεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον τίτλο. Η Τουρκία επιδεικνύει μια απρόσεκτη στάση σε αυτά τα θέματα.

Αν οι διοργανωτές της ουκρανικής διάσκεψης είχαν προσκαλέσει τον Πατριάρχη ανεξάρτητα από την Τουρκική Δημοκρατία, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι δεν θα του επιτρέπαμε να πάει και ότι δεν θα παρευρισκόμασταν ως κράτος. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία». 

Στο δημοσίευμα μεταφέρονται δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του «Ανεξάρτητου Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Τουρκίας» (σ.σ. πρόκειται για την λεγόμενο παράνομο Τουρκορθόδοξο Πατριαρχείο) Selçuk Erenerol:

«Η έλλειψη συνάφειας των επικρίσεων και η δήλωση που ακολούθησε μας έδειξε και πάλι το επίπεδο της διπλωματίας και της γραφειοκρατίας. Το αντικείμενο της κριτικής είναι πώς επιτρέψατε στη Ρωμαίικη Εκκλησία του Φαναρίου, η οποία έγινε δεκτή ως μειονοτική εκκλησία στη Λωζάνη και η οποία έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για υπέρβαση της δικαιοδοσίας της, να εκπροσωπείται ως Οικουμενικός Πατριάρχης στον τόπο όπου βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας”.

Ο Erennrol έθεσε δύο ερωτήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών: “1. Ποια είναι η τρέχουσα κρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Τουρκίας σχετικά με τη θέση της Ρωμαίικης Εκκλησίας του Φαναρίου ; 2. Πώς ο Αρχιερέας Βαρθολομαίος έλαβε άδεια και σε ποιο επίπεδο της Τουρκικής Δημοκρατίας για να συμμετάσχει στη συνάντηση αυτή;”.

Κλείνοντας επισημαίνεται ότι η εφημερίδα Aydınlık στην Άγκυρα έθεσε εγγράφως τις ακόλουθες ερωτήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών:

1) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου συμμετείχε στο τραπέζι της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία ως Οικουμενικός και με αντίστοιχη επιτραπέζια σημαία, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Βαρθολομαίο και με αυτόν τον τρόπο αποδεχθήκαμε τη λεγόμενη “οικουμενικότητα”;

2) Σκοπεύετε να επιβάλλετε κυρώσεις στον Ρωμιό Πατριάρχη του Φαναρίου Βαρθολομαίο επειδή με την ενέργεια αυτή αγνόησε το τουρκικό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης;

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι η Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2020, είχε χρησιμοποιήσει τον τίτλο “Οικουμενικός” για τον Ρωμιό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε συνάντηση που είχαν ο εκπρόσωπος  του Προέδρου Erdoğan , İbrahim Kalın και ο  υπουργός Δικαιοσύνης Abdülhamit Gül με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες των μειονοτικών κοινοτήτων που ζουν στην Τουρκία, στις 26 Νοεμβρίου 2020.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αντικαταστήσει τον Ελπιδοφόρο το ταχύτερο δυνατό… Αρκετά τράβηξε αυτή η ιστορία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: