Τέρμα, η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος και το παραδέχονται όλοι: Όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Μετά τις δηλώσεις της Χετζμπολαχ και ειδικά μετα τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα έπρεπε να απαιτήσουμε να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει “ευρωπαϊκό έδαφος” (σε σχέση με την Κύπρο) και έαν η προάσπιση του εξαιρεί ή όχι την Τουρκία και τις μόνιμες απειλές της




Άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-Λευκωσία

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία εξαπολύονται απειλές κατά της Κύπρου από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Όπως είναι γνωστό, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ένοπλο κίνημά του, εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης προειδοποίησε πως «το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου».

Πρόκειται για μια προειδοποίηση, που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν και συνδέεται με μια τακτική από πλευράς της για αντίδραση χωρίς όρια και χωρίς κανόνες. Πρόκειται για ένα μήνυμα, που στέλνεται με στόχο να σημειωθεί πως ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί εντός του Ισραήλ.

Γιατί, όμως, απειλεί την Κύπρο; Η χώρα μας, όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Κι αυτό ισχύει απόλυτα.

Η Λευκωσία όποιες ενέργειες έκανε ήταν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Οι όποιες ενέργειες έγιναν και γίνονται είναι, για παράδειγμα, να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός, οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι δέχονται συνεχείς επιθέσεις από το Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε το σχέδιο «Αμάλθεια» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα προς τη Γάζα.

  • Ο ρόλος αυτός της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας. Άλλωστε η εφαρμογή του σχεδίου έγινε μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους.

Προφανώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα αναφέρεται στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Είναι άποψη μας και το έχουμε σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το έδαφος της χώρας μας για τις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό θέτει στο στόχαστρο της χώρας.

Κι αυτό προφανώς πρέπει να διαμηνυθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Βρετανούς, οι οποίοι μπορούν να επικαλούνται διάφορα νομικά κι άλλα επιχειρήματα, τα οποία δεν αποδεχόμαστε, ωστόσο εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια της χώρας μας. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και να το λαμβάνουν υπόψη οι Βρετανοί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι ΗΠΑ έχουν αξιολογήσει, για πρώτη φορά, την χρησιμότητα της γεωγραφικής και στρατηγικής σημασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έξω και πέρα από τα ελληνοτουρκικά: Αυτό είναι καλό… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: