Ταινίες, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια: Η αγριότητα της D-Day στις 6 Ιουνίου 1944 τροφοδότησε τη μυθοπλασία εδώ και 80 χρόνια [videos]

_Normandy_landings via wikimedia.org




Υπάρχουν καλτ ταινίες, βραβευμένα βιβλία και βιντεοπαιχνίδια με παγκόσμια επιτυχία: επική, η Συμμαχική Απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944 γοήτευσε δημιουργούς σε όλο τον κόσμο.

Αναζητώντας διαρκώς το μεγάλο θέαμα για τις υπερπαραγωγές του, το Χόλιγουντ δεν σταμάτησε ποτέ να αντλεί από την ιστορία της Απόβασης, μερικές φορές αναπλάθοντας ελεύθερα τα γεγονότα. Μεταξύ των ταινιών που πέρασαν στους μεταγενέστερους, μια κλασική: «Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου» (1962) του Ντάρικ Ζανούκ  με τους Αμερικανούς θρύλους Τζον Γουέιν και Ρόμπερτ Μίτσαμ.

Περισσότερα από 35 χρόνια αργότερα, ήρθε η ταινία αναφοράς, «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» (1998) του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ασυγράτητα ωμή, η ταινία μεγάλου μήκους έλαβε πέντε Όσκαρ και γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Ο Σπίλμπεργκ θα το έκανε ξανά λίγα χρόνια αργότερα με τη σειρά «Στην Πρώτη Γραμμή» ( Band of Brothers) την οποία δημιούργησε μαζί με τον Τομ Χανκς. Ξεπερνά το θέμα της Απόβασης και προσφέρει μια τοιχογραφία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τη μοίρα μιας εταιρείας του αμερικανικού στρατού.

Ο γαλλικός κινηματογράφος έχει επίσης ασχοληθεί με το θέμα. Από τη δεκαετία του 1960, με το A Monkey in Winter του Henri Verneuil, που συγκεντρώνει τον Jean Gabin και τον Jean-Paul Belmondo, με διαλόγους του Michel Audiard. Το 2008, το Women in the Shadows, του Jean Paul Salomé, επιστρέφει επίσης στο Landings μέσα από την ιστορία των αντιστασιακών που υποδύονται οι Julie Depardieu, Marie Gillain, Sophie Marceau και Déborah François.

Βιντεοπαιχνίδια: ανακατασκευή και παρωδία

Ήταν επίσης ο Στίβεν Σπίλμπεργκ που, αν και πιο έμμεσα από ό,τι στον κινηματογράφο, έφερε την πρώτη ρεαλιστική αναπαράσταση της Απόβασης στη Νορμανδία. Τρίτο επεισόδιο μιας ιστορίας που ξεκίνησε το 1999 με την προτροπή του Αμερικανού σκηνοθέτη, αλλά για το οποίο πούλησε τα δικαιώματα από το δεύτερο μέρος, το Medal of Honor: Allied Landing που τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών παικτών όταν κυκλοφόρησε το 2002.

Θυμηθείτε την αποστολή Operation Overlord, η οποία σας επιτρέπει να παίξετε για πρώτη φορά ως Αμερικανός στρατιώτης που προσγειώνεται κάτω από σφαίρες στην παραλία Omaha.

Μερικά παιχνίδια έχουν επιχειρήσει την παρωδία, όπως το Conker’s Bad Fur Day (2001), το οποίο βάζει αιμοδιψείς σκίουρους και αρκουδάκια σε μια φρικτή και παράλογη εκδοχή της Απόβασης

Βιβλία: ιστορίες και μαρτυρίες

Η Απόβαση έχει προκαλέσει λίγες μυθοπλασίες, αλλά πολλές μαρτυρίες και ιστορίες. Το απόλυτο κλασικό παραμένει το «Η μεγαλύτερη μέρα του πολέμου» του Ιρλανδοαμερικανού δημοσιογράφου Cornelius Ryan, το 1959, το οποίο έγινε ταινία. Στη Γαλλία, το μυθιστόρημα με το βραβείο Goncourt του 1963, When the Sea Retreats του Armand Lanoux, αφηγείται την επιστροφή στις παραλίες της D-Day ενός Καναδού βετεράνου.

Για την 80ή επέτειο της Απόβασης έχουν προκύψει νέες εκδόσεις. Στη Γαλλία, η δημοσιογράφος Annick Cojean δημοσιεύει 18 ιστορίες από ηθοποιούς εκείνης της εποχής, στρατιωτικούς ή πολίτες, που συγκεντρώθηκαν στο «We were there». Στη Μεγάλη Βρετανία, ο συγγραφέας Michael Morpurgo, του οποίου το έργο επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις δύο παγκόσμιες συγκρούσεις, εξέδωσε το εικονογραφημένο βιβλίο «Finding Alfie: A D-Day Story»

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Σινιέ οι νέες φανέλες της Εθνικής Ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας: Δια χειρός Yohji Yamamoto οι εμφανίσεις 2024 των «Μπλε Σαμουράι» [photos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: