Τα βρώμικα μπαλόνια του Κιμ «ξεφουσκώνουν» την προσέγγιση στην Κορέα: Έτοιμη να αναστείλει τη διακορεατική στρατιωτική συμφωνία η Σεούλ

Military personnel collect the debris of balloons sent by North Korea in Incheon, west of Seoul, South Korea. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT




Η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε χθες Κυριακή «να σταματήσει προσωρινά» την αποστολή μπαλονιών γεμάτα με απορρίμματα – από γόπες τσιγάρων και πλαστικά ως περιττώματα ζώων– προς τη Νότια Κορέα, αφού τις τελευταίες ημέρες έστειλε στη γειτονική χώρα εκατοντάδες μπαλόνια.

Από την πλευρά της η Σεούλ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να αναστείλει εντελώς τη διακορεατική στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη το 2018 και είχε στόχο να περιορίσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, λόγω των μπαλονιών αυτών, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Νότια Κορέα είχε ήδη αναστείλει εν μέρει τη συμφωνία αυτή πέρυσι, αφού η Πιονγκγιάνγκ έθεσε σε τροχιά κατασκοπευτικό δορυφόρο. Σήμερα όμως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο «να αναστείλει εντελώς» τη στρατιωτική αυτή συμφωνία, «μέχρι να αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο Κορέων».

«Θα σταματήσουμε προσωρινά την αποστολή απορριμμάτων στην άλλη πλευρά των συνόρων», μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, διαβεβαιώνοντας ότι το «αντίμετρο» αυτό ήταν αποτελεσματικό.

Από την Τρίτη η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει σχεδόν 1.000 τέτοια μπαλόνια προς τη γειτονικής της χώρα, εκ των οποίων 600 χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας.

Η Σεούλ κατήγγειλε αυτή τη «χαμηλού επιπέδου», όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια και απείλησε με αντίποινα. Τα μπαλόνια αυτά προσγειώθηκαν στις βόρειες επαρχίες της Νότιας Κορέας, αλλά και στη Σεούλ και τη γειτονική της επαρχία Γκιεόνγκι.

Η Νότια Κορέα εκτιμά ότι η ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ αντιβαίνει στη συμφωνία ανακωχής, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, αν «και καμία επικίνδυνη ουσία δεν εντοπίστηκε» στα μπαλόνια.

Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο στρατού είχε ζητήσει από τους πολίτες «να αποφεύγουν κάθε επαφή με τα απορρίμματα αυτά.

«Ελευθερία έκφρασης»

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι αυτά τα μπαλόνια είναι «ειλικρινή δώρα», με στόχο να απαντήσει στην αποστολή στο έδαφός της προπαγανδιστικών μπαλονιών με μηνύματα κατά του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν από τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα εκφράζει εδώ και καιρό την αγανάκτησή της για τη δράση αυτή νοτιοκορεατών ακτιβιστών, οι οποίοι συχνά στέλνουν προς τη γειτονική χώρα και μπαλόνια με χρήματα, ρύζι ή USB με νοτιοκορεατικές τηλεοπτικές σειρές.

Το 2018, στη διάρκεια μιας περιόδου βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι ηγέτες τους συμφώνησαν «να τερματίσουν εντελώς κάθε εχθρική ενέργεια (…) σε όλους τους τομείς».

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε το 2020 νόμο που ποινικοποιεί την αποστολή φυλλαδίων στη Βόρεια, όμως αυτός ακυρώθηκε πέρυσι καθώς κρίθηκε ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Η Κιμ Γιο Γιόνγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι Βορειοκορεάτες με την αποστολή των μπαλονιών αυτών ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σεούλ, Νότια Κορέα

Νέες επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και πυραύλους στο Βόρειο Ισραήλ: «Αντίποινα» στους βομβαρδισμούς των IDF» λέει η Ισλαμιστική οργάνωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: