Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, η αποκάλυψη του Φιλελεύθερου για τις περιουσίες στα κατεχόμενα και οι απειλές της Χεζμπολάχ, στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Κυριακή

Το εξώφυλλο της εφημερίδας Φιλελεύθερος. Φωτογραφία από το PhileNews




Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και η αντιμετώπιση του θέματος από την Κυπριακή Δημοκρατία, η θέση των κομμάτων στην κοινωνία και τι αντιπροσωπεύουν, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οι απειλές Χεζμπολάχ και η ευρωπαϊκή στροφή της Εθνικής Φρουράς απασχολούν τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων την Κυριακή.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Κυνηγητό σφετεριστών» αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντοπίζει τα ίχνη σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών και προχωρεί σε έρευνα για τη δίωξή τους. Στην κεντρική φωτογραφία του πρωτοσέλιδου, ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπαίνει σε ισχύ από τη Δευτέρα και εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στους πολίτες. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Γαλλία και γράφει ότι η Λεπέν επιθυμεί αυτοδυναμία, ενώ κάνει λόγο για τέλος του «Μακρονισμού».

Η «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Στο άρμα της Ευρώπης η Ε.Φ.» γράφει για στροφή της Εθνικής Φρουράς προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική βιομηχανία και τους αμυντικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, σημειώνοντας ότι καταλύτης σε αυτό υπήρξε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εχθροπραξίες. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο ντιμπέιτ των υποψηφίων Προέδρων στις αμερικανικές εκλογές, κάνοντας λόγο για «πανικό» στους Δημοκρατικούς. Σε άλλο σημείο, η «Καθημερινή» αναφέρεται στις εκλογές στη Γαλλία, γράφοντας ότι η χώρα βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά».

Η εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Φονικά όπλα της Χεζμπολάχ στα ‘χέρια’ του Ερντογάν», αναλύει κατά πόσο οι απειλές Χεζμπολάχ έχουν υπόσταση και αν πίσω από αυτές βρίσκεται η Τουρκία. Αλλού, η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θανατηφόρα δυστυχήματα, κάνοντας λόγο για 23 ζωές που χάθηκαν εντός του 2024. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε «εγκληματική αμέλεια» της πολιτείας, κατά ανηλίκων.

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εισπράττει εκατομμύρια και επιστρέφει ψίχουλα» αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι «ανεπαρκή και ελλειμματικά». Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στα στατιστικά φτώχειας στην Κύπρο, κάνοντας αναφορά σε μία οικογενειακή ιστορία. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στους παράνομους σκυβαλότοπους, σημειώνοντας ότι το κράτος «σφυρίζει αδιάφορα».

Με τίτλο «Αλλάζουν κάτοχο οι περιουσίες μας στα κατεχόμενα», η «Αλήθεια» αναφέρει ότι ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα παίρνει τη μορφή «χιονοστιβάδας», ενώ σημειώνει δηλώσεις του Τατάρ ότι το περιουσιακό θα λυθεί μόνο μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην απεργία των κυβερνητικών γιατρών, σημειώνοντας τις πιέσεις που δέχονται για να μην πραγματοποιήσουν την απεργία που εξήγγειλαν. Αλλού, η «Αλήθεια» αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατήγγειλε στην ΕΕ τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ποιους εκπροσωπούν τα κόμματα και πώς ξέφτισαν οι ιδεολογίες» θέτοντας το ερώτημα γιατί απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι νέοι Κύπριοι ψηφοφόροι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα ψηλά επιτόκια δεν έπληξαν τα κέρδη των επιχειρήσεων και τα ακίνητα και αναφέρεται στις προτάσεις ΔΝΤ για μείωση του πληθωρισμού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στα ποδοσφαιρικά σωματεία, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη εύνοια» και «ασυλία».

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η απειλή της Χεζμπολάχ προειδοποίηση για τις Βρετανικές Βάσεις», αναφέρει ότι αν ξεσπάσει ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι Βρετανικές Βάσεις βρίσκονται πολύ κοντά. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην καταδίκη του Υπουργείου Οικονομικών της απεργίας των γιατρών του ΟΚΥπΥ. Αλλού, η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε σχέση με τις αναφορές Τατάρ για άνοιγμα κι άλλου οδοφράγματος.

ΚΥΠΕ – Μαρία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Οι εκλογές στη Γαλλία, το καταστροφικό ντιμπέιτ Μπάιντεν, ο «χαμός» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, στα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: