Τα κάτω-πάνω ήρθαν στην Κύπρο, οι πολίτες χαστούκισαν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα: Μεγάλες αλλαγές έφερε η κάλπη για τις Ευρωεκλογές, ο Φειδίας τους κάνει πλάκα!

Ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου διαβάζει το “διάγγελμά” του. Photo via video, Sigma TV




Αλλαγές φέρνει η κάλπη στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αφού για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος καθώς και το ΕΛΑΜ, με το ΑΚΕΛ να μειώνει τις έδρες του σε μια και την ΕΔΕΚ να μην εκλέγει Ευρωβουλευτή.

Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Μεγαλονήσου υπέστη δεινή ήττα.

Στο 95% της καταμέτρησης των ψήφων, οι πολίτες της Κύπρου επιλέγουν τους ακόλουθους έξι αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους Λουκά Φουρλά και Μιχάλη Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ), τον Γιώργο Γεωργίου (ΑΚΕΛ), τον Φειδία Παναγιώτου (ανεξάρτητος), τον Γεάδη Γεάδη (ΕΛΑΜ) και τον Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ).

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΔΗΣΥ ο οποίος διατηρεί τις δύο έδρες του επανεκλέγοντας τον Λουκά Φουρλά και για πρώτη φορά τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ το δεύτερο ΑΚΕΛ είχε απώλεια μιας από τις δύο έδρες του και επανεκλέγει στο 95% τον Γιώργο Γεωργίου.

Τον Κώστα Μαυρίδη επανεκλέγει το ΔΗΚΟ και πρώτη φορά το ΕΛΑΜ θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τον πρώτο του Ευρωβουλευτή, τον Γεάδη Γεάδη. Την μεγάλη έκπληξη έκανε ο μεμονωμένος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η ΕΔΕΚ απώλεσε την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24,8%, το ΑΚΕΛ 21,67%, ο Φειδίας Παναγιώτου 19,22%, το ΕΛΑΜ 11,16% και το ΔΗΚΟ 9,63%.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν πήραν το εισιτήριο για την Ευρωβουλή. Πρόκειται για την ΕΔΕΚ που απώλεσε την μια έδρα της στην Ευρωβουλή και παίρνει 5,06%, το Volt Κύπρου που έλαβε 2,94% , την ΔΗΠΑ με 2,2%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με 1,31%, Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Κυνηγών 1,26%, το Κίνημα Εθνική Δράσις 0,26%, το Κόμμα για τα Ζώα 0,27%, Νίκη 0,1% και τον Ζερβίδη Ανδρόνικο με 0,11%.

  • «Γράφουμε ιστορία παγκοσμίως», είπε ο Φειδίας Παναγιώτου

«Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που γράφουμε ιστορία, είναι παγκοσμίως», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Φειδίας Παναγιώτου, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας όπου μαζεύτηκαν πολλοί υποστηρικτές του για να πανηγυρίσουν την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας στον κόσμο, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έχω μια μεγάλη ευθύνη και δεν είναι εντελώς μόνος μου που το κατάφερα αυτό. Δούλεψαν πάρα πολλά άτομα για αυτό», ανέφερε.

Ευχαρίστησε όσους όλοι συνέβαλαν στην εκλογή του, λέγοντας ότι «αυτό το πράμα είναι μια μεγάλη ελπίδα».

«Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που γράφουμε ιστορία, είναι παγκοσμίως» είπε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας: «Φτάνει να είμαστε τελευταίοι και να αντιγράφουμε τους άλλους. Πρέπει να πρωτοπορήσουμε και εμείς».

  • Νικητής ο ΔΗΣΥ σε αυτή την αναμέτρηση, λέει η Αννίτα Δημητρίου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει νικητής από αυτή την αναμέτρηση, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, αναφερόμενη στα ποσοστά που εξασφαλίζει ο ΔΗΣΥ στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε δηλώσεις της γύρω στις 21.45, η κ. Δημητρίου, η οποία πλαισιωνόταν από μέλη της ηγεσίας του κόμματος, και υποστηρικτές, ευχαρίστησε τους πολίτες που «τίμησαν» το κόμμα «με την εμπιστοσύνη τους, παρόλες τις δυσκολίες ή τις αρνητικές προβλέψεις, καθώς βεβαίως, και τις χιλιάδες τα στελέχη και φίλους που συνέβαλαν με όλες τους δυνάμεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα», όπως είπε.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση νικητής, ενωμένος και δυνατός και παραμένει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου.

Προσωπικά, ανέφερε, λαμβάνει «το σαφές μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες: να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος και του πολιτικού συστήματος».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα, από αυτή την αποστολή. «Έχουμε ευθύνη, έχουμε χρέος να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και στον τόπο μας», είπε.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε μετά την ομιλία της τους υποστηρικτές του κόμματος που μαζεύτηκαν στο οίκημα του ΔΗΣΥ.

  • Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Θετικά αποτελέσματα για τοπικές εκλογές, αρνητικά για Ευρωκλογές

Θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκλογή μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, διαπιστώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ένα σήμα κινδύνου για την ίδια την κοινωνία, λόγω της διεύρυνσης της ανόδου της άκρας δεξιάς και της όξυνσης «της απαξίωσης της πολιτικής».

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ για ψύχραιμη και νηφάλια εξέταση του αποτελέσματος της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

«Το αποψινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αρνητικό. Δεν θα κρυφτώ πίσω από τις σημαντικές επιτυχίες των υποψήφιων που στήριξε το κόμμα μας στις τοπικές εκλογές, αλλά ούτε και μπορώ να τις παραγνωρίσω», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «πετύχαμε να εκλέξουμε περισσότερους υποψήφιους από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία του Δημοκρατικού Κόμματος».

Ευχαρίστησε επίσης όλους τους υποψήφιους και όλες τις υποψήφιες που τίμησαν το ΔΗΚΟ με τη συμμετοχή τους και «έδωσαν μαζί μας μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος «για να αποτιμήσουμε συλλογικά το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Θα προβληματιστούμε ψύχραιμα, νηφάλια και υπεύθυνα για τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος και να συζητήσουμε τους τρόπους ανάκαμψης του ΔΗΚΟ και ανασυγκρότησης του ευρύτερου κεντρώου χώρου», πρόσθεσε.

Λέγοντας πως «το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αρνητικό για το ΔΗΚΟ», ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε: «Εκπέμπει και ένα σήμα κινδύνου για την ίδια τη κοινωνία, η άκρα δεξιά στον τόπο μας διευρύνεται, τα φαινόμενα απαξίωσης της πολιτικής οξύνονται. Αυτό πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει μηνύματα και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και στην κυβέρνηση».

«Εν μέρει, συνέχισε, «αυτό το αποτέλεσμα είναι προϊόν της πολιτικής θολούρας που επικρατεί και έχει καταστήσει δυσδιάκριτες τις γραμμές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Ευχαριστώντας όλους όσοι ψήφισαν το ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τους διαβεβαίωσε πως «από αύριο το πρωί σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια για να κτίσουμε μαζί ένα ισχυρό ΔΗΚΟ σε ένα αναγεννημένο κέντρο, αλλά κυρίως ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο».

Μηνύματα προς τον ευρύτερο χώρο του κέντρου

Σε ερώτηση αν τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν και «ένα κάλεσμα στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά θα εξεταστούν τις αμέσως επόμενες μέρες από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, για να προσθέσει ότι «θεωρώ πως ναι, όπως έχω πει, η κοινωνία έχει στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τον ευρύτερο χώρο του κέντρου, εμείς το έχουμε εισπράξει και θα προβληματιστούμε για αυτό το μήνυμα».

Κανένας δεν περίμενε το «φαινόμενο Φειδίας»

Ερωτηθείς για το μήνυμα που έστειλε προς το πολιτικό σύστημα η επίδοση του «φαινομένου Φειδίας Παναγιώτου», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μας ανησυχεί το γεγονός ότι η κοινωνία έχει στείλει αυτά τα μηνύματα και θεωρώ ότι πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το τι λέει η κοινωνία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ανέμεναν «τα πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές».

«Αλλά θεωρώ ότι κανένας δεν περίμενε αυτό που και εσείς αναφέρατε προηγουμένως το φαινόμενο του Φειδία Παναγιώτου και γι’ αυτό θέλουμε να εξετάσουμε τα αίτια αυτού του αποτελέσματος», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ άρχισε να χάνει το ρυθμιστικό του ρόλο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος θεωρεί πως «από την στιγμή που η κοινωνία μας έχει επιτρέψει να επαναδιεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη στιγμή που έχουμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές, αυτός ο ρυθμιστικός ρόλος εξακολουθεί και υφίσταται».

«Όμως όπως είπα και προηγουμένως θα εξετάσουμε όλα τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών στο σύνολό τους», κατέληξε.

  • Πολύ αρνητική εξέλιξη η απώλεια μιας έδρας, δήλωσε ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι σαφής και δεν έχουμε πρόθεση να κρυφτούμε πίσω από λεκτικά σχήματα. Η απώλεια μιας έδρας, είπε, είναι «μια πολύ αρνητική εξέλιξη και καθορίζει το σημερινό αποτέλεσμα».

Όταν η κοινωνία μιλά, ως κόμμα έχουμε υποχρέωση να την αφουγκραζόμαστε, αυτό έκανε ανέκαθεν το ΑΚΕΛ και αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου πλαισιωμένος από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. «Από αύριο κιόλας, πρώτη μας δουλειά είναι να το επεξεργαστούμε, αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ποσοστό που το ΑΚΕΛ κατέγραψε στις ευρωεκλογές «δεν αντιστοιχεί σίγουρα στον εκλογικό μας στόχο, που ήταν η ανάκαμψη της δυναμικής του ΑΚΕΛ -Αριστερά – Κοινωνική συμμαχία».

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του «εκπλήρωσε τους εκλογικούς του στόχους, κερδίζοντας δύσκολες μάχες». Έδωσαν, είπε, προτεραιότητα στα ειδικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών και «οι επιλογές μας δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε παγκύπρια κλίμακα».

Το στοίχημα των τοπικών εκλογών, πρόσθεσε, έχει κριθεί και «έχει προοδευτικό πρόσημο», σημειώνοντας ότι εκλέγονται αρκετοί Δήμαρχοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΑΚΕΛ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για ένα «πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο που καθορίζει το εκλογικό τοπίο. Ο Φειδίας Παναγιώτου, ένας υποψήφιος χωρίς πολιτικές και θέσεις και προγράμματα, κατέγραψε υψηλό διψήφιο αριθμό. Δεν είναι πρόθεσή μας να χαϊδέψουμε αυτιά, γι’ αυτό λέμε ότι οι εκλογές είναι ένας καθρέφτης, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα όπου συμπολίτες μου προκρίνουν την μη πολιτική ως πολιτική επιλογή».

Προφανώς, συνέχισε, για να στείλουν μήνυμα απαξίωσης στα κόμματα και για να δηλώσουν την διαμαρτυρία τους.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η ψήφος στον Φειδία Παναγιώτου δεν αποτελεί επιβράβευση κάποιας πολιτικής, γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο».

Ο κ. Στεφάνου χαιρέτισε τη συμμετοχή των Τ/κ στην εκλογική διαδικασία, ένα γεγονός με ειδικό πολιτικό βάρος, όπως είπε, «καθώς αυτές οι εκλογές είναι μοναδική ευκαιρία Ε/κ και Τ/κ να ψηφίσουμε μαζί για την Κύπρο και την Ευρώπη που θέλουμε».

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρότητα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, απ΄όπου κι αν προέρχονται. «Στόχος είναι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο και να αγωνιστούμε για τη δημιουργία ενός πλατιού, προοδευτικού μετώπου μαζί με την κοινωνία, διεκδικώντας καλύτερη ζωή για τους πολλούς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού οφείλεται η απώλεια της έδρας και ποια είναι η επόμενη ημέρα στο ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι θα κληθούν τα καθοδηγητικά σώματα του κόμματος για να ξεκινήσουν την συζήτηση για την αξιολόγηση και την εκτίμηση και των δύο εκλογών και αυτή η συζήτηση θα γίνει και στις κομματικές ομάδες.

Θα συζητήσουν επίσης, είπε, και για τους λόγους που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο του Φειδία Παναγιώτου, που κατέγραψε ένα ποσοστό κοντά στο 19-20%, κάτι «που δεν περίμενε κανένας. Κάτι που έχει επηρεάσει οριζόντια ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και τον κομματικό χάρτη».

Για την επόμενη ημέρα στο πολίτικό σκηνικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και θα πρέπει να συζητηθούν όλα.

Για την απώλεια της έδρας του Τ/κ ευρωβουλευτή, είπε ότι και αυτό «θα πρέπει να μπει στην εξίσωση», λέγοντας ότι σημαντικό γεγονός το ότι συμπεριλαμβάνονταν και Τ/κ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο του ΕΛΑΜ και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, είπε ότι είναι ένα αρνητικό φαινόμενο και η άνοδος της ακροδεξιάς και η εκλογή ενός ΕΛΑΜίτη ευρωβουλευτή. «Εμείς από την αρχή ήμασταν απέναντι από το ΕΛΑΜ και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

  • Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με ψυχραιμία

Η ΕΔΕΚ επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα των εκλογών, θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δήλωσε την Κυριακή από τα γραφεία του κόμματος, ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι «μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες και με μια πολυμέτωπη πολεμική που προερχόταν από πολλές πλευρές, η ΕΔΕΚ έδωσε μια εκλογική μάχη με ήθος, αξιοπρέπεια και στη βάση καθαρών και ρεαλιστικών προτάσεων προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας».

«Σεβαστή η ετυμηγορία των πολιτών, οι οποίοι όμως θα έχουν και την ευθύνη για τα όποια αποτελέσματα θα προκύψουν από τις επιλογές τους. Ως ΕΔΕΚ είμαστε ικανοποιημένοι για την εκλογή σημαντικού αριθμού εκπροσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα μας, μεταξύ των οποίων και δύο ΕΔΕΚίτες Δήμαρχοι. Το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε και για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όπου οι στόχοι μας δεν εκπληρώθηκαν», πρόσθεσε.

Η ταύτιση, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν επέτρεψε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα των Ευρωεκλογών που έπρεπε να ήταν το επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος .

«Θερμές ευχαριστίες σε όσους τίμησαν με την ψήφο τους τα ψηφοδέλτια μας, τους υποψήφιους που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επαγγελματικά στελέχη και τους φίλους του κόμματος που στελέχωσαν τα εκλογικά επιτελεία και εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, τους φίλους από το Κίνημα των Ελεύθερων Πολιτών που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ΕΔΕΚ», πρόσθεσε.

Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα. «Θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, θα εντοπίσει τα τυχόν λάθη και τις παραλείψεις στην προεκλογική εκστρατεία. Θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της και θα καθορίσει τους επόμενους πολιτικούς και εκλογικούς της στόχους”, ανέφερε.

Εξέφρασε εκ μέρους της ΕΔΕΚ θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όσους έχουν εκλεγεί είτε ως Ευρωβουλευτές, είτε ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, “με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τους πόθους και τους στόχους του λαού και της πατρίδας μας», όπως είπε.

Φειδία εσύ «σούπερ σταρ»! Κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των Κυπρίων πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και να οδηγήσει νέους στις κάλπες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: