Τα κάστρα της Χειμάρρας στην Ευρωβουλή θα είναι ο Φρέντης Μπελέρης και ο Πύρρος Δήμας: Ψηφίζουμε για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, ψηφίζουμε για τη Δημοκρατία…

FILE PHOTO: O εκλεγμένος δήμαρχος Φρέντη Μπελέρης δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού σε ενθουσιώδη συγκέντρωση ομογενών στη Χειμάρρα τον Δεκέμβριο του 2022. Δεξιά διακρίνεται ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Δημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία του κ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην  Αλβανία και επίτιμου δημότη της Χειμάρρας, στην ημερίδα της Ένωσης Χειμαρριωτών.

Χειμαρριώτισες και Χειμαρριώτες,

Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Σήμερα δεν είναι συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Είναι συγκέντρωση νίκης. Νιώθω τιμημένος. Αξίζει να ζούμε για τις στιγμές αυτές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερητιμή για ένα έλληνα διπλωμάτηαπό το να υπηρετεί στην  Αλβανία. Να επισκέπτεται την Χειμάρρα. Να προσκυνά τους τάφους των πεσόντων σε Βουλιαράτες και Κλεισούρα.

Γυρίζω πίσω. Χειμάρρα 1999. Ανηφορίζουμε προς το κάστρο και το πατρικό σπίτι του Πύρρου. Εκεί με την ελληνική σημαία και την φωτογραφία του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμου κολλημένη στον τοίχο. Από τον προαύλιο χώρο του πετρόσπιτου στο ύψωμα, απλώνεται η πανέμορφη Χειμάρρα, το κάστρο του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Νιώθω τιμημένος που σήμερα είμαι εδώ μαζί με τον Φρέντη. Τον φυλακισμένο από το αλβανικό κράτος στις φυλακές του Φίερι Φρέντη Μπελέρη. Η ελεύθερη ψυχή, το πνεύμα και η καρδιά του είναι μαζί μας εδώ. Με την οικογένειά του, τον Πέτρο, τον Νέστορα Βάρφη, τον Θοδωρή Γκούμα και όλους σας.

Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2000 οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν την βία και την λαθροχειρία σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του υποψηφίου του ΚΕΑΔ και της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνου. Η βία, η αρπαγή και η μεταφορά της κάλπης από την Χειμάρρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2003 έκανε το ποτήρι να ξεχυλίσει.

  • Η αντίδραση της Ελλάδος ήταν σφοδρή. Η κυβέρνηση της  Αλβανίας υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί. Ο Βασίλης Μπολάνος δικαιώθηκε. Εξελέγη δήμαρχος της Χειμάρρας. Να θυμηθούμε την προσφορά του και να τον χειροκροτήσουμε.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας «περνάει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Τώρα με την σταθερή εξ αρχής, από την πρώτη μέρα, στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη η στερεότυπη διακήρυξη μας. Κυρίως όμως με την συμπερίληψη του Πύρρου Δήμα και του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος- Νέας Δημοκρατίας.

Κρίμα. Υπάρχουν και αυτοί. Την  Αλβανία ευνοούν και τον κ. Ράμα εξυπηρετούν πολιτικά και συνειδητά σήμερα όσοι στην Ελλάδα συστηματικά, παθιασμένα και άκριτα συκοφαντούν τον Πύρρο και τον Φρέντη. Φέρονται σαν να μισούν την ελληνική σημαία. Ο Φρέντης και ο Πύρρος την τιμούν. Την ανεβάζουν ψηλά. Από το κάστρο της Χειμάρρας τώρα στην καρδιά της δικής μας Ευρώπης.

Όμως, η προβληματική λειτουργία του κράτους δικαίου δεν αφορά αποκλειστικά στην κακομεταχείριση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα. Επεκτείνεται σε όλη την  Αλβανία. Ισχύει η οδυνηρή πραγματικότητα σήμερα όπως και χθες. Η έξοδος των Αλβανών και ειδικότερα των νέων αποτελεί τρομακτική απώλεια. Όλοι εκείνοι που υποχρεώθηκαν να φύγουν από την  Αλβανία, είναι εδώ στην Ελλάδα και θέλουν να δουν την χώρας τους να γίνεται πραγματική δημοκρατία και κράτος δικαίου θα ψηφίσουν μαζί μας τον Φρέντη Μπελέρη και τον Πύρρο Δήμα.

Απαντώ στην ομιλία του κ. Ράμα στο Γαλάτσι. Δεν φταίει η Ελλάδα κύριε Ράμα αν τώρα, σήμερα, το όνειρο κάθε νέου είναι να φύγει από την Αλβανία. Ούτε η Ιταλία σας φταίει, ούτε η Γερμανία ούτε η Ελβετία. Επί της 11ετούς πρωθυπουργίας του κ. Έντι Ράμα κάθε νέος  Αλβανός θέλει να φύγει. Δεν έχει μέλλον στην δική του χώρα. Το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά υπονομεύουν την δημοκρατία και τα όνειρα των πολιτών. Ωφελημένοι είναι μόνο λίγοι που νέμονται τον πλούτο με την εύνοια συγκεκριμένης ολιγαρχίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της  Αλβανίας στην απογραφή του 1989 ήταν 3.182.400. Η απογραφή του 2001 έδινε τον αριθμό 3.023.000 μονίμων κατοίκων, ενώ κατά γενική παραδοχή 700.000 – 1.000.000 κάτοχοι αλβανικών διαβατηρίων είχαν εγκαταλείψει την πατρίδα τους προς Ελλάδα και Ιταλία κυρίως στη δεκαετία 1991-2001.

  • Αρα, κατά την απογραφή του 2011 ο αλβανικός πληθυσμός ανήλθε σε 2.830.000. Σήμερα, η απογραφή αδυνατεί να καταγράψει το γεγονός ότι πάνω – κάτω 700.000 Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους την τελευταία δεκαετία. Δεν ξεπερνά ο πραγματικός της πληθυσμός τα δύο εκατομμύρια .

– Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι διπλωμάτης, κρατικός λειτουργός. Έχω υπηρετήσει διαδοχικά υπό 11 κυβερνήσεις και 15 υπουργούς εξωτερικών. Σίγουρα αν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου υπήρχε ένα εθνικό ψηφοδέλτιο που θα μπορούσαμε να το ψηφίσουμε όλοι ανεξάρτητα από κόμματα αναμφίβολα ο Φρέντης Μπελέρης θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Την κομματική μας προτίμηση μπορούμε ελεύθερα να εκφράσουμε με την ψήφο μας στις εθνικές εκλογές.

-Ας σηκωθούμε όλοι όρθιοι και να χειροκροτήσουμε εκείνες και εκείνους που μετέχουν του Ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Με την ιδιότητα του πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην  Αλβανία και του επίτιμου δημότη της ιστορικής Χειμάρρας κάστρου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην  Αλβανία σκέφτομαι ότι όλοι οι Έλληνες – ανεξάρτητα της ψήφου μας στις εθνικές εκλογές – πρέπει στις 9 Ιουνίου να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

– Η εκλογή την επόμενη Κυριακή του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα – του δικού μας Πύρρου που τίμησε και δόξασε την Ελλάδα όσο λίγοι και μας κάνει υπερήφανους – και του πολιτικού φυλακισμένου του ολιγαρχικού καθεστώτος του κ. Ράμα, Φρέντη Μπελέρη στην Ευρωβουλή σημαίνει:

– Στήριξη στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και στην Ελληνική Μειονότητα στην Χειμάρρα.

– Σημαίνει ψήφο για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου στην  Αλβανία και την αποδοκιμασία των έργων και λόγων σε βάρος της Μειονότητας και της Ελλάδος του πρωθυπουργού της  Αλβανία κ. Ράμα.

Ένα ερώτημα ακόμη τέλος προς τον κ. Ράμα. Πότε θα αρχίσει η Αλβανία να δεχθεί τον δικαίωμα του ατομικού ταυτοτικού προσδιορισμού των Ελληνικής καταγωγής πολιτών της; Πότε θα αποκτήσουν το δικαίωμα να γράφουν το ελληνικό τους όνομα όπως επιθυμούν;

  • Πότε θα σταματήσει ο βίαιος εξαλβανισμός ελληνικών ονομάτων που ξεκίνησε από τον Ενβέρ Χότζα και συνεχίζεται με φανατισμό από τον Έντι Ράμα; Πότε ο Πύρρος Δήμας θα πάψει να είναι στην Αλβανία Ρirro Dhima, o Φρέντης Μπελέρης να πάψει να είναι Fredi Beleri, ο Βασίλης Μπλάνος να πάψει να είναι Vasil Bolano και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Vangel Dule να γίνει ο Βαγγέλης Ντούλες ;

-Χειμαρριώτισες και Χειμαρριώτες. Η καρδιά του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού χτυπά στην Χειμάρρα. Στο κάστρο της. Σε μία εβδομάδα με την δική μας ψήφο θα στείλουμε και τους δύο Χειμαρριώτες τα δύο κάστρα της Χειμάρρας στην καρδιά της δημοκρατικής Ευρώπης.

Ψηφίζουμε για την δημοκρατία,

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη,

Ψηφίζουμε για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου στην  Αλβανία,

Ψηφίζουμε για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό,

Ψηφίζουμε για την Χειμάρρα,

Ψηφίζουμε Φρέντη Μπελέρη και Πύρρο Δήμα. Ψηφίζουμε Πύρρο Δήμα και Φρέντη Μπελέρη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος ούτε έχουν αλλάξει ούτε είναι καλές: Η επικείμενη «κλιματική κρίση» και το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: