Στο μνημόσυνο του ήρωα Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη η υπουργός Παιδείας της Κύπρου: Προτεραιότητα η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου απευθύνει χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα: «Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ – Τα κατεχόμενα σχολεία μας – Φωτεινές πορείες στον χρόνο». Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαϊδης




Η Κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων μας, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας την Κυριακή στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή του 1974, Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη, στη γενέτειά του, Κρύα Βρύση Πέλλας, στην Ελλάδα.

Στην ομιλία της, η Υπουργός υπογράμμισε ότι “όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τονίσει επανειλημμένα, η Κυβέρνηση μας θέτει ως προτεραιότητα τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων μας”.

“Είναι καλά γνωστές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προκαλεί η στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται διαχρονικά να συνεργαστεί και να καταθέσει ακριβή και επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, ενεργώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας, μέχρι την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί πρόκληση απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα”, τόνισε.

Παράλληλα, είπε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η πατρίδα μας να καταστεί ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, για όλους ανεξάρτητα τους/τις πολίτες της. Στην προσπάθεια αυτή, έχουμε πάντοτε στο πλευρό μας τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό, προς τον οποίο εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας, ανέφερε.

“Προτάσσοντας τη διπλωματία και τον ειρηνικό διάλογο, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός κράτους στο οποίο θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί και θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινοτικό κεκτημένο, οι αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Επιδιώκουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας, απαλλάσσοντας την από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων”, σημείωσε η Υπουργός Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, παραμένουμε προσηλωμένοι στο χρέος που έχουμε απέναντι στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, στους οποίους εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή μας, για το δράμα που διέρχονται καθημερινά για πενήντα χρόνια, εξαιτίας της αδιευκρίνιστης τύχης των προσφιλών τους προσώπων.

Ανέφερε πως “με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης και υπέρτατου σεβασμού κηδεύουμε σήμερα, εδώ στη γενέτειρά του, την Κρύα Βρύση Πέλλας, τον Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν μέχρι πρότινος στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Κηδεύουμε ένα ακόμη άξιο τέκνο της πατρίδας μας, αποδίδοντας, όπως του αρμόζει, την οφειλόμενη τιμή, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση της ηρωικής του θυσίας, για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε.

Πρόσφατα, ανέφερε, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των οστών του, επιβεβαιώνοντας τον αγώνα και την ηρωική θυσία του, για το ανώτερο ιδανικό της πατρίδας μας.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος και μετά από συνεννόηση με την οικογένεια, στον επαναπατρισμό του, κλείνοντας πληγές, που παρέμειναν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές, είπε η Υπουργός Παιδείας.

Επιπλέον, ανέφερε, πως ως ελάχιστη ανταπόδοση στη θυσία του Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη και άλλων Ελλαδιτών Ηρώων, στις 30 Μαΐου 2024, αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

“Ο Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης η ταφή του οποίου πραγματοποιήθηκε προ δεκαπενθημέρου στο Μεγαπλάτανο Πέλλας και τόσοι άλλοι αδελφοί Έλληνες αλλά και Κύπριοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν διαχρονικά δίπλα δίπλα σε κάθε δοκιμασία του Έθνους, σε κάθε ελληνική γωνιά, έχουν σφυρηλατήσει τους ήδη ισχυρούς μεταξύ μας δεσμούς. Αποτελούν τους ισχυρούς κρίκους που συγκροτούν και συγκρατούν την αλυσίδα της κοινής μας ιστορίας ανά τους αιώνες”, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Για αυτούς τους δεσμούς, ανέφερε, νιώθουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και επιδιώκουμε, μέσω τους, τη διατήρηση και την ενίσχυση της ιστορικής μας μνήμης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και συνέχεια του Ελληνισμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, επενδύουμε, στην Παιδεία μας, σε μια Παιδεία που θα ενισχύει την ιστορική συνείδηση των παιδιών μας, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικούν με ειρηνικά μέσα την απελευθέρωση και την πολυπόθητη επιστροφή μας στα πάτρια εδάφη.

“Και επιτρέψτε μου, ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου για τον σκοπό αυτό, να υπογραμμίσω την πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας να εντάξει την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις ημέρες επίσημων τελετών στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε.


ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: