Στο φρούριο του Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα χτίζει «τείχος» στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, την ώρα που η «αμυντική» συμφωνία της με τη Ρωσία προκαλεί πονοκέφαλο στις ΗΠΑ [video]

A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) on 20 June 2024, shows Russian President Vladimir Putin (C) and North Korean leader Kim Jong Un (2-R) petting a horse during a walk in the Garden of Kumsusan State Guesthouse in Pyongyang, North Korea 19 June 2024. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Τείχος, πολύ προσεκτικά διαμορφωμένο, χτίζει η Βόρεια Κορέα σε πολλά σημεία κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, όταν φαίνεται από τις νέες δορυφορικές εικόνες που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν επίσης ότι η γη εντός της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης (DMZ) έχει εκκαθαριστεί, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της μακροχρόνιας εκεχειρίας που υπάρχει με τη Νότια Κορέα.

H DMZ είναι μια ουδέτερη ζώνη πλάτους 4 χιλιομέτρων (2,5 μίλια) μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Είναι χωρισμένη στα δύο, με κάθε πλευρά να ελέγχεται από τα αντίστοιχα έθνη.

Οι φωτογραφίες που πιστοποιούν την κατασκευή τείχους στη χερσόνησο Πηγή Photo: BBC

Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα από πλευρά της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια «ασυνήθιστη» κίνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις εικόνες, σε τουλάχιστον τρία τμήματα όπου έχουν ανεγερθεί φράγματα κοντά στο DMZ, καλύπτοντας συνολικά περίπου 1 χλμ κοντά στο ανατολικό άκρο των συνόρων, ενώ ειδικός μιλώντας στο BBC αναφέρει ότι «το σχήμα υποδηλώνει ότι δεν είναι απλώς εμπόδια [για τανκς], αλλά προορίζονται να χωρίσουν μια περιοχή».

Οι φωτογραφίες που πιστοποιούν την κατασκευή τείχους στη χερσόνησο Πηγή Photo: BBC

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της κατασκευής είναι ασαφής λόγω έλλειψης προηγούμενων εικόνων υψηλής ανάλυσης στην περιοχή, σχολιάζει το BBC ωστόσο, αυτές οι δομές δεν ήταν ορατές σε μια εικόνα που τραβήχτηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για το φλερτ Κιμ – Πούτιν

Η παραπάνω αποκάλυψη έρχεται αμέσως μετά από την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χώρα, που πυροδότησε γενικευμένη ανησυχία σχετικά με την πολεμική συνεργασία των δύο χωρών.

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στη Βόρεια Κορέα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, λίγες ημέρες αφότου ο Πούτιν και ο ηγέτης του Βορρά, Κιμ Γιονγκ Ουν, υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο που απαιτεί από τις χώρες τους να παρέχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης σε κάποιον από τους δύο.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η παροχή ρωσικών όπλων στην Πιονγκγιάνγκ «θα αποσταθεροποιούσε φυσικά την κορεατική χερσόνησο και ενδεχομένως … ανάλογα με τον τύπο των όπλων που παρέχουν … θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η ίδια η Ρωσία έχει υποστηρίξει».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η συνθήκη μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν “διάφορα μέτρα” ως απάντηση στο σύμφωνο, το οποίο ανέβασε τις σχέσεις μεταξύ των κρατών που έχουν υποστεί κυρώσεις στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τρόπους αντίδρασης στο σύμφωνο και συμφώνησαν να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις απαντήσεις της Νότιας Κορέας στη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δήλωσαν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα παράσχει αμέσως στρατιωτική βοήθεια, αν η άλλη αντιμετωπίσει ένοπλη επίθεση.

Ο Τσο δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνεργασία, που βοηθάει στην ενίσχυση των βορειοκορεατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, συνιστά σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν διάφορους τρόπους για να απαντήσουν στην απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα που δημιουργείται από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Διάβημα της Σεούλ στη Μόσχα

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε σήμερα τον ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για τη συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα , μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα της προσέλευσης του πρεσβευτή.

Ο νοτιοκορεάτης σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσανγκ Χο-τζιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Σεούλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ως απάντηση στο εν λόγω σύμφωνο.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Προειδοποιητικά πυρά της Νότιας Κορέας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα: Είναι η τρίτη φορά εντός του Ιουνίου, ανησυχίες για μεγαλύτερο και πιο σοβαρό επεισόδιο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: