Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Στηρίζει Φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Κομισιόν

File Photo Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) and President of the European Commission Ursula von der Leyen (R), chat prior to their meeting in Athens, Greece, 21 August 2023. EPA/KOSTAS TSIRONIS




Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την Ελβετία, όπου έδωσε το «παρών» στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Την Κυριακή, από το Μπέργκενσυοκ της Ελβετιας και τις εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα τόνισε ότι «μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κας von der Leyen για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Κρίσιμη συνάντηση

Η άτυπη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται με μοναδικό στόχο να συζητηθεί ποιοι θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Οι επικεφαλής των κρατών-μελών αναμένεται να καταλήξουν σε μια άτυπη απόφαση τη Δευτέρα, προτού σφραγίσουν τη συμφωνία κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27-28 Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά την εκλογική επιτυχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές αυτού του μήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα Φον Ντερ Λάιεν. Χθες, Κυριακή, άλλωστε, σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από το σημερινό δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες, αλλά και το αν θα “κλείσουν” τα πρόσωπα για σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στήριξή του στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναλάβει εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μία διαρκή και δίκαιη ειρήνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: