Στήριξη στους Παλαιστινίους από τη Σύνοδο των D-8 στην Κωνσταντινούπολη: Ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και λύση δύο κρατών

Turkish Foreign Minister Hakan Fidan speaks as he participates in a joint press conference alongside other countries’ representatives after an Extraordinary Meeting of the D-8 Council of Foreign Ministers to discuss the situation in Gaza, in Istanbul, Turkey. EPA/ERDEM SAHIN




Με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας D8, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό μη αραβικές ισλαμικές χώρες και η Αίγυπτος.

Στην κοινή δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την υπουργική σύνοδο των D-8, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε, ζητείται «άμεση, μόνιμη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης κατά των Παλαιστινίων», ενώ καλούνται όλες οι χώρες να διασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση από το Ισραήλ των μέτρων που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο.

«Οι χώρες της D-8 επαναβεβαιώνουν την ακλόνητη υποστήριξη των κρατών μελών στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την υλοποίηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του, την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης ως μέλος στα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα ψηφίσματα που σχετίζονται με την Παλαιστινιακή υπόθεση στα διεθνή φόρα» αναφέρεται η δήλωση.

«Στεκόμαστε με όλες μας τις δυνατότητες και ικανότητες στο πλευρό του αδελφού παλαιστινιακού λαού στον νόμιμο αγώνα του για την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών του και την εκπλήρωση όλων των αναφαίρετων δικαιωμάτων του και για να ζήσει στο ανεξάρτητο, κυρίαρχο και ενιαίο κράτος του, σύμφωνα με τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Οι ΥΠΕΞ των D-8 «επαναβεβαιώνουν ότι μια δίκαιη, διαρκής και συνολική ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα για όλους τους λαούς της περιοχής και τους προστατεύει από τη δίνη της βίας και των πολέμων και δεν θα επιτευχθεί χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση της λύσης των δύο κρατών».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βάναυση και απάνθρωπη ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» προστίθεται στο τελικό κείμενο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της D-8.

Τέλος, στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για «συνεχιζόμενη γενοκτονία» και «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπιστικών κανόνων» που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «ως χώρες της D-8 με μουσουλμανικό πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου, συγκεντρωθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

«Η παλαιστινιακή υπόθεση αποτελεί κοινή έγνοια για όλους μας εδώ και πολύ καιρό. Σε αυτή τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τερματίσουμε τις φρικαλεότητες στη Γάζα. Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας” ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλιστεί η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.

«Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή και για μια λύση δύο κρατών. Η φονταμενταλιστική κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά.

Ο Νετανιάχου δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον όλων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του λαού του» είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για υποκρισία ορισμένων χωρών, υποστηρίζοντας ότι «όσοι αντιτίθενται στην κατοχή στην Ουκρανία θεωρούν έγκλημα να αντισταθούν στην κατοχή στην Παλαιστίνη. Η Γάζα κατέδειξε την ανικανότητα και την ανεπάρκεια του διεθνούς συστήματος με όλη τη γύμνια του».

Όπως είπε, η Τουρκία εκτιμά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου και του Κατάρ μεταξύ των εμπόλεμων μερών.

«Ως Τουρκία, έχουμε συμβάλει με κάθε τρόπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Πήραμε αυτή την απόφαση και ως ομάδα» προσέθεσε.

Ο Χακάν Φιντάν παρατήρησε ακόμη ότι ενώ το παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών λόγω του βέτο των ΗΠΑ.

«Ως χώρες της D-8, θέλουμε αυτή η αδικία να τερματιστεί αμέσως» δήλωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση τους σε «όλες τις χώρες που αντιτίθενται σε τέτοιες αδικίες και ενεργούν με αρχές και δίκαιο τρόπο».

«Το γεγονός ότι η δυτική κοινή γνώμη, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, εξεγείρεται ενάντια στις θηριωδίες που διαπράττει το Ισραήλ μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα. Το Ισραήλ απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Ως χώρες της D-8, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε από κοινού όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία αλλά και στο παλαιστινιακό ζήτημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αναφερόμενος τέλος στο τελικό κείμενο της συνόδου των D-8, επισήμανε ότι «τα συγκεκριμένα βήματα της κοινής δήλωσης θα αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ και θα συμβάλουν στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων αδελφών μας.

Ως χώρες της D-8, εύχομαι οι αποφάσεις που λάβαμε στην Κωνσταντινούπολη να είναι καθοριστικές για το καλό και δηλώνω ότι θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις».

Η D-8 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας ή απλά D-8 (Developing 8 Countries) αποτελεί υποομάδα χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και συμμετέχουν σε αυτήν οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων.

Η Ινδονησία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, ακολουθεί η Αίγυπτος, μετά το Ιράν, η Τουρκία και η Μαλαισία. Όλες αυτές οι χώρες μαζί έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια.

Πρόκειται για έναν οικονομικό οργανισμό, αλλά για πρώτη φορά συνήλθε εκτάκτως για ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά στη Γάζα.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ του Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: