Στη Βόρεια Κορέα σήμερα ο Πούτιν: «Φιλική κρατική επίσκεψη» μετά από 24 χρόνια – Στόλτενμπεργκ: Απόδειξη της ρωσικής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα [video] 

File Photo Russian President Vladimir Putin (2-R) greets North Korean leader Kim Jong Un (L) during a visit to the Vostochny cosmodrome outside of the town of Tsiolkovsky (former Uglegorsk), some 180 km north of Blagoveschensk in Amur region, Russia, 13 September 2023. EPA/MIKHAIL METZEL /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Τη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από 24 χρόνια απουσίας από την κορεατική χερσόνησο.

Προ της άφιξής του στην Πιονγκγιάνγκ, ο Πούτιν επαίνεσε τη Βόρεια Κορέα για τη «σθεναρή στήριξή» της στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί τη βορειοκορεατική πρωτεύουσα εντός της ημέρας για να συναντήσει τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα οικοδομήσουν από κοινού την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία, θα αντιμετωπίσουν τις δυτικές κυρώσεις και θα δημιουργήσουν ανεξάρτητα συστήματα συναλλαγών, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο άρθρο του για το βορειοκορεατικό πρακτορείο Rodong Sinmun, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά για να φέρουμε περισσότερη δημοκρατία και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις. Για να το κάνουμε αυτό, θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διακανονισμών που δεν θα ελέγχονται από τη Δύση, θα αντιταχθούμε από κοινού στους παράνομους μονομερείς περιορισμούς και θα διαμορφώσουμε την αρχιτεκτονική της ισότητας και αδιαίρετη ασφάλεια στην Ευρασία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύθηκε επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρά τις «πιέσεις, εκβιασμό και στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ».

Είπε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που περιέγραψε ως δυτικές φιλοδοξίες «να παρεμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δικαιοσύνη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ανησυχούν για την «εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο χωρών».

  • Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «φιλική κρατική επίσκεψη» με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Πούτιν και ο Κιμ ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας, και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπουρ στα ΜΜΕ.

Στόλτενμπεργκ: Απόδειξη της ρωσικής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα 

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αύριο Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι η απόδειξη της «εξάρτησης» της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα, σχολίασε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια – τον επιθετικό πόλεμο – είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ρωσία «παραβιάζει τώρα τις κυρώσεις» κατά της Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απίστευτη πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ αναμένει τον Πούτιν: Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα με τη Νότια Κορέα, δέχθηκαν προειδοποιητικά πυρά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: