Στην λεωφόρο προς την κλιματική κόλαση: Ο πλανήτης μόλις βίωσε ένα σοκαριστικό 12μηνο πρωτοφανούς ζέστης * «Νονοί του κλιματικού χάους» οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων

FILE PHOTO: Oλλανδοί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα ανάμεσα σε ποδήλατα και βάρκες στο τέλος της πιο ζεστής μέρα, στη λίμνη Versemeer στην περιοχή Zeeland, Near Goes. 13 Αυγούστου 2022. EPA, OLIVIER HOSLET




Ο πλανήτης μας μόλις κατέκτησε ένα «σοκαριστικό» νέο ορόσημο, υπομένοντας 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από την Copernicus, την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 ήταν ο πιο ζεστός αντίστοιχος μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Copernicus.

Η 12μηνη ζέστη ήταν «σοκαριστική, αλλά δεν ήταν έκπληξη», δεδομένης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus, ο οποίος προειδοποίησε για χειρότερα επερχόμενα. Αν δεν μειωθεί η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη, «αυτή την  συνέχεια υψηλών θερμοκρασιών ανά μήνα θα την θυμόμαστε ως συγκριτικά κρύα…», είπε χαρακτηριστικά.

Το Copernicus δημοσίευσε τα δεδομένα του την ίδια μέρα που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έκανε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Υόρκη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, κατηγορώντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ως τους «νονούς του κλιματικού χάους» και, για πρώτη φορά, καλώντας ρητά όλες τις χώρες να απαγορεύσουν την διαφήμιση των των προϊόντων ορυκτών καυσίμων.

Ο Γκουτέρες προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρουν γρήγορα τον έλεγχο της σπειροειδούς κλιματικής κρίσης διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν επικίνδυνα σημεία ανατροπής.

  • «Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», είπε σήμερα Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια οδό διαφυγής από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση».

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα «κρέμονται από μια κλωστή», προειδοποίησε.

 Τα δεδομένα του Copernicus έδειξαν ότι κάθε μήνας από τον Ιούλιο του 2023 ήταν τουλάχιστον 1,5 βαθμούς πιο ζεστός  σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες πριν από την εκβιομηχάνιση, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη.

  • Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 1,63 βαθμούς πάνω από αυτά τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση σε 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενώ αυτός ο στόχος αναφέρεται στην υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια δεκαετιών, αντί για έναν μήνα ή χρόνο, οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η παραβίαση είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα.

«Αυτός είναι ένας προάγγελος προοδευτικά πιο επικίνδυνων κλιματικών επιπτώσεων στον ορατό ορίζοντα», δήλωσε ο Richard Allan, καθηγητής κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Τα νέα έρχονται καθώς οι δυτικές ΗΠΑ βιώνουν το πρώτο κύμα καύσωνα μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται . Αλλά η πρωτοφανής ζέστη έχει ήδη αφήσει ένα ίχνος θανάτου και καταστροφής σε ολόκληρο τον πλανήτη αυτή την άνοιξη.

Δεκάδες έχουν πεθάνει στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Οι βάναυσες θερμοκρασίες στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν προκαλέσει θανάτους, κλείσιμο σχολείων και συρρίκνωση των καλλιεργειών. και καθώς η ζέστη ανεβαίνει στο Μεξικό, πίθηκοι με ουρλιαχτά έπεφταν νεκροί από τα δέντρα.

Ο θερμότερος αέρας και οι ωκεανοί τροφοδοτούν επίσης ισχυρότερες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες όπως αυτές που έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες , τη Βραζιλία , την Κένυα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , μεταξύ άλλων, φέτος.

Η πρόσφατη ζέστη προσφέρει «ένα παράθυρο στο μέλλον με ακραία ζέστη που αμφισβητεί τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης», δήλωσε ο Μπεν Κλαρκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου. «Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι κάθε δέκατο του βαθμού θέρμανσης εκθέτει περισσότερους ανθρώπους σε επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ζέστη», είπε στο CNN.

  • «Τα ακραία γεγονότα που προκαλούνται από το κλιματικό χάος συσσωρεύονται, καταστρέφουν ζωές, χτυπούν οικονομίες και βλάπτουν την υγεία», είπε ο Gutteres.

Η ανθρωπότητα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο, είπε, παρομοιάζοντάς την με τον μετεωρίτη που ξεκίνησε τη διαδικασία εξάλειψης των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

«Στην περίπτωση του κλίματος, δεν είμαστε οι δεινόσαυροι», είπε ο Γκουτέρες. «Είμαστε ο μετεωρίτης. Δεν κινδυνεύουμε μόνο. Εμείς είμαστε ο κίνδυνος».

Ένα ακόμη πιο καυτό μέλλον

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ τους επόμενους μήνες καθώς το Ελ Νίνιο – ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που τείνει να αυξάνει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη – εξασθενεί.

Αλλά αυτό δεν θα σημάνει τέλος στη μακροπρόθεσμη τάση της αύξησης της θερμοκρασίας καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.

«Ενώ αυτή η ακολουθία μηνών που θα σπάσουν ρεκόρ τελικά θα διακοπεί, η συνολική υπογραφή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι αλλαγής σε μια τέτοια τάση», δήλωσε ο Buontempo.

  • Η ομιλία του Γκουτέρες αναφέρθηκε επίσης σε νέα στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, τα οποία βρήκαν σχεδόν 86% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα έτη μεταξύ 2024 και 2028 θα σπάσει το ρεκόρ της θερμότερης χρονιάς, που σημειώθηκε το 2023.

Ο WMO υπολόγισε επίσης μια πιθανότητα σχεδόν 50% ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πενταετίας μεταξύ 2024 και 2028 θα είναι περισσότερο από 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό θα έφερνε τον κόσμο πιο κοντά στην παραβίαση του πιο μακροπρόθεσμου ορίου της 1,5 της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Γκουτέρες έριξε την ευθύνη για την κλιματική κρίση σταθερά στις εταιρίες  εταιρειών ορυκτών καυσίμων που «βγάζουν κέρδη-ρεκόρ και απολαμβάνουν τρισεκατομμύρια επιδοτήσεις που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους», είπε.

Αυτές οι εταιρείες έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια επί δεκαετίες «διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, εξαπατώντας το κοινό και σπέρνοντας αμφιβολίες», πρόσθεσε. Κάλεσε κάθε χώρα να απαγορεύσει τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων, παρόμοιες με τις διαφημιστικές απαγορεύσεις που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο για άλλα προϊόντα που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καπνός.

  • «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή της αλήθειας», είπε, προσθέτοντας ότι η μάχη για έναν ζωντανό πλανήτη θα κερδηθεί ή θα χαθεί αυτή τη δεκαετία.

Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν άμεση δράση, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων περικοπών στη ρύπανση από τη θέρμανση του πλανήτη και άμεσο τέλος σε τυχόν νέα έργα άνθρακα. Παρότρυνε τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα έως το 2030, μειώνοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 60% έως το 2035 και αυξάνοντας τη ροή της χρηματοδότησης προς τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα από το κλίμα έθνη.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα μέλλον όπου οι πλούσιοι προστατεύονται σε κλιματιζόμενες φυσαλίδες, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα μαστιγώνεται από θανατηφόρο καιρό σε αβίωτες χώρες», είπε ο Γκουτέρες.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Παρακολουθείστε live την έκρηξη του ηφαίστειου Κιλαουέα στη Χαβάη: Ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, ξύπνησε ξανά μετά από 50 χρόνια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: