Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων «ψαρεύουν» τα κυπριακά κόμματα για τη μάχη των ευρωεκλογών: Πως διαμορφώνεται το τοπίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

File photo: Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία, Λευκωσία 30 Μαΐου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα κυπριακά κόμματα για να σώσουν την παρτίδα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος φαίνεται ακόμα να μην έχει αποφασίσει τι θα πράξει την ερχόμενη Κυριακή, γεγονός που επιτρέπει στις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν μια τελευταία έφοδο πριν από τις κάλπες τις 9ης Ιουνίου, με στόχο να πείσουν αναποφάσιστους και δυσαρεστημένους να πάνε να ψηφίσουν.

Οι τελευταίες μετρήσεις, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν πως ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού – με ποσοστό από 20 έως και 50 τοις εκατό – παραμένει προβληματισμένο ως προς τι θα πράξει ή βαραίνει προς το να μην πάει στις κάλπες την Κυριακή.

Το κομμάτι αυτό του εκλογικού σώματος (το οποίο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο την Κυριακή) αναλόγως του πως θα συμπεριφερθεί και πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα κομματικά επιτελεία θα καταδείξει ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στις ευρωεκλογές.

Από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης (που δημοσιεύθηκαν την περασμένη βδομάδα) φαίνεται πως όλα τα κόμματα (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο) έχουν περιθώριο βελτίωσης των ποσοστών τους.

Που κάποιοι εάν τελικά καταφέρουν να μαζέψουν τον κόσμο τους θα έχουν να γλυτώσουν πολλούς μπελάδες την επομένη των εκλογών.

Στη δημοσκόπηση του Omega (Pulse) ο Δημοκρατικός Συναγερμός εμφανίζεται να κινείται χαμηλά σ’ ό,τι αφορά τη συσπείρωση, 58%, και με τα ποσοστά του κόμματος να κυμαίνονται μεταξύ 23 και 29 τοις εκατό.

Το ΑΚΕΛ έχει συσπείρωση στο 65% και με τα ποσοστά του να είναι μεταξύ 21 και 27 τοις εκατό. Το ΕΛΑΜ με 60% συσπείρωση καταγράφει ποσοστά μεταξύ 10 και 15 τοις εκατό. Το ΔΗΚΟ με 59% συσπείρωση είναι μεταξύ του 9 και 14.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Άλφα (RAI) η συσπείρωση του ΔΗΣΥ παραμένει χαμηλή, στο 57%, και με την εκλογική του δύναμη να είναι στο 18,2%.

Το ΑΚΕΛ έχει μια συσπείρωση που είναι στο 72% και με τη δύναμή του στο 16,8%. Το ΕΛΑΜ είναι τρίτο με 8,3% και συσπείρωση στο 68%. Το ΔΗΚΟ κατάφερε έχει συσπείρωση 45% και ποσοστό 6,2%.

Στα ίδια περίπου ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζονται τα κόμματα και στη δημοσκόπηση του Αντέννα (CYMAR). Ο ΔΗΣΥ είναι στο 61% με αδιευκρίνιστη ψήφο 16% και διευκρινισμένη 26%.

Το ΑΚΕΛ έχει συσπείρωση στο 67% και τα ποσοστά του να είναι στο 15% αδιευκρίνιστη και 24% διευκρινισμένη. Το ΕΛΑΜ δείχνει την μεγαλύτερη συσπείρωση, στο 70% και ποσοστά 8 και 13 τοις εκατό. Το ΔΗΚΟ με 59% συσπείρωση καταγράφει ποσοστά 8 και 12 τοις εκατό.

Στη δημοσκόπηση του Σίγμα (Prime) ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται πρώτος με 22,5% και 65% συσπείρωση, το ΑΚΕΛ είναι στο 21,5% και 86% συσπείρωση, το ΕΛΑΜ είναι στο 105% και συσπείρωση 76% και το ΔΗΚΟ με 65% συσπείρωση είναι στο 10%.

Τέλος η δημοσκόπηση του Reporter (IMR) εμφανίζει το ΑΚΕΛ στην πρώτη θέση (η μόνη έρευνα που το καταγράφει αυτό) με ποσοστό 23,5% και συσπείρωση στο 74%. Ο ΔΗΣΥ ακολουθεί με 22,1% και 61% συσπείρωση, το ΕΛΑΜ είναι στο 11,4% και 73% συσπείρωση και το ΔΗΚΟ με 51% συσπείρωση είναι στο 8,8%.

Όσον αφορά τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, οι μετρήσεις έδειξαν την ΕΔΕΚ να κινείται από 2,8 έως το 5 τοις εκατό, τη ΔΗΠΑ από 1,5% έως 3,8%, τους Οικολόγους από 2,3 έως 3 τοις εκατό, το Volt από 2 έως 5 τοις εκατό και τέλος το Φειδία από το 2 έως το 6,2 τοι εκατό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμιά από τις μετρήσεις που είχαν δει την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρει ότι συμπεριλήφθηκαν σ’ αυτές και οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι οι συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων υπολογίζονται στη βάση του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ως γνωστό οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν μέρος.

Με τα δεδομένα αυτά εισερχόμαστε σε μια τελευταία δύσκολη εβδομάδα για όλα τα κόμματα όπου θα δοθούν σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους ενόψει της κρίσιμης μάχης που θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα το κάθε κόμμα, σ’ αυτά τα τελευταία μέτρα, θα προσπαθήσει να αποφύγει λάθη που θα αποβούν μοιραία.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού στην Κύπρο: Κίτρινη προειδοποίηση για το πρώτο 40άρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: