Στη φυλακή οδηγείται για 4 μήνες ο Στιβ Μπάνον, επι σειράν ετών βασικός σύμβουλος του Τραμπ: Επειδή αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή για την επίθεση στο Καπιτώλιο το 2021

File Photo: Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου Τραμπ. EPA, ETTORE FERRARI




Την πόρτα της φυλακής καλείται να περάσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου ο Στιβ Μπάνον (Steve Bannon), επί μακρόν σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Θα πρέπει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών επειδή αψήφησε κλήτευση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην απόφαση αυτή προχώρησε ομοσπονδιακός δικαστής καθώς ο Μπάνον έχασε την έφεση που είχε ασκήσει στην πρωτόδικη απόφαση.

Ο πρώην βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και πρόστιμο 6.500 δολαρίων επειδή αρνήθηκε να καταθέσει στην έρευνα του Κογκρέσου για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Έκτοτε βρισκόταν εκτός φυλακής μετά την έφεση που είχε υποβάλει.

Ένας από τους ανθρώπους πίσω από την προεκλογική εκστρατεία και τη νίκη του Τραμπ το 2016, ο Μπάνον κρίθηκε ένοχος για δύο κατηγορίες περιφρόνησης του Κογκρέσου επειδή αψήφησε κλήτευση για να καταθέσει σχετικά με την εξέγερση των υποστηρικτών του πρώην προέδρου.

Ο εισαγγελέας Μάθιου Γκρέιβς ζήτησε από τον περιφερειακό δικαστή Καρλ Νίκολς να φυλακίσει τον Μπάνον επειδή είναι απίθανο να ανατρέψει την ετυμηγορία ή να κερδίσει μια νέα δίκη. Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Σεν, δικηγόρος του Μπάνον, υποστήριξε ότι ο Γκρέιβς δεν έχει καμία εξουσία να φυλακίσει τον πελάτη του γιατί κάτι τέτοιο.

Όπως είναι αναμενόμενο η απόφαση αυτή δυναμιτίζει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να βλέπει ότι ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες κατά το παρελθόν οδηγείται στη φυλακή.

Ο Μπάνον είναι ένας από τους περισσότερους από 30 ανθρώπους που ήταν κοντά στον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, οι οποίοι έλαβαν εντολή από αυτή την επιτροπή της Βουλής να καταθέσουν για τα γεγονότα που συνέβησαν και οδήγησαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κύρωση από το Κογκρέσο της εκλογικής νίκης του προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι του μεγιστάνα.

Ο Μπάνον είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τα μέλη της εξεταστικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής, επικαλούμενος την επίκληση Τραμπ –που έχει ήδη απορριφθεί από έναν δικαστή– ότι έχει το δικαίωμα να διατηρήσει το ζητούμενο υλικό εμπιστευτικό σύμφωνα με το λεγόμενο εκτελεστικό προνόμιο που επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να κρατήσει μυστικά ορισμένα έγγραφα.

Aπό τους πρώτους που αντέδρασε στην απόφαση του δικαστή είναι ο Ρεπουμπλικανός Ματ Γκάετζ που σε ανάρτησή υποστήριξε ότι η καταδίκη του Μπάνον σηματοδοτεί «το θάνατο του δικαστικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έγινε χθες ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για κακουργήματα, αλλά η ενοχή του, σύμφωνα με ειδικούς, δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, Γεωργία Παμπουχίδου

H δικαιοσύνη της Τζόρτζια αναστέλλει την ποινική διαδικασία σε βάρος του Τραμπ: Μετά τις προεδρικές εκλογές αναμένεται η διεξαγωγή της νέας δίκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: