Στη 8η επέτειο του brexit μόνον το 12% των Βρετανών πιστεύει ότι τους ωφέλησε: Και άρθρο προειδοποίηση του Μισέλ Μπαρνιέ στους Γάλλους που τους βλέπει στον ίδιο δρόμο

FILE PHOTO: “Το Brexit δεν αποδίδει” – πλακέτα από διαμαρτυρία στο Λονδίνο, τον Ιούνιο του 2022. EPA, ANDY RAIN




Με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου, μεγάλο μέρος του τύπου επανέρχεται στο θέμα των σχέσεων ΗΒ- ΕΕ, παρότι απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι σήμερα.

Ο Observer με τίτλο «Starmer’s growth plan ‘doomed’ without access to EU markets, warn economists» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όπως δήλωσαν κορυφαίοι οικονομολόγοι και διπλωμάτες μια κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Keir Starmer δεν θα καταφέρει να μεγιστοποιήσει την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αν δεν επαναφέρει τη χώρα στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

  • Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται, καθώς δημοσκόπηση της Opinium για λογαριασμό του Observer διαπιστώνει ότι το 56% των ψηφοφόρων πιστεύει πλέον ότι το Brexit ήταν κακό για τη βρετανική οικονομία στο σύνολό της, έναντι μόλις 12% που πιστεύει ότι ήταν οικονομικά επωφελές.

Περίπου το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι το Brexit συνέβαλε στην αύξηση των τιμών στα καταστήματα, έναντι 8% που πιστεύει ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. […]

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «A Norway deal? Rejoining? What are Labour’s options for forging closer ties with Europe» ο Οbserver αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Starmer και Reeves σχεδιάζουν να βελτιώσουν τμήματα της σχέσης με την ΕΕ και εξετάζει τι γίνεται στην περίπτωση της ένταξης στην ενιαία αγορά -ή ακόμη και της επιστροφής στην πλήρη ένταξη. […]

Τέλος άρθρο του με τίτλο ‘It will be a very big moment’: can Labour revisit Brexit – and heal bitter divisions with Europe?», ο Observer εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ηγέτης των Εργατικών θα διαχειριστεί τη χρονικά συμφέρουσα συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας – η οποία, αν όλα συνεχιστούν όπως αναμένεται, θα προσφέρει στον Sir Keir το τέλειο εφαλτήριο για την πρωθυπουργία του. Το άρθρο επανεξετάζει τους τομείς στους οποίους μπορεί να αναζητηθούν τα πρώτα βήματα αυξημένης συνεργασίας και υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει από την πλευρά της απομακρυνθεί από τις ανησυχίες του Brexit, δεδομένων των γεωπολιτικών πιέσεων που δέχεται. […]

Η προειδοποίηση Μπαρνέ προς τη Γαλλία

Σε άρθρο του στη Le Figaro ο Michel Barnier πρώην Ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit, σημειώνει ότι η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία μοιάζει από πολλές απόψεις με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016, όπου, όπως σημειώνει, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων διαπραγματεύσεων για το Brexit εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συχνά προειδοποιήσει για πολιτικά γεγονότα που οι δεξιές ελίτ περιγράφουν ως «απίθανα».

Εκτιμά, ότι η Γαλλία δεν είναι ακόμη σε αυτό το σημείο, υπονοώντας εκλογή της Marie LePen, και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να προστατευθεί η χώρα από τον κίνδυνο της άφιξης μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης. Όπως σήμερα στη Γαλλία, η ψηφοφορία για το Brexit, βασίστηκε περισσότερο σε συνθήματα παρά σε γεγονότα, καθώς κανείς δεν είχε εξηγήσει σοβαρά στον βρετανικό λαό ποιες θα ήταν οι καταστροφικές συνέπειες του Brexit, σε πολιτικό, οικονομικό, οικονομικό και ανθρώπινο επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο που οι Brexiters πρόδωσαν τον βρετανικό λαό και το εθνικό συμφέρον της χώρας τους, έτσι και οι Γάλλοι λαϊκιστές της άκρας αριστεράς και ακροδεξιάς είναι έτοιμοι να πουν ψέματα.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες του γαλλικού λαού, υποστηρίζει, ότι είναι δυνατό να αποκατασταθεί η ασφάλεια, η εξουσία, η αξιοπρέπεια, η αξία και ο σεβασμός στην κοινωνία μας, αλλά σίγουρα όχι με μείωση της επιφυλακής απέναντι στη Ρωσία ή με τον απαράδεκτο και άθλιο εφησυχασμό απέναντι στον αντισημιτισμό και τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. «Είναι δυνατόν, όπως αρχίζει επιτέλους να καταλαβαίνει η Ευρώπη, να μετατρέψουμε τις χώρες μας σε εδάφη αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. Να είμαστε λιγότερο αφελείς στις εμπορικές μας ανταλλαγές, να πάψουμε να είμαστε ‘φυτοφάγοι σε έναν κόσμο σαρκοφάγων’», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί «μεγάλη ψευδαίσθηση» το να πιστεύει η Γαλλία ότι μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της μπροστά στις συχνά βάναυσες μεταμορφώσεις του κόσμου, σημειώνοντας: «Αντιμέτωποι με τους νέους πολιτικούς, οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς γίγαντες, ας πάψουμε να πιστεύουμε στην υπόσχεση μιας μοναχικής και όχι ενωμένης ταυτότητας και κυριαρχίας. Συμμερίζομαι την προσκόλληση όλων με τη χώρα μας, την πατρίδα μας. Γνωρίζω επίσης, ότι χρειαζόμαστε τα έθνη για να πολεμήσουν τον εθνικισμό. Και εδώ, ένα ισχυρό, περήφανο και ενωμένο γαλλικό έθνος, εδώ είναι το καλύτερο προπύργιο ενάντια στα θλιβερά πάθη της κυρίας Le Pen και στον κοινοτισμό του κ. Mélenchon.»

Ναι, υπάρχει ακόμη χρόνος για να πάρουμε ορισμένα γαλλικά μαθήματα από το Brexit, τονίζει εν κατακλείδι.

Le Figaro [Michel Barnier: «Ces leçons que la France devrait tirer du Brexit»]

Οι Financial Times περνούν τον Ερντογάν γενεές 14 αλλά συνιστούν… υπομονή: Η Τουρκία είναι (δήθεν) απαραίτητη για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, ειδικά μετά από αυτόν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: