Στεγνή και ανατριχιαστική απειλή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον: Ο Λίβανος θα επιστρέψει «στη λίθινη εποχή» εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ

epa11436561 Israeli Defense Minister Yoav Gallant (L) speaks to US Secretary of Defense Lloyd Austin (R) during their meeting at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 25 June 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε εκ νέου ότι, εάν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Γκάλαντ επέμεινε πάντως ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης πως κατά τις επαφές που είχε με κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους, συζητήθηκαν προτάσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μια «μακρά και περίπλοκη διαδικασία».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι σημειώθηκε “σημαντική πρόοδος” στο θέμα της προμήθειας αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

“Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο, ήρθησαν τα εμπόδια και τα σημεία συμφόρησης, για να προχωρήσουμε σε μια σειρά θεμάτων, και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της ενίσχυσης των δυνάμεων και της παράδοσης πυρομαχικών που πρέπει να παράσχουμε στο κράτος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Γκάλαντ.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για την αμέριστη υποστήριξή τους στο κράτος του Ισραήλ”.

Ο Γκάλαντ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του που είχε στόχο να συζητήσει την επόμενη φάση του πολέμου της Γάζας κατά των μαχητών της Χαμάς, την κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο που έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση, και τις κοινές ανησυχίες ΗΠΑ και Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ισραηλινός υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο τέλος μιας επίσκεψης κατά την οποία είδε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

  • Ο Σάλιβαν έθεσε το θέμα των εντάσεων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν “επιβεβαίωσε τη δέσμευση του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί στρατιωτικά και να αντιμετωπίσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντιπάλους του”.

“Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έθεσε το θέμα των εντάσεων στη Δυτική Όχθη στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ”, κατά την οποία συζητήθηκε “η σημασία της μεταφοράς των εκκαθαρισθέντων εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε πρόσφατα την αμερικανική κυβέρνηση ότι επιβραδύνει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, που είναι σε πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος.

Εξοργισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές, εξηγώντας ότι είχαν παγώσει μόνο μία παράδοση, η οποία περιελάμβανε βόμβες 900 κιλών.

Ο Ισραηλινός υπουργός δεν είπε περισσότερα για την πρόοδο που σημειώθηκε.

Κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γκάλαντ πήρε αποστάσεις από τις αντιπαραθέσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να ξεπεραστούν οι αποκλίσεις μεταξύ του Ισραήλ και του μεγαλύτερου διπλωματικού και στρατιωτικού υποστηρικτή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States

«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ»… Συνελήφθη ο Χουάν Χοσέ Σούνιγα, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βολιβίας, κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: