Στα σκαριά διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με τη Χαμάς χωρίς εμπλοκή του Ισραήλ για απελευθέρωση ομήρων: Μεταδίδει το NBC * Μοχλός πίεσης στον Νετανιάχου

FILE PHOTO Ισραηλινός περνά μπροστά από τεράστια αφίσσα σε δρόμο της Ιερουσαλήμ με τα πρόσωπα των ομήρων που κρατά στη Γάζα η Χαμάς, με την επιγραφή «Κοιτάξτε τους στα μάτιa, πρέπει να τους φέρουμε σπίτι τώρα». EPA/ABIR SULTAN




Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτούν με τη Χαμάς μια μονομερή συμφωνία για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, μια συμφωνία με τη συμμετοχή του Ισραήλ, μετέδωσε σήμερα το NBC News.

  • Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Χαμάς ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο, που επικαλείται δύο νυν και δύο πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η Χαμάς κρατά πέντε Αμερικανούς που πιάστηκαν όμηροι κατά την αιματηρή εισβολή την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία ώθησε το εβραϊκό κράτος να κηρύξει πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Αξιωματούχοι ελπίζουν να ανακτήσουν τα πτώματα άλλων τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με το NBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς για το δημοσίευμα κατά την αναχώρησή για το Κάιρο, απάντησε:

«Ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων, είναι μέσω αυτής της πρότασης, είναι μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

  • Οποιεσδήποτε μονομερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω διαπραγματευτών του Κατάρ και δεν θα εμπλακεί το Ισραήλ, ανέφεραν στο NBC οι αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι ενήμεροι για τις διαπραγματεύσεις.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς θα είχε κίνητρο να καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με την Ουάσιγκτον επειδή θα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επικρίνεται εντός της χώρας του ότι δεν κάνει περισσότερα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση της Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και έπιασε ομήρους περίπου 250 άλλους, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 37.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, και έχει ισοπεδωθεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

 

Η μάχη για τη Γάζα μεταφέρεται στον ΟΗΕ: Η Ουάσιγκτον ζητά να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποστηριχθεί η πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: