Στα 147 μέτρα το κυπριακό London Eye: Σε διαβούλευση η μελέτη για το εντυπωσιακό «Hyperion Limassol», με περιστρεφόμενο τροχό 36 καμπίνων

File Photo The London Eye in London, Britain, 05 January 2024. EPA/ANDY RAIN




Σε στρατηγική τοποθεσία στην καρδιά της Λεμεσού στην ιστορική τοποθεσία του παλιού Λιμανιού, το Hyperion θα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 147 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία μεικτής ανάπτυξης αποτελούμενης από περιστρεφόμενο τροχό 36 καμπίνων και χώρους αναψυχής, με την ονομασία «Hyperion Limassol».

Το έργο θα είναι αντίστοιχο του London Eye του Λονδίνου και η κάθε καμπίνα θα φιλοξενεί 6-12 άτομα. Θα κατασκευαστεί σε χερσαίο χώρο που θα δημιουργηθεί με επίχωση, στην νότια πλευρά του λιμενοβραχίονα του Παλαιού Λιμένα Λεμεσού, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λεμεσού. Το έργο περιλαμβάνει και ηλεκτρονικό ενυδρείο.

Για το προτεινόμενο έργο έχει υποβληθεί περιβαλλοντική μελέτη η οποία είναι ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 12/7/2024.

Νέοι χώροι αναψυχής και διασκέδασης

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η δημιουργία νέων χώρων αναψυχής και διασκέδασης αλλά και η κάλυψη μέρους των εργασιακών αναγκών της περιοχής του Δήμου Λεμεσού. Αναμένεται ότι η λειτουργία του έργου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενδυναμώσει περεταίρω την περιοχή, ενισχύοντας τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της περιοχής.

Το έργο που κοστολογείται στα €50 εκατ. φέρει τη σφραγίδα του ουκρανού επιχειρηματία Dmytro Lepkov.

Η εκπόνηση της Μελέτης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θεωρείται αναγκαία για την αδειοδότηση του έργου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός επηρεασμού των περιβαλλοντικών παραμέτρων από την κατασκευή και λειτουργία του, καθώς και για να εξευρεθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων που δύναται να επιφέρει το έργο.

Ο χώρος ανέγερσης του έργου θα δημιουργηθεί με την κατάλληλη επίχωση με φυσικά βραχώδη υλικά σε συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο στην περιοχή του Παλαιού Λιμανιού Λεμεσού. Αρμόδια αρχή για το έργο είναι η Αρχή Λιμένων Κύπρου στην οποία ανήκει και ο χώρος.

Συγκεκριμένα, ο χερσαίος χώρος που θα δημιουργηθεί με επίχωση, εφάπτεται της νότιας πλευράς του λιμενοβραχίονα του Παλαιού Λιμένα Λεμεσού. Κοντά υπάρχουν αρκετές αναπτύξεις εφόσον πρόκειται για μια πολυσύχναστη, ανερχόμενη περιοχή του Δήμου Λεμεσού. Βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων περίπου ανατολικά της Μαρίνας Λεμεσού η οποία φιλοξενεί διάφορα εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.τ.λ. Επίσης, βρίσκεται 400 μέτρων περίπου νοτιοανατολικά του Κάστρου της Λεμεσού. Σε απόσταση 200 μέτρων περίπου βόρεια του προτεινόμενου έργου, βρίσκεται ο Μώλος Λεμεσού.

Η κύρια πρόσβαση του κοινού στην περιοχή του έργου θα γίνεται από τον ανατολικό λιμενοβραχίονα του Παλαιού Λιμανιού Λεμεσού, ο οποίος συνδέεται διαμέσου των χερσαίων χώρων του Λιμένα με την παραλιακή οδό Σπύρου Αραούζου. Η υπόλοιπη δημόσια υποδομή (ηλεκτρικό δίκτυο, αποχετεύσεις λυμάτων, παροχή πόσιμου νερού) που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του έργου είναι διαθέσιμη στην περιοχή του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού.

  • Με τις κατάλληλες επεκτάσεις της υφιστάμενης δημόσιας υποδομής είναι εφικτή η σύνδεση του έργου με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα υδατοπρομήθειας και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης.

Για τις ανάγκες του έργου θα γίνει κατασκευή κυματοθραύστη που θα προστατεύσει την επίχωση από τη διάβρωση λόγω της παρουσίας κυμάτων. Προκαταρκτικά υπολογίζεται ότι η ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί ανέρχεται σε 10.000 κυβικά μέτρα, ενώ τα υλικά αυτά θα προέρθουν από αδειοδοτημένα λατομεία της Παρεκκλησιάς ή των Πολεμιδίων. Για την επίχωση απαιτούνται σπαστά διαβαθμισμένα βραχώδη υλικά του χερσαίου χώρου που θα δημιουργηθεί στην νότια πλευρά του λιμενοβραχίονα. Τα υλικά αυτά θα έχουν μέγιστο βάρος 500 κιλά και η ποσότητα τους υπολογίζεται σε 50.000 κυβικά μέτρα.

Με πληροφορίες από Philenews

Χαιρετίζει τη συμφωνία για τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Aναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: