Σύρραξη για τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας: Η Λεπέν προειδοποιεί ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση τις «πολεμικές» αποφάσεις δεν θα τις παίρνει ο Μακρόν

French President Emmanuel Macron during a visit to the Cherbourg naval base in Cherbourg, northwestern France. EPA/CHRISTOPHE PETIT-TESSON / POOL




Η επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία αποφασίζοντας ως αρχηγός του στρατού, εάν το κόμμα της σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

«Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον Πρόεδρο, είναι τιμητικός τίτλος, καθώς ο πρωθυπουργός είναι αυτός που ελέγχει το πορτοφόλι», δήλωσε.

Η Γαλλία ψηφίζει την Κυριακή στον πρώτο από τους δύο γύρους πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να κερδίσει το 36% των ψήφων, αν και μπορεί να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας που χρειάζεται για τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Ως πρόεδρος, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής και παραδοσιακά παίζει βασικό ρόλο στη διεθνή και αμυντική πολιτική της χώρας του.

Είναι από τους ισχυρότερους ηγέτες της Ευρώπης που υποστηρίζουν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων  «αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα», τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία.

Έκτοτε έχει υποστηριχθεί στην άποψή του αυτή από λίγες δυτικές χώρες.

Ωστόσο, η Λεπέν δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Le Télégramme ότι πιστεύει πως εάν ο αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης,  (RN) Ζορντάν Μπαρντελά, γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, τότε οι εξουσίες του προέδρου θα μειωθούν.

  • «Ο Ζορντάν δεν έχει σκοπό να επιλέξει μια διαμάχη μαζί του, αλλά έχει βάλει κόκκινες γραμμές – ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα», εξήγησε.

Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, λέει ότι ο Μακρόν δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να διορίσει τον 28χρονο ηγέτη του κόμματός της. Αυτό θα σήμαινε κατανομή της εξουσίας – γνωστή στη Γαλλία ως «συγκατοίκηση» – μεταξύ ενός προέδρου και της κυβέρνησης από διαφορετικά κόμματα, κάτι που έχει να συμβεί στη χώρα από το 2002.

Η τελευταία δημοσκόπηση – με ένα μεγάλο δείγμα σχεδόν 12.000 ψηφοφόρων – υποδηλώνει ότι η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να κερδίσει το 36% των ψήφων, ενισχυμένη από έναν αριθμό υποψηφίων  από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημοσκόπησης Ipsos, Brice Teinturier, λέει ότι η δημοσκόπηση δείχνει “ένα απίστευτα ισχυρό μπλοκ “.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και η συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν  ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Ο σύμμαχος του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού κατηγόρησε τη Λεπέν ότι αμφισβητεί τις εξουσίες του προέδρου βάσει του γαλλικού συντάγματος για το διορισμό των πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων του κράτους, της προεδρίας των ενόπλων δυνάμεων και του συμβουλίου άμυνας.

Η Λεπέν έδωσε συνέχεια ανεβάζοντας ανάρτηση στο Χ και λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί την εξουσία του προέδρου να στέλνει στρατεύματα στο εξωτερικό, απλώς ότι ο πρωθυπουργός «έχει τον έλεγχο του προϋπολογισμού, τα μέσα για να του αντιταχθεί».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο μετά τις εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει ολοκληρωτικά την Ουκρανία τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στην ιστορικά μη αναστρέψιμη πορεία μας προς την ΕΕ».

Ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ αυτή την εβδομάδα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή γαλλικά στρατεύματα.

Η Εθνική Συσπείρωση, είχε από καιρό στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και άλλαξε τη θέση του όταν έλαβε χώρα η ρωσική εισβολή το 2022.

Ο Μακρόν έχει επικριθεί ευρέως επειδή προκήρυξε τις βουλευτικές εκλογές  νωρίτερα  αυτό το μήνα, μια ώρα αφότου έγινε σαφές ότι το κόμμα του Μπαρντελά κέρδισε τις ευρωεκλογές.

Αρκετοί από τους συμμάχους του αμφισβήτησαν ανοιχτά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το υψηλό κόστος ζωής θεωρείται το κύριο ζήτημα για τους ψηφοφόρους, αν και η μετανάστευση δεν είναι πολύ πίσω, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίκεντρο του προγράμματος της Εθνικής Συσπείρωσης.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής : Αναμφισβήτητη ανάγκη η αμυντική αναβάθμιση της ΕΕ * «Να μην εξαρτόμαστε από τρίτους – Οτιδήποτε λιγότερο στέλνει λάθος μήνυμα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: