Συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στις Βρυξέλλες: Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ επιλέγει νέα μεθοδολογία για το Κυπριακό; (video)

Islamist Minister of Foreign Affairs of Turkey, Hakan Fidan received María Angela Holguín Cuéllar, Personal Envoy of the UN Secretary-General on Cyprus, in Ankara. Photo via Republic of Türkiye, Ministry of Foreign Affairs, T.C. Dışişleri Bakanlığı, @TC_Disisleri




Μία νέα μεθοδολογία επιλέγει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για να κρατήσει ζωντανή την αποστολή της στο Κυπριακό, επιλέγοντας να δει χωριστά τους δύο ηγέτες στο εξωτερικό αντί στην Κύπρο.

Η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να κλειδώσει για σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ την 1η Ιουλίου θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ στο Λονδίνο, μετέδωσε ο συνάδελφος Δημήτρης Χατζηιωσήφ στο Omega.

Η Κολομβιανή διπλωμάτης μέσα από αυτή την τακτική αποφεύγει άλλη μία αποτυχημένη κάθοδο στην Κύπρο που θα οδηγούσε σε νέο ναυάγιο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Η προσωπική απεσταλμένη δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και παρά τη διαφωνία της τουρκικής πλευράς για ανανέωση της αποστολής της, η οποία εκπνέει τυπικά στις 8 Ιουλίου, επιχειρεί να εμπλέξει στη διαδικασία περισσότερους παίχτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, χώρα η οποία διατηρεί ισχυρές διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Εξάλλου, ο Ισπανός πολιτικός ενημερώθηκε εκτενώς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάντηση που είχε χθες στο Λουξεμβούργο με την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά.

«Να το ερμηνεύσουμε θετικά, γιατί είναι συνέχιση της προσπάθειας της κας Ολγκίν, μια προσπάθεια την οποία στηρίζουμε όχι στα λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς για να επιτύχει η αποστολή της κας Ολγκίν», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόθεση του γενικού γραμματέα, η οποία εκφράστηκε και σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι να δώσει χρόνο στην απεσταλμένη μέχρι την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Την ανησυχία του για ένα νέο αδιέξοδο στο κυπριακό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σε σημερινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας υπό την Σλοβακική Πρεσβεία.

«Η παθητική παρέλευση του χρόνου δεν υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα κανενός. Αντίθετα, ρίχνει περισσότερο νερό στον μύλο της διατήρησης ενός αβέβαιου και επικίνδυνου στάτους κβο, της διαιώνισης της διχοτόμησης με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους, της ανασφάλειας και της έλλειψης ευοίωνης προοπτικής για τις δύο κοινότητες του νησιού», σχολίασε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Στέφανος Στεφάνου ενημέρωσε για την πρόταση που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όταν ο ΟΗΕ έχει …επίγνωση των προκλήσεων: Είμαστε αισιόδοξοι για τις συζητήσεις που συνεχίζει η Ολγκίν Κουεγιάρ, είπε ο Αναπληρωτής Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: